Yenidoğan Bebeklerde Deri Soyulması Neden Olur?
Bebeklerde deri soyulması, özellikle doğumdan sonraki ilk haftalarda sıklıkla görülür. Zira rahimde sıvı içinde duran bebeklerin kuru havaya alışması ortalama 1 – 2 ayı bulur. Bu süreçte bebeklerin cildinde pullanma ve soyulmalar görülmesi oldukça normaldir. Bunun dışında egzama, sedef ve iktiyozis gibi deri hastalıkları da yenidoğan bebeklerde deri soyulması ve pullanmaya neden olabileceğinden, soyulmalar yaygınsa ve gerileme göstermiyorsa mutlaka bebeğin doktoruna danışılmalıdır. Sizler için hazırladığımız bu yazıda, yenidoğan bebeklerde cilt soyulması ile ilgili tüm merak edilenleri derledik. Keyifli okumalar.
Yenidoğan Bebeklerde Deri Soyulması Neden Olur?
Yenidoğan bebeklerde deri soyulmasına neden olabilen bazı faktörler şu şekildedir:
1. Kuru Hava ile Temas
Bebeklerde deri soyulmasının en sık karşılaşılan nedeni kuru havadır. Anne rahminde sıvı dolu bir kesenin içinde gelişimlerini sürdüren bebekler, doğumdan sonra direkt kuru havayla tanıştıklarında derilerinde soyulmalar görülebilir. Kuru havanın neden olduğu soyulmalar ve pul pul görüntünün geçmesi ise genellikle birkaç ayı bulur.
2. Egzama
Egzama daha çok yüzde, dizde ve dirseklerde kuru döküntü ile karakterize olan bir cilt rahatsızlığıdır. Doğumdan sonraki ilk haftalarda nadir görülür ancak dördüncü aydan sonra belirmesi olağandır.
3. Sedef
Sedef, bağışıklık sisteminin vücudun kendi dokularına karşı aktive olmasıyla meydana gelen otoimmün bir hastalıktır. Kronik seyirli olan sedef, tıpkı egzama gibi yenidoğan bebeklerde oldukça nadir görülen bir cilt rahatsızlığıdır.
4. İktiyoz
Balık pulu hastalığı olarak da bilinen iktiyozis vulgaris genetik geçişli bir hastalıktır. Bu cilt hastalığında deri hücreleri çok hızlı yenilenirken eskiyen deri hücreleri çok yavaş dökülür. Bu yüzden hastalarda pullu bir cilt görünümü meydana gelir.
Bu içeriğimiz de ilginizi çekebilir:
Bebeklerde Egzama Neden Olur ve Nasıl Geçer?
Bebeklerde Cilt Soyulmasına Ne İyi Gelir?
Yenidoğan bebeğin vücudu neden soyulur sorusunu yanıtladığımıza göre, şimdi soyulmaya nelerin iyi gelebileceğine değinelim. İşte, yenidoğan bebeklerde deri soyulmasını hafifletmenin bazı doğal yolları…
1. Cildini Nemlendirin
Kuruluğun şiddetine göre seçeceğiniz hipoalerjenik bir nemlendirici, cildin nemini geri kazanmasına ve soyulmaların azalmasına yardımcı olabilir. Nemlendirici kremden maksimum verimi alabilmek için duştan sonra sürmeyi unutmayın. Ayrıca kullanacağınız ürünün parfümsüz, alkolsüz ve bebek cildine uygun olmasına dikkat edin.
2. Banyo Süresini Kısa Tutun
Banyo süresini mümkün olduğunca 10 dakikanın altında tutmaya çalışın ve sıcak sudan olabildiğince kaçının. Zira bu faktörler de cilt kuruluğunu tetikleyeceğinden bebeklerde deri soyulmasını daha da şiddetlendirebilir.
3. Sabun Kullanımına Dikkat Edin
Sabunlar cildin doğal yağına zarar vererek kuruluğa zemin hazırlayabilir. Bu nedenle bebeğinizin her banyosunda sabun kullanmamaya özen gösterin. Kullanacağınız banyo malzemelerinin ise olabildiğince doğal, organik ve bebek cildiyle uyumlu olmasına dikkat edin.
4. Odanın Nem Seviyesini İyi Ayarlayın
Kuru hava bebeğin cildindeki soyulmayı daha da şiddetlendireceğinden odanın nem seviyesini ideal düzeylerde tutmaya çalışın. Bunun için buharlı oda nemlendiricilerinden faydalanabilirsiniz.
5. Pamuklu Kıyafetler Giydirin
Bebeğinize pamuklu, bol ve rahat giysiler giydirin. Pamuklu kumaşlar yumuşak ve hava alan bir yapıda olduğu için pek çok cilt probleminin önüne geçilmesine yardımcı olacaktır.
Bebeklerde Cilt Soyulması ve Pullanma Ne Zaman Geçer?
Yenidoğan bebeklerde sıklıkla görülen deri soyulması, genellikle birkaç ay içinde kendiliğinden geçer. Bu süreçte ebeveynlerin ekstra bir şey yapmasına gerek yoktur. Bebeğin cildini kurutacak kimyasal ürünlerden kaçınmaya, oda nemini ideal seviyelerde tutmaya, banyo süresini azaltmaya ve cildini nemlendirmeye dikkat etmek yeterlidir. Bununla birlikte bebeğin cildine doğal da olsa herhangi bir şey sürülmeden önce doktora danışılmalıdır. Ayrıca bebeklerde deri soyulması giderek genişliyor ve daha kötü hale geliyorsa mutlaka bebeğin muayene edilmesi gerekir. Zira cilt soyulmasının sebebi farklı deri hastalıkları da olabilir.
Bu içeriğimiz de ilginizi çekebilir:
Bebeklerde Sivilce Neden Olur ve Nasıl Geçer?
Kaynak: 1