Yenidoğan Bebeğin Cilt Bakımında Annelerin Bilmesi Gereken 10 Detay

Bebeğiniz doğduktan sonra, hayatınızdaki en mükemmel aktivite onun cildini okşamak, öpüp koklamak oluverir. Çünkü bebeğinizin yumuşak ve mis kokulu cildi, dünyada eşi benzerine az rastlanır bir yapıdadır. Böylesine hassas ve narin bir cilt ise elbette çeşitli problemlere açık haldedir ve dolayısıyla yenidoğan bebeğin cilt bakımında dikkat edilmesi gerekenler bir hayli fazladır. Bez pişiği, konak ve egzama... Tüm bunlar için bilmeniz gereken tüyoları sizler için hazırladık!  

Yenidoğan Bebeğin Cilt Bakımında Dikkat Edilmesi Gerekenler

1)Bebeğinizin Cildinin Narin Olduğu Her Daim Aklınızda Bulunsun

 

Her yazımızda değindiğimiz gibi, yenidoğan bebeğinizin cildi oldukça hassas bir yapıdadır. Tıpkı diğer organları gibi bebeğinizin cildi de bebeğiniz büyüdükçe gelişimini sürdürecektir. Bu nedenle bebeğinizin bakım ritüelini gerçekleştirirken, narin olduğunu aklınızdan çıkarmayın ve kullanacağınız ürünleri ona göre seçin.

2)Bez Pişiği En Sık Karşılaşacağınız Cilt Sorunlarından Olacak

 

Bez bölgesinde oluşan bez pişiği, genelde ıslak bezle uzun süre kalmaktan veya yanlış bez seçiminden kaynaklanır. Bez pişiğinin oluşmasını önlemek için bebeğinizin bedenine uygun bez tercihi yapmalı ve sık sık altını değiştirmelisiniz. Ayrıca bez bölgesi için seçtiğiniz kozmetik ürünlerinde SLS VE SLA bulunmamasına dikkat etmelisiniz.

3)Bebeğinizin Cildinde Döküntü ve Kızarıklık Kolayca Oluşabilir

   

Bebeğinizin cildinde sıklıkla döküntü ve kızarıklık görülebilir. Hassas olan bebeğinizin teni, her şeye tepki gösterebilir. Kısa sürede geçecek olan kızarıklara ateş de ekleniyorsa, hekiminize danışmalısınız.

4)Yenidoğan Bebeğinizde Sivilce Görülebilir

 

Sivilce, hayatımızın iki döneminde görülür; yenidoğan ve ergenlik zamanları. Bebeğinizin yanaklarında minik sivilceler görülmesi çok normaldir ve herhangi bir ürün kullanmanızı gerektirmez. Bir süre sonra kendiliğinden geçeceklerdir.

5)Konak İçin Evde Basit Çözümler Üretebilirsiniz

 

Bebeğinizin cildinin bazı bölgeleri, zaman zaman aşırı yağ üretebilir. Bu yağ, bir süre sonra kurur ve pullanmaya başlar. Konak dediğimiz bu pullanma ise genelde saçlı deride ve kaşlarda görülür. Çözümü için yapmanız gereken çok basit! Banyodan önce bölgeyi saf zeytinyağı ile ovun. Banyodan sonra da bölgeyi yumuşak uçlu fırçayla tarayın. Bu işlemi birkaç defa tekrar ettiğinizde problemin ortadan kalktığını göreceksiniz.

6)Egzamaya Dikkat Edin

 

Eğer bebeğinizin derisinde 2-3 cm çapında, ele sertçe gelen kabarcıklar varsa, egzama olabilir. Ailede alerjik hastalığı bulunan biri varsa, bebeğinizde egzama görülme ihtimali de artar. Egzamalı derinin mutlaka nemli tutulması gerekir. Eğer egzamadan şüpheleniyorsanız, hekiminize başvurmalısınız. Uygun tedavi şeklini doktorunuz belirleyecektir. Bebeklerde egzama hakkında daha fazla bilgi için buraya tıklayabilirsiniz.

7)Bebeğinizin Cildi Kurumaya Müsaittir

Yenidoğan bebeklerin cildi her zaman kurumaya müsaittir. Bu nedeni, yağ ve nem dengelerinin henüz oturmamış olmasıdır. Dolayısıyla bebeğinizi ilk aylarındayken sık sık nemlendirmelisiniz. Tabii ki, nemlendirmek için seçtiğiniz ürünlere dikkat ederek...

8)'Ne Kadar Az O Kadar İyi' İlkesini Benimseyin

 

Bebeğinizin günlük bakımı için kullanacağınız nemlendiriciyi, şampuanı veya kremi seçerken, içeriğinde neler olduğuna mutlaka göz atın. İçinde ne kadar az madde varsa, bebeğiniz için o kadar sağlıklıdır.

9)Güneşin Yoğun Olduğu Saatlerde Dışarı Çıkartmayın

 

İlk aylarında güneşin zararlı ışınlarından korumak için şapka, güneşten koruyucu krem gibi çeşitli önlemleri almalısınız. Seçeceğiniz güneş koruyucu kremin parfümsüz olmasına ve bebeklere özel geliştirilmiş olmasına dikkat etmelisiniz.

10)Cilt Rahatsızlıklarında Ne Zaman Doktora Başvurmalısınız?

 

Bebeğinizde döküntü ve kızarıklığa yüksek ateş eşlik ediyorsa, döküntülü bölgede irin varsa, mutlaka doktorunuzla görüşmelisiniz.