Yenidoğan Bebeklerde Alt Değiştirme Sıklığı

Yenidoğan Bebeklerde Alt Değiştirme Sıklığı

Bebeğinizin doğduğu ilk anlardan itibaren uyku onlar için çok önemli bir yer teşkil eder ve günlerinin çoğunu uyuyarak geçirirler. Bu durumda hem beslemek hem de bebeğin altını değiştirmek için uyandırmak, uykusunun sık sık bölünmesine neden olur. Bununla birlikte idrardaki asit uzun süre bebeğinizin cildine temas ederse, bu durumda bebeğinizin cildi tahriş olur. Dolayısıyla uyku düzeni ve bez değiştirme rutini arasında çok iyi bir denge kurmalı,  bez değiştirme sıklığını optimum düzeyde yapmalısınız. Peki, Yenidoğan bebeğin altını değiştirme sıklığı nasıl olmalıdır? 

Pamuklu Bezler İle Tek Kullanımlık Bezler

Ekonomik açıdan yapılan hesaplamalarda kumaş bezler ile tek kullanımlık bezler arasında çok fazla bir farkın olmadığı görülmüştür. Bununla beraber, tek kullanımlık bezlerin emicilik oranının daha iyi olması ve ıslaklığı bebeğe hissettirmediğinden kullanımının daha konforlu olduğu söylenebilir. Uzunca bir süre alt değiştirme ve temizlik açısından size bağımlı olan bebeğinizin huzurlu ve sağlıklı olabilmesi için altının kuru ve temiz olması önem taşır. Bebeğinizin altını değiştirmekte dikkat etmeniz gereken konuların başında pişik sorunu gelir. Pişik oluşmamasında şu konulara dikkat etmek gerekir;

Alt Değiştirme Zamanı

Bebeğin alt değiştirme zamanında bebeğinizin idrarını yaptığı durumla, kaka yaptığı durum farklıdır. Bebeğin idrarını yapmasında çok uzun saatler olmamak koşuluyla kısa bir süre bezini değiştirmeyebilirsiniz. Eğer süreyi uzatırsanız bebeğinizin pişik gibi cilt sorunları yaşamasına neden olabilirsiniz. Kaka yaptığı zaman ise altını gecikmeden hemen almak gerekir. Bebeğin günlük bakımının en önemli bölümlerinden birisi olan alt bakımının, ilk aylarda ortalama günde 7-12 civarında olması beklenmektedir. Bebeğiniz büyüdükçe bu miktarlarda azalma meydana gelir. Bu konuda size ters gelen bir durum gerçekleşirse en kısa sürede doktorunuza danışmanız tavsiye edilir. Bebeğinizi beslenme öncesi altı kirli ise ya da bebeğiniz huzursuz ise altının değiştirilmesi gerekir. Çünkü altı kirli bebek gerektiği kadar emmeyebilir. Diğer taraftan da beslenme bağırsak hareketlerini arttığından dolayı beslenme sonrası dışkılama olabileceği için, bebeğinizin altını yeniden değiştirmeniz gerekebilir.

Emzirdikten Sonra Altını Değiştirin

Bebeğin altını değiştirme işlemi genel olarak bebeği emzirdikten sonra yapılması tavsiye edilirken, bebeğinizi emzireceğiniz zaman bebeğiniz huysuzsa ve bunun nedenin altının kirli olması ise, emzirmeden önce altının alınması tavsiye edilir. Bezin her değiştirme işleminde altının pamuk yardımıyla su ile temizlenmesi ve kurulanması tavsiye edilir. Kız bebeklerde bu temizlik önden arkaya yapılması önemlidir. Pişik oluşumunu önlemek için bebeğin bezini değiştirilirken altının bir süre açık kalmasının uygun olacağı düşünülür. Buna rağmen pişik oluşumu durumunda doktorunuzun önerdiği çinko oksit içeren kremlerden kullanabilirsiniz. 

*Bebeğinizi pişikten korumak adına dikkat etmeniz gerekenler için buraya tıklayabilirsiniz.

Bez Değiştirmede Dikkat Edilecek Hususlar

Yenidoğan bebeğinizin ilk anlarında çok küçük olmalarından dolayı, bez bağlamak sizde, bebeğe zarar vereceğiniz düşüncesine kapılmanıza neden olabilir. Bez bağlamak başlangıçta biraz zorlayıcı gibi görünse de, bebek bezi bağlamanın temel ilkelerine dair iyi bir bilgi sayesinde, bebeğinizi kuru, öğrenmeye, rahat, uyumaya ya da oynamaya hazır tutabilirsiniz.

Bebeğin Altını Değiştirme

  • Kullanılmış bebek bezini çıkarın ve bebeğin cilt katlarının aralarını ıslak havlu gibi nazik bir bebek bezi değiştirme amaçlı silme mendiliyle temizleyin. Silme işlemini daima önden arkaya doğru yapın.
  • Bebeği ayak bileklerinden nazikçe tutarak kaldırın ve altına temiz bir bebek bezi kaydırarak koyun. Bezin renkli işaretleri öne gelecek şekilde yerleştirilmelidir.
  • Bebeğin altına düzgünce açtığınız bezi kapayın ve esnek etiketleri ne fazla sıkı ne de fazla gevşek olacak şekilde ayarlayın; bunu ölçümleyebilmeniz için, bebek bezi ile bebeğin karnı arasına iki parmağınız rahatça sığabilecek şekilde olması gerekmektedir.

*Doğal pişik kremi tarifi için buraya tıklayabilirsiniz.

Bez Değiştirmeyle İlgili Küçük İpuçları

Bebeğiniz doğumundan sonra yapacağı ilk kakası mekonyum adı verilen, yoğun kıvamlı, yeşilimsi, neredeyse zifte benzer bir madde olacaktır. Bu ilk kakanın temizlemesi biraz zor olabilir. Bebeğinizin bezini sık sık kontrol etmenin, her kakadan ve her kısa uyku veya beslemeden sonra bezinin değiştirilmesinin önemli olduğunu unutmamanız gerekir. Erkek bebeğinizin altını değiştirirken cinsel organını bebek bezi veya herhangi bir bezle kapatın, bu şekilde sürpriz şekilde ıslatılmaktan kurtulmuş olursunuz. Bebeğiniz büyümeye başladığında idrarında ya da kakasında sık sık sızıntı yaşamaya başlarsanız, bir boy büyük bebek bezi bedenine geçmenizin vakti gelmiş demektir.