Tüp Bebek Devlet Desteği Şartları 2024
Tüp bebek tedavisinde devlet desteği 2024 yılında da Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarının faydalanabileceği sağlık hizmetleri arasında yer alıyor. Ancak tüp bebek tedavisinde devlet desteği alabilmenin bazı şartları bulunuyor. Bu şartları sağlayan vatandaşlar, 3 denemeye kadar tüp bebek tedavisinde SGK desteği alabiliyor. Şartlar arasında ise öncelikli olarak çiftin doğal yollarla gebelik elde edemediğinin sağlık kurulu tarafından rapor edilmesi gerekiyor. Bunun yanı sıra tüp bebek devlet desteği şartları arasında kadının 23- 40 yaş arasında olması ve tedavinin yapılacağı merkezin SGK ile anlaşmasının olması gibi koşullar da yer alıyor. Gelin şimdi, tüp bebek devlet desteği şartları 2024 yılı için tüm detayları birlikte inceleyelim…
Tüp Bebek Devlet Desteği Şartları 2024
Tüp bebek devlet desteği şartları, tüp bebek tedavisinde SGK desteğinden faydalanmak isteyen çiftlerin araştırdığı konuların başında geliyor. Peki, 2024 tüp bebek devlet desteği şartları neler? Tüp bebek tedavisinde devlet desteği şartları 2024 yılında şu şekildedir:
- Yapılan tıbbi tedavilere rağmen normal tıbbi tedaviler ile çocuk sahibi olunamadığının ve yardımcı üreme yöntemi ile çocuk sahibi olunabileceğinin sağlık kurulu tarafından rapor edilmesi
- Tedavi görecek kadının 23 yaşından büyük, 40 yaşından küçük olması
- Tedavinin yapılacağı merkezin SGK ile anlaşmasının bulunması
- Kadın veya erkekten birinin en az 5 yıllık genel sağlık sigortasının olması veya bakmakla yükümlü olunan kişi olup, 900 gün genel sağlık sigortası prim gün sayısının bulunması
- Son 3 yıldır diğer tedavi yöntemlerinden sonuç alınamadığının SGK ile sözleşmeli/protokollü sağlık hizmeti sunucusunun kurulu tarafından belgelenmesi
- Gebeliğin sürdürülmesine engel teşkil edebilecek sistemik bir hastalık olmadığının sağlık kurulu raporunda belirtilmesi
Heyet Raporu İçin Gereken Tıbbi Şartlar Nelerdir?
Tüp bebek tedavisinde devlet desteği alabilmek için çıkartılacak olan heyet raporunda belli başlı tıbbi durumların yer alması gerekiyor. Bunları şu şekilde özetleyebiliriz:
- Kadında her iki tüpün de kapalı olduğunun kapalı veya açık ameliyat ile saptanması (3 yıllık evlilik şartı aranmamaktadır.)
- Erkekte sperm sayısının yetersiz olması
- Erkekte ileri hareketli sperm sayısının 5 milyondan az olması (3 yıllık evlilik şartı aranmamaktadır.)
- Standart tedaviler ile yanıt alınamayan yumurtlama problemleri veya hormonal hastalıklar
- Yumurtalık rezervinin düşük olması (3 yıllık evlilik şartı aranmamaktadır.)
- Kısırlık nedeni saptanamayan kişilerin SGK anlaşmalı hastanelerde son 3 yılda en az 2 kere iğne tedavisiyle birlikte uygulanan aşılama tedavisinden sonuç elde edememesi ve bunun belgelendirilmesi.
Tüp Bebek Devlet Desteği İçin Heyet Raporu Nereden Alınır?
Tüp bebek devlet desteği şartları arasında yer alan heyet raporu, üçüncü basamak sağlık kuruluşlarından alınmalıdır. Diğer bir deyişle, tüp bebek tedavisinde devlet desteğinden faydalanmak isteyen çiftler, heyet raporunu üniversite hastanelerinden veya eğitim ve araştırma hastanelerinden almalıdır. Buradan alınan rapor ilaç için 1 ay, tedavi için 6 ay geçerlidir. Bu süre içinde kullanılmayan raporlar geçersiz sayılır ve tedavi için yeniden heyet raporu çıkarılması gerekir.
Devlet Tüp Bebek Tedavisini Kaç Kere Karşılıyor?
Yukarıdaki gerekli şartlar sağlandığı takdirde devlet tüp bebek tedavisini 3 kere karşılıyor. Her deneme için yeni bir heyet raporu gerekiyor. 3 denemenin ardından tüp bebek giderleri SGK tarafından karşılanmıyor.
Bu içeriğimiz de ilginizi çekebilir:
2024 Tüp Bebek Tedavisi Fiyatları Ne Kadar?
Kaynak: 1