Bebeği Öptürmeli mi, Öptürmemeli mi?
Yenidoğan Bebeği Öptürmeli mi?
Bir bebek 9 ay boyunca anne karnında tüm tehlikelerden korunarak büyür. Doğduktan sonra ise yepyeni bir dünyaya gözlerini açar. Onun en büyük koruyucusu ise kuşkusuz annesidir. Anneler bebeklerini öptüğü anda aralarında ömür boyu gelişmesi arzulanan bağlar oluşur. Ancak sadece anne değil eve gelen yabancılar da bebeği öpmek ister. Peki, Yenidoğan bebeği öptürmeli mi? Bebekleri yanaklarında, ellerinden, ensesinden, ayaklarının altından, dudaklarından öpmek doğru mudur? Öpmenin bebeklere zararı var mıdır?
Yenidoğan Bebekleri Hasta Etmemek İçin Öpmeyin
Tanımayan kişilerin bile bazen bebekleri öpmek istemesi bebekte oluşabilecek bazı enfeksiyonlara davetiye çıkarır. Ağız, burun bölgesi virüs ve bakteriler için ilk vücuda giriş noktasıdır. Buradan alınan her türlü bakteri ve virüs öpülen bebeklere bulaşabilir. Bebeklerin bağışıklık sistemleri ilk 2 sene çok saf durumda olduğundan hastalanmaya çok hazırlardır. Bu nedenle, bebeklerin hastalanması ilkokul çocuklarına ve erişkinlere göre çok daha kolaydır ve hastalıklarının seyri de daha ağırdır. Üst solunum yolu enfeksiyonları sırasında bebekleri kesinlikle öpmemek, hatta yanlarına yanaşmamak gerekiyor. Bağışıklık sisteminin bebeklikten ilkokul dönemine kadar uzun bir sürede olgunlaştığı düşünülürse bebekleri hasta etmemek için neden öpmeyeceğimizi daha iyi anlarız.
Ciltleri de tahriş oluyor
Yenidoğan bebeklerin cildi çok ince ve hassastır. Bebekleri öperken sadece ona mikrop bulaştırmaktan değil dudağımızda bulunan rujlardaki kimyasalları onlara bulaştırmaktan da kaçınmalıyız. Babaları tarafından çok öpülen bebeklerde görülen bir sorun da cilt tahrişidir. Sakalların zımpara gibi bebek cildine sürtülmesi bebeklerin yanak derisini kurutup kızarıklıklara neden olabilir.
Tanımıyorsak Dokunmaktan Bile Kaçınmalıyız
Bebekleri bir birey olarak görmeye alışmalıyız. Nasıl tanımadığımız kişileri sarılıp öpmüyorsak bebeklere de öyle yaklaşmalıyız. Onların rızası olmadan yaklaşmamız, öpmemiz ve koklamamız henüz duygularını ifade edemiyor oluşlarından yararlanmamız anlamına gelir. Bebeğinizin sağlığı için özellikle hijyeninden şüphe duyduğunuz kişilerin temas etmemesini öneririz.
Yenidoğan Bebekler Ne Zaman Öpülür?
Yenidoğan bebekleri öpmek yerine yanağını okşamanın ve elini tutmanın daha doğru olacağını söyleyen Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanları, Yenidoğan öpmenin doğru olmadığını, birçok üst solunum yolu enfeksiyonun damlacık yoluyla solunumsal olarak bulaştığına çekerler. Bu nedenle küçük bir bebekle çok fazla yakın temasın doğru olmadığını, eğer bebekle temas edilecekse bunun elini tutmak ya da yanağını okşamak şeklinde olabileceğini ifade ederler.
Bebeklerin Asla Öpülmemesi Gereken Yerleri
Bebekleri severken dikkat etmemiz gereken küçük şeylerin onları ileride ki yaşamlarında karakterlerini belirlediğini söyleyen uzman Pedagoglar, özellikle bebeklerin dudaktan öpülmemesi konusunda uyarıda bulunurken, bunun nedenini ise şöyle açıklarlar;
Bebekleri Alnından veya Yanaklarından Öpün
- Bebekler Dudaklarından Öpülmez; bu durumun öncelikle hijyenik olmadığını söyleyen uzmanlar, ağız ve nefes yoluyla kapılan enfeksiyonlarda dudaktan öpmenin rolünün oldukça yüksek olduğunu belirtir.
- Bebek ensesinden (boynundan) öpülmez; Bu, çocukta aşırı hassasiyet kazandırır.
- Bebekler ayaklarından öpülmez; Ayakları öpülen bebeğin hissettiği 'anormal' değerlilik hissiyle kıskançlığa meyledeceği, bu gibi çocukların anne babalarının kardeşlerine yönelmesinden rahatsız olacakları söylenir. Anne babasının ilgisini kaybetme kaygısının anormal derecede ilgiyle sevilmiş çocuklarda daha sıklıkla görülür.
- Bebeklerin öpülebilecek en doğru yer; yanak ve alındır. Alnından öpülmek, ruhen ruhen iyi gelir. Bu şekilde öpmek bebekte masumiyet, temizlik, ve dürüstlük hissiyle, cesaret oluşturur.
- Bebekler yanaktan öpülebilir; Bebeği öperken kafası tutulmamalıdır. Sürekli öpülmek çocukta başkalarını memnun etme hissini oluşturuyorsa, bu durum kişilik gelişimini aksatır. Çocuk başkalarını memnun etme aracı olarak öpmeyi ya da öpülmeyi kullanmamalıdır.
- Bebek genital bölgesinden öpülmez; Tüm bunların yanı sıra, çok yanlış bir davranış olarak bebeğin / çocuğun asla genital bölgesinden öpülmemesidir. Bu davranışlar, bebeğin /çocuğun mahremiyet hissi kazanabilmesi ve tacizden korunabilmesi için gerekliliktir.