Yazın Doğan Bebekler İçin Yenidoğan Bebek Bakımı

Bebeklerin ilk 1 aylarında ciltlerinin çok ince ve hassas olması nedeniyle yazın daha dikkatli ve özenli bakılmalarını gerektirir. Bebeklerin alt bakımı, banyosu, pişik sorunu ve kıyafet seçimi gibi konuların yanında, anne adaylarının yazın sıcak havalarda bebeklerinin bakımıyla ilgili dikkat etmesi gereken konularda da farklılıklar olur. Peki, yazın sıcağında bebeklere nasıl bakılmalı? Uzman dermatologlardan yazın doğan bebekler için yenidoğan bebek bakımı önerileri.

Yazın Doğan Bebekler İçin Yenidoğan Bebek Bakımı

Bebeklerin yenidoğan dönemi olarak adlandırılan ilk 1 aylık dönemde cilt derileri çok ince ve hassas olur. Bu nedenle cilde sürülen her merhem (ilaç) bebeğin kanına karışarak ciddi yan etkiler ortaya çıkarabilmektedir. Bu nedenle doktor tavsiyesi olmadan hiçbir merhem ya da krem bebeklere sürülmemelidir. Bebeğin göbeği düşene kadar kuru ve temiz tutulmalı, bu süreçte bez içerisinde kalmasına özen gösterilmelidir. Ayrıca, yenidoğan bebeklerin bakımında hijyen oldukça önemlidir. Bu nedenle uzmanlar tarafından bebeğin cildinin her alt değişiminde yıkanması ve iyice kurulanması önerilir.

İsiliğe Karşı tedbir Alın

İsilik yaz aylarında genellikle aşırı terlemeye bağlı olarak, ter bezlerinin tıkanması sonucu oluşur. Herhangi bir bulaşıcı özelliği olmayan isilikler çoğunlukla kendiliğinden geçer. Ama uzun bir süre geçmiyorsa bölge enfekte olmuş olabilir. Bu durumda doktorunuzla görüşmeli, talimatlarına harfiyen uymalısınız. Yaz aylarında bebeğinizin isilik olmasını önlemek için ise temel kural bebeğinizi aşırı sıcaktan ve terlemekten korumaktır. Bol, ince ve pamuklu giysiler giydirmek, bebeğin cildinin hava almasını sağlamak ve bebeğin gözeneklerini tıkamayacak hafif içerikli bakım ürünleri kullanmak isilik oluşumunun önüne geçmenizi sağlayacaktır. 

    

Yazın Bebeklerde Pişik Görülme Oranı Artar

Yaz aylarında bebeklerde pişik görülme oranının artacağını ifade eden uzmanlar, annelerin bebeklerinin altını günde en az 5- 6 defa değiştirmelerini, bez bölgesini ılık suyla iyice yıkayıp kuruladıktan sonra çinko oksit içeren pişik önleyici kremi çok ince bir tabaka halinde sürmelerini önerirler. Bebeğin her bez değişiminde pişik kreminin kullanılması önerilir.  Ama tercih edeceğiniz pişik kremlerinin mutlaka içeriğini okumalısınız. Hafif ve mümkünse hiç kimyasal barındırmayan kremler tercih etmelisiniz.

* Evde doğal pişik kremi yapımı için buraya tıklayın.

Bebekleri Yazın Nasıl Giydirmeli?

Bebekler doğduktan sonraki ilk 3-4 ay için pamuklu tulum tarzında giysiler tercih etmeniz önerilir. Doğduktan 2-3 haftadan sonra zıbın yerine pamuklu atlet veya kısa kollu badiler daha uygun olabilir. Bebeğin ayaklarına mutlaka çorap, başına şapka giydirilmelidir. Bebeğin giyeceği tüm kıyafetlerin etiketleri mutlaka kesilmeli, bebeğin giysileri yetişkinlerinden ayrı yıkanmalı ve yıkama işlemi özel bebek deterjanı kullanılarak yapılmalıdır. İlk 6 aya kadar bebek giysilerinin dikiş yerleri içten ve dıştan ütülenmelidir.    

* Yaz Bebekleri Ne Giyer? Detaylar İçin Tıklayın     

*  Bebek Kıyafetleri Nasıl Yıkanır? Detaylar İçin Tıklayın  

Bebeği Kat Kat Sarmayın

Yenidoğan bebekler doğdukları ilk ay soğuğa karşı duyarlıdırlar. Bu dönemde bebeğinizi daha iyi korumak gerekir. Yeni doğmuş bebekler için vücudun en büyük alanı kafadır ve ısı kaybı bu alandan olur. Bu nedenle ilk aylardan bebeğe bere takılması uygundur. Yenidoğan döneminin geçmesiyle bebeğin ortam ısısına giydirmek daha doğrudur. Her bebeğin farklı vücut yapısında olması nedeniyle belli bir giysi kriteri olmasa da yaz aylarında tek kat penye giydirmek yeterli olur. Şapka kışın olduğu kadar yazın da önemli bir unsurdur. Bebeğin sıcak yaz günlerinde güneşten korunması için gereklidir. Bebeğinize giydireceğini giysilerin bol kıyafetler olması, açık renkli, boyalı olmaması ve %100 pamuklu olmasına ve mümkünse organik pamuk dokumadan olmasını tercih edebilirsiniz.

* Yenidoğan Bebeklerde Genital Bölge Bakımı