Tuhaf Hamilelik Belirtileri: En İlginç 10 Hamilelik Belirtisi
Hamilelik belirtileri dediğimizde akla ilk gelen şeyler genellikle adet gecikmesi, mide bulantısı, kusma ve koku hassasiyeti oluyor. Ancak gebelik döneminde vücutta bir dizi hormonal değişiklik gerçekleştiğinden, çok daha farklı semptomlar da ortaya çıkabiliyor. Örneğin bu süreçte meme uçlarının kaşınması, kabızlık, burun tıkanıklığı ve diş eti kanaması gibi tuhaf hamilelik belirtileri gelişebiliyor. Üstelik bunlar oldukça yaygın bir şekilde görülüyor. Sizler için hazırladığımız bu yazıda, garip hamilelik belirtileri ile ilgili bir liste hazırladık. Hazırsanız başlayalım!
Tuhaf Hamilelik Belirtileri
Hamilelik yalnızca mide bulantısı, kusma, adet kesilmesi veya ödem gibi belirtilere neden olmaz. Bunların yanı sıra kabızlık veya göğüslerin kaşınması gibi tuhaf belirtilere de yol açabilir. İşte bugüne kadar duymadığınız, birbirinden tuhaf gebelik belirtileri…
1. Diş Eti Kanaması
Hamilelik sırasında değişen hormonal denge ve kan akışının artması, diş etlerinin şişmesine ve kanamaya yatkın hale gelmesine yol açabilir. Bu nedenle özellikle fırçalama sırasında ufak kanamalar görülebilir. Ancak kanama yoğunsa ve fırçalama dışında da gerçekleşiyorsa mutlaka diş hekimine muayene olunmalıdır. Zira hekim erken doğum, düşük doğum ağırlığıve daha birçok risk ile ilişkili olabilen periodontit açısından bir değerlendirme yapmak isteyebilir.
2. Burun Tıkanıklığı
Hamilelik sırasında hormonlar nedeniyle burnun iç yüzeyi şişebilir. Bu şişlik hava sirkülasyonunun azalmasına ve dolayısıyla burun tıkanıklığına yol açabilir. Ayrıca hafif kanamalar veya horlama gibi yan etkilere neden olabilir. Hamilelikten sonra tüm bu şikâyetler ortadan kalkacak olsa da gebelik sırasında nazal tuzlu su damlaları kullanmak veya buharlı duş almak anlık rahatlamalar sağlayabilir.
3. Kabızlık
Gebelik sırasında artan progesteron hormonu yiyeceklerin mideden bağırsağa geçişini yavaşlatır. Bu da başta kabızlık olmak üzere bir dizi sindirim probleminin ortaya çıkmasına yol açar. Bol su içmek, lif açısından zengin besinler tüketmek ve hareketli bir yaşam tarzını benimsemek bu olumsuz etkinin minimum düzeye inmesine yardımcı olabilir.
4. Varisli Damarlar
Anne karnındaki bebeğin besin ve oksijen ihtiyacını karşılamak için gebelik sırasında kan hacmi neredeyse %50 artar. Bu durumda bacaklarda ve ayaklarda varisli damarlar gelişmesi muhtemeldir. Bunu önlemenin bir yolu olmasa da bacakları kaldırmak ve uzun süre ayakta kalmamak ağrı ve şişliğin giderilmesine yardımcı olabilir. İleri vakalarda doktor bandaj kullanımı da önerebilmektedir.
5. Ayakların Büyümesi
Tuhaf hamilelik belirtileri denildiğinde akla ilk gelen şey ayaklardaki değişim oluyor. Gebelik sırasında salgılanan progesteron hormonu bağların ve eklemlerin gevşemesini sağlayarak pelvisi doğuma hazırlar. Ancak bu etki ayaklardaki bağlar ve eklemlerde de görüldüğü için ayak numarası birkaç beden büyüyebilir. Ayrıca gebelikte vücut su tutmaya yatkın olduğundan oluşan ödem de ayakların büyümesine katkıda bulunabilir. Doğumdan sonra şişlik bir miktar azalsa da tamamen eski ayak numarasına dönmek mümkün olmayabilir.
6. Görüş Farklılıkları
Sıvı tutulmasının bir başka yan etkisi de görme sorunlarıdır. Gebelik sırasında kornea kalınlaşabilir ve gözbebeklerinin basıncı değişebilir. Bunun sonucunda da görme bulanıklıkları veya eskisi kadar iyi görememe gibi yan etkiler ortaya çıkabilir. Ancak bulanık görüş, oldukça tehlikeli tablolara yol açabilen preeklampsinin de bir belirtisi olduğundan mutlaka doktora danışmak gerekir.
7. Aşırı Gaz
Hormonlara ve fetüsün büyümesine bağlı olarak yavaşlayan sindirim sistemi, anne adaylarının gaz çıkarma ihtiyacını artırabilir. Bu durumda baharatlı ve yağlı yiyecekleri sınırlandırmak, yiyecekleri yavaş yavaş yemek, yürüyüş yapmak ve bol su içmek sindirim sisteminin rahatlamasına yardımcı olacaktır.
8. Göğüs Uçlarının Kaşınması
Hamilelik sırasında emzirmeye hazırlık olarak göğüsler bir miktar büyüyebilir. Bununla birlikte göğüs uçlarının kaşınması da oldukça yaygındır. Değişen hormonal düzen ve kan akışının artmasına bağlı olarak gelişen kaşıntıya hassasiyet ve hatta karıncalanma gibi semptomlar da eşlik edebilir. Bu noktada kaşıntıyı tetikleyecek dar kıyafetlerden uzak durmak ve duştan sonra doktorun önerdiği nemlendirici kremlerden faydalanmak annelerin kaşıntı hissinin azalmasına yardımcı olabilir.
9. Akne ve Cilt Lekeleri
Hormonlara bağlı olarak gebelik döneminde akne ve melazma adı verilen cilt lekeleri ortaya çıkabilir. Bu durumla baş etmek için cildi temiz tutmak ve güneşten korunmak oldukça önemlidir. Doğumdan sonra çoğu şikâyet gibi akne ve lekelerin de geçmesi beklenir ancak geçmezse dermatoloji uzmanından yardım alınabilir.
10. Vajinal Akıntı
Vajinal akıntı aslında sağlıklı hamileliğin bir parçasıdır. Östrojen hormonunun artmasına bağlı olarak özellikle son trimesterde oldukça sık görülür. Bu noktada pamuklu iç çamaşırı giymek, vajinayı temiz ve kuru tutmak yeterlidir. Ancak akıntının rengi yeşil veya sarıysa, akıntıya kötü koku eşlik ediyorsa veya kaşıntı, ağrı, yanma veya kızarıklık gibi farklı semptomlar da varsa enfeksiyon söz konusu olabilir. Bu durumda muayene olmak ve gerekli tedaviyi almak anne bebek sağlığı için son derece önemlidir.
Tuhaf hamilelik belirtileri ile ilgili hazırladığımız listenin sonuna geldik. Eğer beğendiyseniz bu içeriğimiz de ilginizi çekebilir:
Biz de Bilimin Yalancısıyız: Gerçekliği Kanıtlanmış En İlginç 10 Hamilelik Belirtisi
Kaynak: 1