Bebeğinizin Doğal Koruyucu Kremi: Verniks
Bebekler doğduğunda neden cildinde beyaz bir tabaka olur hiç merak ettiniz mi? Verniks Kazeoza denilen bu beyaz tabaka, aslında bebeğin ilk koruma kalkanı olarak adlandırılabilir. Bebeğin cildinde bulunan beyaz kremsi yapı, anne karnında bebeği korumaya başlar, ta ki ilk banyosuna kadar... Bu nedenle uzmanlar, bebeğin ilk banyosunun biraz ertelenmesi gerektiğini belirtir. Peki verniks kazeoza ne zaman oluşur, verniks kazeoza neden olur, detaylı inceleyelim...
Verniks Kazeoza Nedir?
Bebek doğduğunda cildini kaplayan sarı veya beyaz renkteki kremsi yapıya verniks adı verilir. Verniks, yenidoğan hemen hemen her bebeğin cildinde bulunur ve gebeliğin son 3 ayında oluşmaya başlar. Zamanından erken doğan bebeklerin cildi daha yoğun verniks tabakasıyla örtülüyken, zamanından geç doğan bebeklerde verniks tabakasının azaldığı gözlemlenmiştir. Verniksi, insanların ilk koruma kalkanı olarak da değerlendirebilirsiniz. Yapılan bir araştırmada; verniksin içinde bağışıklığı destekleyen 40'a yakın protein maddesi bulunmuştur. Bu protein maddelerinin yarısının ise sadece vernikse özel olduğu, başka hiçbir şeyde bulunmadığı belirtilmiştir. Yine aynı çalışmada, verniksin içinde bulunan bazı proteinlerin mikropları yok edici özelliği olduğu saptanmıştır.
Verniksin Bebek İçin Faydaları
Bebeği Enfeksiyonlara Karşı Korur
Anne karnında rahim içi sıvısında büyümeye başlayan bebek, hamileliğin 10. haftasından sonra böbreklerinin gelişimiyle birlikte idrarını yapmaya başlar. İçinde bulunduğu amniyon sıvısı ile idrarının karışması zannedildiği kadar zararlı olmasa da olası tehlikelere karş verniks yapısı sayesinde korunur.
Doğumu Kolaylaştırır
Verniksin yapısı kremsi ve yumuşaktır. Doğum sırasında bebeğin cildinde bulunan bu kaygan tabaka, doğumun daha hızlı bir şekilde gerçekleşmesine ve bebeğin doğum kanalından daha rahat geçmesine olanak tanır. Bu sayede, hem bebek daha stressiz bir şekilde dünyaya gelir hem de anne için daha kolay bir doğum gerçekleşmiş olur.
Isı Farkının Risklerine Karşı Bebeğinizi Korur
Verniks tabakası, anne karnındaki sıcaklık ile doğumhanedeki sıcaklık arasındaki farka bebeğin uyumunu kolaylaştırır. Böylelikle bebeğin ısı şoku yaşamasını engelleyerek, ısı şokunun neden olabileceği hiyalin zar hastalığı gibi bazı rahatsızlıklara karşı bebeğinizi korur.
Bebeğin Cildi İçin En Sağlıklı Nemlendirici Görevi Görür
Yukarıda da değindiğimiz gibi verniks tabakasının içinde pek çok protein bulunur. Bu proteinler bebeğin enfeksiyonlara karşı korunmasını sağlarken aynı zamanda bebeğin yeni deri oluşumunun desteklenmesi görevini üstlenir. Bununla birlikte verniks, bebeğin derisinin nemlenmesini ve vücudunun sıvı kaybetmesini de önler.
Bebek Ne Zaman Yıkanmalı?
Verniks üzerinde yapılan çalışmalar yaygınlaştıkça, uzmanlar bebeğin doğduktan hemen sonra yıkanmaması gerektiğini savunmaya başlamıştır. Dünya Sağlık Örgütü (WHO), yenidoğan bebeğin temizlenmesi için 6 saat beklenmesi gerektiğini savunur. Çünkü bebeğin derisinde bulunan verniksin vücut tarafından emilmesi için en az 6 saatlik bir süre gereklidir. Bebeğin cildinde bulunan verniksin bağışıklığı destekleyici etkisinin uzun süre devam edebilmesi için bebeğin cildinin temizlenmesinin biraz ertelenmesi daha sağlıklı bir seçenek olacaktır. İlk banyonun ise göbek bağı düştükten sonra yapılması tavsiye edilir. O süre içinde bebeğinizi temiz bir bez yardımıyla silerek temizleyebilirsiniz.
Verniks Kazeoza hakkında daha fazla bilgi için buraya tıklayabilirsiniz.