Yolk Kesesi Nedir? Yolk Sac Ultrasonda Ne Zaman Görünür?
Yolk kesesi, gebelik kesesinin bir parçasıdır. Yolk sac olarak da bilinen bu kese, embriyonun rahme yerleşmesinden 1 – 2 hafta sonra ortaya çıkar. Yolk kesesinin ultrasonda görünmesi ise 6 ila 9. haftalar arasında mümkündür. Hamileliğin ilk 3 aylık döneminin sonunda doğru ortadan kaybolan yolk kesesi, plasenta görevi devralmadan önce anne ve bebek arasındaki besin ve oksijen alışverişini sağlar. Ayrıca göbek kordonunun oluşumuna da katkı sağlar. Sizler için hazırladığımız bu yazıda, yolk kesesi nedir, yolk kesesi ne zaman görünür gibi merak edilen soruların yanıtlarını derledik. Keyifli okumalar!
Yolk Kesesi Nedir?
Yolk kesesi, gelişmekte olan embriyoyu çevreleyen ve amniyotik sıvıyı içinde bulunduran gebelik kesesinin bir parçasıdır. Embriyonun rahme yerleşmesinden yaklaşık 1 veya 2 hafta sonra ortaya çıkan yolk kesesi, çoğunlukla ilk üç aylık dönemin sonuna doğru ortadan kaybolur. Yolk sac olarak da bilinen kese, bu süre zarfında embriyonun ihtiyaç duyduğu tüm besinleri ona sağlar. Ayrıca plasenta tamamen oluşup kontrolü ele alıncaya kadar kırmızı kan hücreleri de üretir. Peki, yolk kesesi ne zaman görünür?
Yolk Kesesi Ultrasonda Ne Zaman Görünür?
Yolk kesesi ultrasonda 6 ila 9. haftalar arasında görünür. Gebelik kesesi ise teknik olarak yolk kesesinden önce, hamileliğin 4. – 5. haftalarında görünür hale gelir. Rahimde çapı 2 – 3 milimetre olan yuvarlak bir yapıya benzer ve hamileliğin başlarında her gün yaklaşık 1 milimetre artar. Yaklaşık 1 hafta sonra ise yolk kesesi ultrasonda görünecek kadar büyür. Etrafı birkaç milimetrelik parlak bir çerçeveye sahip görünen yol kesesi, yuvarlak ve koyu renkli bir kütleye benzer. Tıpkı gebelik kesesi gibi o da birkaç hafta içinde büyür, 10. haftaya gelindiğinde ise yolk kesesi tipik olarak 6 milimetre boyutunda olacaktır.
Yolk Kesesi Ne İşe Yarar?
Yolk kesesi erken gebelik döneminde kritik biyolojik işlevlerden sorumludur. Plasenta oluşup görevi devralmadan önce, yolk kesesi anne ile bebek arasındaki besin ve oksijen alışverişini sağlar. Aynı zamanda yakınındaki kan adacıkları yoluyla embriyonik kan hücresi üretiminin de ana organıdır. Diğer işlevleri arasında kök hücrelerin ve ilkel makrofajların üretimi, germ hücrelerinin üretimi, metabolik düzenleme ve albümin, alfa-fetoprotein ve apolipoproteinler gibi proteinlerin sentezi yer alır. Yolk kesesi ayrıca göbek kordonunun oluşumuna da katkıda bulunur.
Yolk Kesesi Ultrasonda Görünmüyorsa Ne Olur?
Yolk kesesinin ultrasonda görünmemesi anne adaylarını endişelendirebilir. Ancak bu durumda hemen paniğe kapılmamak gerekir. Zira tarihlerin yanlış hesaplanması ve hamileliğin düşünüldüğü kadar ilerlememesi de mümkündür. Bu durum özellikle adet döngüsü düzenli olmayan kadınlar için geçerlidir. Bu nedenle ultrasonda yolk kesesinin görünmemesi halinde doktor birkaç hafta sonra yeniden muayene önerebilir. Bununla birlikte bazı kadınlarda ise ultrasonda yolk kesesi görünebilir ancak olması gerekenden farklıdır. Böylesi bir tablo olası düşüğe işaret edebilmekle birlikte hamileliğin sağlıklı bir şekilde ilerlemesi de oldukça olasıdır. Peki, yolk kesesi hangi durumlarda anormal karşılanır?
- Düzensiz bir şekle sahip olması (girintili duvarlar, buruşuk görünüm)
- 2 milimetreden küçük veya 5 milimetreden büyük olması
- Yolk kesesinin gebelik kesesi içinde hareket etmesi
- Yolk kesesini görmeyi zorlaştıran kalsifikasyonlar
Boş Gebelik Kesesi Düşük Anlamına mı Gelir?
Bir takip randevusunda gebelik kesesi hala boşsa, bu durum anembriyonik gebelik olarak adlandırılır. Bu tür düşük, embriyonun hiç gelişmemesi veya gelişiminin durması durumunda meydana gelir. Bunun en yaygın nedeni ise kromozomal anormalliktir ve gelecekte sağlıklı bir gebelik yaşama olasılığı çok yüksektir. Anembriyonik gebelikler o kadar erken haftalarda gerçekleşir ki birçok annenin bundan haberi dahi olmaz. Buna rağmen kadınlar mide bulantısı, halsizlik, kurma veya göğüs hassasiyeti gibi belirtiler yaşayabilir. Zira embriyonun gelişimi durana kadar beta hCG salgılanmaya devam eder.
Gebelik kesesinin boş olması durumunda eğer bir risk faktörü yoksa doktor birkaç hafta beklemenizi tavsiye edebilir. Sonraki kontrolde hala boş görünüyorsa, vücut ağır adet kanamasına benzer şekilde bunu dışarı atar. Kendiliğinden atılmaması halinde mevcut duruma ilaç veya kısa bir cerrahi müdahale ile rahmin temizlenmesi sağlanabilir.
Bu içeriğimiz de ilginizi çekebilir:
Anembriyonik Gebelik Nedir? Belirtileri, Nedenleri ve Tedavisi