Yüksek Tansiyon "Hamilelik Zehirlenmesine" Yol Açıyor
Yüksek Tansiyon Hamilelik Zehirlenmesine Yol Açıyor
Yüksek tansiyon hamilelik zehirlenmesine yol açıyor! açıklamasında bulunan Kardiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Mustafa Kemal Batur, anne adaylarına düzenli bir şekilde kan basıncı takibi yaptırmalarını belirtti. "Aksi takdirde anne – bebek ölümü ile sonuçlanan hamilelik zehirlenmesi ve de bebekte gelişim geriliğine yol açabilir." uyarısında bulunan Kardiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Mustafa Kemal Batur, kan basıncının yükselmesi nedeni ile ortaya çıkan yüksek tansiyonun önemli sağlık problemlerinden birisi olduğunu söyledi. Yüksek tansiyonun gebelik süresince ortaya çıkmasının, normal bir kişide görülmesine oranla daha tehlikeli tablolar oluşturabildiğini belirten Batur, ani bir şekilde ortaya çıkabilen yüksek tansiyonun, anne – bebek ölümleri ile sonuçlanan ve toplumda "hamilelik zehirlenmesi" olarak da bilinen preeklampsinin ise önemli bir risk faktörü olduğunu söyledi. Peki, gebelikte yüksek tansiyon kaç olursa tehlikeli olur? Gebelik Zehirlenmesi ile ilgili detaylı bilgi için tıklayın...
Kan Basıncı Sürekli Takip Edilmeli
Bazı kadınlarda hamilelik sürecinden önce yüksek tansiyon var iken, bazılarında ise hamilelik sırasında ortaya çıktığını belirten Prof. Dr. Batur, "Türkiye’de her 10 hamileden 1’inde görülen yüksek tansiyon varlığında en korkulan şey ise "preeklampsi" adı verilen rahatsızlığın görülmesidir. En büyük risk faktörü yüksek tansiyon olan preeklampsi, anne adayları tarafından ellerde ve ayaklarda şişkinlikle fark edilebiliyor. Bu sebeple hamilelik sırasında kan basıncının sürekli takip edilerek kontrol altında tutulması gerekiyor. Hamileliğin 20’nci haftası itibari ile ortaya çıkabilen bu rahatsızlık, vücutta ödeme ve protein kaybına sebep oluyor. Özellikle ilk kez hamile olanlar, hamilelikten önce hipertansiyonu olanlar ilk hamileliğinde preeklampsi öyküsü olanlar ve 35 yaş üzerindeki kadınlar riskli sınıfa giriyor." dedi.
Bebekte Gelişim Geriliği Oluşuyor!
Ortalama her 10 hamilenin 1 ya da 2’sinde yüksek tansiyon durumu görüldüğünü belirten Batur, "Hamilelikte görülen yüksek tansiyon, anne – bebek hastalıkları ve ölümlerinin en önemli sebeplerinden biridir. Anne adayı eğer yüksek kan basıncına sahip ise, bu plasentaya yetersiz kan akımına neden olabilmektedir. Bu bebeğin ihtiyacı olan oksijen ve besini düşük miktarda almasının nedeni, bu durumda bebeğin anne karnındaki gelişimini yavaşlatabiliyor." diye konuştu.
Hamilelikte İstirahat Şart
Hamilelik döneminde oluşan yüksek tansiyonun hamileliğin ikinci yarısında ortaya çıktığını belirten Prof. Dr. Batur, istirahat etmenin en uygun tedavi yöntemi olduğunu da belirterek; "Bu dönemde eğer doğum yakın değil ise en uygun tedavi şekli istirahattır. Anne adayı istirahat ederek kan basıncının düşmesini sağlayabilmektedir. Kan basıncı müdahale gerektirecek kadar yükselmiyorsa, doğuma kadar herhangi bir işlemin ise yapılmasına gerek kalmamaktadır. Fakat, istirahatin yetersiz kaldığı durumlarda mutlaka doktor kontrolünde ilaç tedavisi gerekmektedir. Bu durum hamileliğin son dönemlerinde sürekli hastanede yatışı gerektirecek kadar önemli olabiliyor. Eğer ki tedavi uygulanmazsa hem bebeğin hem de annenin hayatı tehlikeye girebiliyor."sözlerine ekledi.
Gebelikte Yüksek Tansiyon Kaç Olursa Tehlikeli Olur?
Uzmanlar, gebelikte sistolik kan basıncı değeri (büyük tansiyon) 90-140 arasında olmasını, diastolik kan basıncı (küçük tansiyon) değerinin ise, 60-90 arasında olmalısı gerektiğini belirtirler. Gebelikte genellikle ortalama büyük tansiyon 110-120-130 civarında, küçük tansiyon 70-80 civarında çıkar. Elektronik tansiyon aletleriyle yapılan ölçümlerde yazan değerlerin birisi büyük tansiyon, diğeri küçük tansiyon değerini verir.
Hamilelikte Yüksek Tansiyon Kaçtır?
Hamilelik döneminde tansiyonun yüksek olduğunun söylenebilmesi için; büyük tansiyon 140 değerinden fazla ise, hafif yüksek, 160 değerinde fazla ise, çok yüksek tansiyon değerleri olduğu belirtilir. Küçük tansiyon değeri 90'dan fazla ise, hafif yüksek, 110'dan fazla ise şiddetli yüksek tansiyon olduğu şeklinde değerlendirilir. Hamilelikte Yüksek Tansiyon Belirtileri ile ilgili detaylar için tıklayın...