Taze Annelere İlk Günlerde Yardımcı Olacak 10 Önemli Bilgi

İlk doğumunuzu yaptınız ve yeni bir maceraya adımınızı attınız... Annelik konusunda acemi olduğunuz için ilk haftalar sizin için biraz zorlayıcı olabilir ve kafa karışıklıklarıyla geçebilir. Neler yapmanız gerektiğini bilemeyebilir ve çevrenizdekilerin desteğine ihtiyaç duyabilirsiniz. Tecrübesiz olacağınız bu dönemde, size rehber olacak içeriğimizle süreci biraz daha keyifli ve rahat atlatabilirsiniz! İşte, ilk kez anne olanlar için ilk günleri daha rahat ve keyifli kılacak 10 önemli bilgi...

Yeni Annelere Pratik Bilgiler!

 

1)Vücudunu Silmeyin

 

 

Doğduğunda bebeğin derisini kaplayan verniks isimli yağ tabakası, bebeğin ısı kontrolünü sağlarken, derisini de dış etkenlere karşı korumaktadır. Dolayısıyla bebeğiniz doğduktan bir süre sonra bu yağ tabakası ile kalmalı, hemen silmemelisiniz. Bebeğin banyosunu, göbeği düştükten sonraki ikinci güne denk getirerek bir süre verniks ile kalmasını sağlayabilirsiniz. Bu süre içinde bebeğinizin yüzünü silebilirsiniz.  

2)Sık Sık Emzirin

   

Doğumunuzdan sonra en kısa sürede bebeğinizi emzirmeye başlayın ve sık sık emzirin. Anne sütü, bebeğin ihtiyacı olan tüm besin değerini karşılıyor ve onu çoğu hastalıktan koruyor. Bebeğinizi anne sütü ile beslemeniz, onun fiziksel ihtiyacının yanında duygusal ihtiyaçlarının da karşılanmasını sağlayacaktır.  

3)İlk Günlerde Kafasının Şekline Takılmayın

 

   

Bebeğinizin kafasındaki şekil bozuklukları sizi endişelendirmesin. Bebekler ilk doğduklarında baş kemikleri üst üste binmiş durumdadır ve halâ çok yumuşaktır. Merak etmeyin, durum birkaç gün içinde düzelecektir.  

4)Bebeğiniz Sizi Görüp Duyabilir

 

   

Yenidoğanlar, ilk günlerde çok net olmasa da 25-30 cm kadar yakınını görebilir. İlerleyen haftalarda ise bu görüş mesafesi daha da artacaktır. İşitme duyusunu ise sesli uyaranlara karşı vereceği ağlama veya refleksler ile takip edebilirsiniz.

5)Bebeğinize Varlığınızı Hissettirin

 

 

Bebeğiniz sizi artık tanıyor, seviyor ve göğüsünüzdeyken güvende hissediyor. Bebeğinizle ten teması kurmanız, varlığınızı hissettirmeniz ve onunla konuşmanız, onun gelişimi için oldukça önemlidir.  

6)Kakasını Kontrol Edin

   

Bebeğinizin kakası, onun beslenmesiyle alakalı pek çok şey anlatır. Yeşil olması, mukuslu olması veya siyah olması... Kakasındaki her detay beslenmesi ve sağlığı ile alakalı ipuçları barındırır. Daha detaylı bilgi için buraya tıklayabilirsiniz.  

7)Gelişimini Takip Edin

   

Bebeğiniz doğduktan sonra düzenli aralıklarla boy,kilo ve baş çevresi ölçümlerini yaptırmayı unutmayın.  

8)Oda Isısına Dikkat Edin

   

9 aylık süre boyunca rahimde sıcak bir ortamda bulunan bebeğiniz, doğduktan sonra yeryüzüne alışabilmesi için yumuşak geçişlere ihtiyaç duyar. Anne karnındaymış gibi hissetmek, onu daima mutlu eder. Bu nedenle bebeğinizin oda sıcaklığına dikkat etmeli, 22-24 derece arasında olmasına özen göstermelisiniz.  

9)İlk Günler Cildini Gözlemleyin

   

Yenidoğan bebeklerde hastalık belirtisi sayılabilecek döküntü, kızarıklık, sararma veya morarma, bebeğin cildinin gün ışığında gözlemlenmesiyle fark edilebilir. Doğumdan sonraki ilk günlerde, bebeğinizin cildini gün içinde birkaç kere gözlemleyerek herhangi bir hastalık belirtisi olup olmadığını kontrol edin.  

10)Göğüs Bakımını İhmal Etmeyin

 

 

Doğumdan sonra göğüsünüzde şişlikler görülebilir. Oluşan şişlikleri ovmamanız ve sıkmamanız gerekiyor. Genellikle birkaç gün içinde kendiliğinden geçecektir.  

Yenidoğan bebekler hakkında diğer merak edilenler için buraya tıklayabilirsiniz.