Tüplerini Bağlatan Kadınlar Tekrar Hamile Kalabiliyor
Tüplerini bağlatan kadınlar hamile kalabiliyor artık! Her geçen gün gelişen tıp dünyası, çeşitli yenilikleri de bizlere sunuyor. Bunlardan sonuncusu ise; tüplerini bağlatan kadınların tekrar hamile kalabilmesi oldu! Tüplerini bağlatan bir kadının eskiden tekrar hamile kalması neredeyse sıfıra yakınken, şu anda geliştirilen yöntemlerle tekrar gebelik sağlanabiliyor. Bu işlem yüzde yüz sonuç vermese de yeniden anne olmak isteyenlere umut ışığı oldu. İşlemin başarı oranını ise uzmanlar yaklaşık yüzde 50 olarak veriyor.
Tüpleri Bağlatma İşlemi Nedir?
Tüplerin bağlanması işlemi genel olarak ailesini kurmuş, tekrar gebelik istemeyen ve genellikle 35 yaş üstü kadınlara önerilen bir gebelikten korunma yöntemidir. Sonucu kesin olduğu için gebelik düşünmeyen kadınların sıklıkla başvurduğu bir yöntemdir. Yalnız, işlem yapıldıktan sonra geri dönüşü neredeyse imkânsıza yakındı. Tüplerini bağlatan bir kadının yeniden hamile kalma ihtimali hem çok düşüktü hem de işlem oldukça pahalıydı. Fakat yeni geliştirilen bir yöntemle artık tüplerini bağlatan kadınların tekrar hamile kalabilmesinin önü açıldı. Başarı oranı yüzde yüz olmayan işlem, tüplerini bağlatmış olup tekrar hamile kalmak isteyen kadınların yüzünü gülümsetecek gibi.
Tüplerin Tekrar Açılması
Tüplerin tekrar açılması işlemine 'tubal renastoboz' denilmektedir. Tüplerini bağlatan bir kadının tekrar hamile kalabilmesi için ya tüplerin açılması yoluna gidiliyor ya da tüp bebek yöntemi tercih ediliyor. Tüm iki uygulamanın artı eksileri ve hastanın özellikleri birlikte değerlendirilip hangi yöntemin olacağına doktor karar veriyor. Tüplerin açılması için yapılan ameliyatlarda artık robotik sistemler kullanılıyor. Bu robotik sistemler işlemin başarı şansını arttırıyor. Fakat işlem biraz pahalı bir uygulama olduğundan tercih edilirliği düşük.
İşlemin Başarılı Olması İçin Gerekenler
Robotik cerrahi tüp açma ameliyatlarının başarı oranını etkileyen bazı faktörler bulunuyor. Bunlar;
- Tüplerin bağlatılmasının üzerinden geçen süre,
- Tüplerin hangi yöntem kullanılarak bağlatıldığı,
- Tüp bağlama işleminden sonra geriye kalan tüpün uzunluğudur.
Tüm bu koşullarda uygun şartları sağlıyorsanız, işlemin başarılı olması için doktorlar şansınızın yüzde 50 ila 70 arasında olduğunu söylüyor.
Dış Gebelik Riski Var
Tüp açma ameliyatlarına kapalı olarak başlanır ve tüpün uzunluğu değerlendirilir. Tüpün uzunluğu yeterliyse tüp açma ameliyatına devam edilir. Eğer yeterli uzunlukta değilse ameliyat sonlandırılır. İşlemde mikro cerrahi teknikler kullanılır. İşlemin başarı oranı en iyi ihtimaller göz önünde bulundurulduğunda yüzde 50-70 civarındadır. Yalnız, bu işlem sonrası dış gebelik geçirme riski, normal popülasyona göre artmış durumdadır. Yapılan araştırmalar, tüp açtırma işleminden sonra gebe kalan kadınlarda dış gebelik durumuna daha fazla rastlanıldığını ortaya koymuştur.