Ultrasonda Cinsiyet Yanılması Olur mu?
Bebek beklediğini öğrenen anne baba adayları ile onların yakın akrabaları ilk sevinci atlattıktan sonra bebeğin cinsiyetinin ne olacağı konusunda kafa yormaya başlarlar. Geleneksel yöntemlerde bebeğin cinsiyetini anne adayının aş erdiği yiyeceklerden tahmin etmeye çalışılmaktaydı. Teknolojinin gelişmesi sonrasında bebeklerin cinsiyeti gebeliğin belli haftasından itibaren ultrasonla yapılan muayene ile önceden öğrenilmeye başlandı. Peki, ultrasonda cinsiyet yanılması olur mu? Bebeğin cinsiyeti kaç haftalıkken anlaşılır? İşte detaylar...
Ultrasonda da Cinsiyet Yanılmaları Gerçekleşebilir
Teknolojinin hemen her geçen gün gelişmesi, bebeklerin cinsiyetini öğrenmede başarılı sonuçların alınmasına yardımcı oluyor. Buna rağmen ultrason görüntülemesiyle tespit edilen cinsiyetlerde hata payı vardır ve az da olsa yanılmalar gerçekleşebilmektedir. Uzmanlar tarafından bunun nedeni olarak, bebeğin duruş pozisyonu ve gebeliğin hangi haftasında cinsiyet tahminin yapıldığını belirtiliyor.
Gebelik süresi boyunca kadınlar düzenli bir şekilde ultrason muayenesine girerler. Gebeliğin 12. haftası itibariyle tahmin edilen cinsiyet net olarak 16. haftada izlenebilmektedir. Fakat 16. Haftanın geçmesiyle bebeğin duruşunun uygun olamamasından dolayı bebeğin cinsiyeti yapılan muayenede de görülemeyebilir.
Bebeğin Cinsiyet Tespitindeki Yanılmalar
Bebeğin cinsiyetinin tespiti için ultrason muayenesi yapan doktorlar, bunu gebeliğin 16. haftasından sonra yapmaktadırlar. Yapılan muayene ile bebeğin dış genital organları yorumlanarak tahminlerde bulunulur. Fakat bu durumu netleştiren bir kriter yoktur. Genelde bebeklerin cinsiyet tespiti erkek bebeğin genital organına bakılarak tahmin yürütülmesinden dolayı yapıldığından, bebekte ilk olarak erkek bebek organı kontrol edilir. Kız bebeklerde ise kızların genital organında bulunan iç ve dış dudak denilen bölge kontrol edilerek tahmin edilmeye çalışılmaktadır. Genel olarak erkek bebeklerde yanılma payı daha azdır. Bunun en önemli nedeni sadece genital organ üzerinden tahmin yapılmasından dolayıdır. Ama yine de yapılan ilk ultrason muayenesinde bebeğin cinsiyeti net olarak görülemeyecektir. Tam cinsiyet tespiti için ailelerin biraz daha sabırlı olmaları gerebilir.
Üç Boyutlu Ultrasonda Hata Payı Daha Azdır
Bebeğin ultrasonla cinsiyet tespiti ile ilgili yapılan araştırmalarda gebeliğin 11 ve 14.haftalarında olan anne adaylarının bebeğinin cinsiyeti tahmin edilmeye çalışılmıştır. Toplam 148 hastada yapılan ultrason muayenesinde 132 bebeğin cinsiyet tahminin de bulunulmuştur. Daha sonra yapılan takiplerde ise, 106 anne adayında doğru cinsiyet saptaması yapıldığı tespit edilmiştir. Buna göre, belirtilen haftalar içerisinde yapılan muayenelerde yanılma payı %19 olarak gerçekleştiği belirtilmiştir. Bebeğin cinsiyet tespitinde İlk 3 aylık süreçte uygulanan 3 boyutlu ultrasonda doğru tespit oranın%85 olduğu, %15 lik tespit edilememe durumunun ana nedenin yapılan muayenenin bebeğin duruşunun uygun olmadığı zaman aralığına rastlaması olduğu belirtilmektedir.