Yenidoğan Bebeğiniz İçin Banyo Önerileri
Yenidoğan Bebeklere Banyo Yaptırma
Bebeğinizin doğumundan sonra ilk banyosunu yaptırma, heyecanla birlikte endişelenmenize neden olabilir. Bebeğinizin çok narin olması, onu tutarken bile ona zarar verebilecek olma korkusu endişelerinizin artmasına neden olabilir. Endişelenmeyin, annelik içgüdüsü ile bu işin de kolayca üstesinden geleceksiniz. Bunun için sadece bebeğinize banyo yaptırırken dikkat etmeniz gereken bazı ayrıntıları bilmeniz yeterli. Öncelikle, bebeğin ilk banyosunun göbek bağının düşmesinden sonra yapılması gerektiğini unutmayın. Bir diğer dikkat edilmesi gereken konuysa, bebeğinizin ilk banyosunda yanınızda tecrübeli birisinin olmasıdır. Peki, yenidoğan bebekler nasıl banyo yaptırılır? İşte, yenidoğan bebeklere banyo yaptırma ve dikkat edilmesi gereken önemli noktalar...
Bebeğe Banyo Yaptırma İşlemi
Uzmanlar, yenidoğan bebeklerin göbek bağının düşmesinden önce banyo yaptırılmaması gerektiği konusunda uyarılarda bulunmaktadırlar. Çünkü bebeğin göbeğinin düşmesinden önce yaptırılan banyo işlemi sırasında, göbek kordonun ıslanması nedeniyle bölgenin enfeksiyon kapma riski yükselir. Konuyla ilgili olarak, bebeklerin hastanede hemşireler tarafından ilk temizliğinin yapıldığını belirtmektedirler. Bebeğin temizlik işlemi, doğumdan 2-3 gün sonra ve bebek banyosu konusunda tecrübeli bir kişinin gözetiminde ıslak sünger ya da havlu ile silinerek yapılmalıdır. Bu dönemde bebeğin direk banyo işlemine maruz kalmamasına özen gösterilmesi gerekir. Bakmanızda Fayda Var: Göbek Bağı Bakımı Nasıl Yapılır?
Filede Bebek Banyosu
Bebeğinize banyo yaptırmak, bebeğinizle aranızda kurulacak olan duygusal bağın ilk aşamalarından biridir. İlk zamanlar bebeğinize banyo yaptırma konusunda biraz acemilik yaşasanız da zaman ilerledikçe bu konuda ustalaşacağınızdan emin olabilirsiniz. Günümüzde banyo fileleri bebek banyosu yaptırmada büyük kolaylık sağlıyor. Filede bebeği yıkamak için tüm banyo hazırlıklarını tamamladıktan sonra, file üzerine yatırdığınız bebeğinizi yavaş hareketlerle yıkayabilirsiniz. Yeni Doğan Bebek Nasıl Yıkanır? Detaylar İçin Tıklayın...
Yenidoğan bebeğin banyosu için gerekli malzemeler
- Temiz bebek küveti ve filesi
- İnce havlular ya da sünger tarzda banyo minderi
- Bebek şampuanı ve bebek sabunu (bebekler için özel üretilmiş)
- Yumuşak bir bez ya da yumuşak yıkama süngeri
- Yumuşak bir bebek havlusu
- Temiz bez ve pamuklu giysiler
- Pişik kremi
- Pamuk topları
Bakmanızda Fayda Var: Eğlenceli Banyo Zamanı
Yeni Doğan Bebek Banyosu İçin Yanınızda Birisi Olsun
Yenidoğan bebeklerin derisi verniks adı verilen beyaz renkli, mumsu, koruyucu ve kaygan bir madde ile kaplıdır. Bu nedenle bebek doğar doğmaz, hemen temizlenmesi gerekmemektedir. Bebeğinizin göbeğinin düşmesinden sonra onun için uygun koşulların sağlandığı bir ortamda her gün veya gün aşırı banyo yaptırabilirsiniz. Bebeğinizi banyo yaptırmayı, beslemeden önce veya besledikten 1- 1,5 saat sonra yapmanız tavsiye edilmektedir. Bebeğinizi yıkarken yanınızda bir yardımcı olmasında fayda vardır. Anneniz, eşiniz ya da tecrübeli bir arkadaşınız bu konuda size yardımcı olabilir. Yenidoğan bebeklere banyo yaptırma işleminde ilk 1- 2 haftada yıkama suyunun önceden kaynatılmış ve ısıtılmış olmasına özen göstermeniz istenir. Bu uygulama, bebeğinizi herhangi bir enfeksiyon riskine karşı koruyacaktır. Bebeğinizi yıkarken, bebeğin yüzü aşağıya bakacak şekilde, göğüs ve karnından kavrayarak tutmanız gerekir. (alttan karnından tutup yüzü koyun kolunuza yatırarak) Eğer bebeğinizi sırtüstü tutuyorsanız, başını elinizle desteklemeniz gerekmektedir. Bunun dışında bebekler için özel hazırlanmış ürünleri tercih edebilirsiniz. Bebeğinizi banyo yaptıracağınız oda sıcaklığının önceden ısıtılmış ve 24-26 derecede olmasına dikkat etmelisiniz. Banyo sıcaklığının ise 36,5- 37 derecede olması idealdir.
Yenidoğan bebeğe banyo yaptırma : Annelere küçük ipuçları
Yenidoğan bebeğe banyo yaptırma işleminde size faydalı olacak ipuçları;
- Sabun Banyosu; Bebeğin göbek bağı düşene kadar sabun banyosu yaptırılması önerilir. Bu işlemi sabunlu bezle bebeği silerek yapabilirsiniz. Silme işleminde bebeğinizin teninin hassas olduğunu unutmamalı ve çok bastırmadan, nazik davranmalısınız. Bu banyo şekli, bebeğin göbek bağının kuru kalmasına ve iyileşmesine yardımcı olur.
- Ilık su Kullanın; bebeğinizi banyo yaptıracağınız suyun fazla sıcak olmaması için dirseğimizle kontrol edebilirsiniz.
- El bezleri ve sabunlar kolay erişilir yerde olsun; bebeğinizi yıkama esnasında bir çok kez tutmanız gerekeceğinden el bezleri, sabun ve havlular gibi banyo işlemi sırasında ihtiyacınız olacak her şeyin kolay ulaşacağınız bir yerde olmasını sağlayın.
- Nazikçe kurulayın; banyo işleminin bitiminden sonra bebeğinizi yumuşak hareketlerle nazikçe kurulayın, cilt katlarının aralarını da nazikçe kurulamayı ihmal etmeyin.
- Yeni bir bebek bezi bağlayın; bebeğinizi iyice kuruladıktan sonra altına temiz bir bez bağlayın.