Ters Rahim Nedir? Hamileliğe Engel Olur mu?
Retrovert uterus veya eğik rahim olarak da bilinen ters rahim, rahmin öne doğru değil de arkaya doğru eğildiği durumu ifade eder. Her 5 kadından 1’inde görülen ters rahmin hamilelik ve doğum üzerinde bilinen hiçbir etkisi yoktur. Diğer bir deyişle rahmi ters olan kadınlar doğal yolla gebe kalabilir ve sağlıklı bir şekilde doğum yapabilirler. Ancak ters rahme neden olan endometriozis, pelvik inflamatuar hastalık veya miyom gibi rahatsızlıklar varsa, bunlar doğurganlığı olumsuz etkileyebilir. Bu nedenle tedavilerinin mutlaka yapılması gerekir. Sizler için hazırladığımız bu yazıda ters rahim nedir, ters rahim neden olur ve belirtileri nelerdir gibi konuyla ilgili merak edilen soruların yanıtlarını derledik. Keyifli okumalar!
Ters Rahim Nedir?
Ters rahim, rahmin öne doğru değil de arkaya yani omurgaya doğru eğildiği durumu ifade eder. Retrovert uterus veya eğik rahim olarak da bilinen bu durum, tamamen normaldir. Neredeyse 5 kadından 1’inde görülen ters rahim, hamileliği ve doğumu etkilemez. Diğer bir deyişle rahmi ters olan kadınlar hamile kalabilir ve sağlıklı bir şekilde doğum yapabilirler.
Ters Rahim Neden Olur?
Kadınların bir kısmı doğuştan ters rahme sahiptir. Ancak geçirilen ameliyatlar, miyomlar, tümörler veya zayıf pelvik kasları da kadınlarda sonradan rahmin ters olmasına yol açabilir. Gelin şimdi ters rahim nedenleri neler, daha detaylı inceleyelim.
1. Yara İzi
Endometriozis, enfeksiyonlar, pelvik inflamatuar hastalık veya sezaryen gibi pelvik cerrahi sonrası oluşan yara dokusu rahmi geriye çekebilir ve ters rahme yol açabilir.
2. Tümör veya Miyom
Rahim, büyüyen tümörler, miyomlar veya daha önce yaşanan gebelik neticesinde geriye doğru eğilebilir.
3. Zayıf Pelvik Kaslar
Doğumdan veya menopozdan sonra rahmi destekleyen bağlar zayıfladığı için rahim geriye doğru eğilebilir ve ters rahim olarak bilinen tablo ortaya çıkabilir.
4. Doğuştan
Bazı kadınlar ise doğuştan ters rahme sahip olabilir.
Ters Rahim Belirtileri Nelerdir?
Ters rahim belirtileri çoğu kadında görülmez. Pek çok kişi ters rahme sahip olduğunu ultrason muayenesinde öğrenir. Ancak aşağıdaki semptomlar bazen ters rahme işaret ediyor olabilir:
- Ağrılı cinsel ilişki
- Yoğun adet ağrısı ve kramplar
- Tekrarlayan idrar yolu enfeksiyonları
- Hafif idrar kaçırma veya mesanede basınç hissi
Ters Rahim Hamileliğe Engel Olur mu?
Ters rahmin hamile kalma yeteneği üzerinde hiçbir etkisi yoktur. Rahmi ters olan kadınlar sağlıklı bir şekilde gebe kalabilir ve doğum yapabilirler. Ancak ters rahme neden olan şey endometriozis, pelvik inflamatuar hastalık veya miyom gibi bir rahatsızlığın sonucuysa, bunlardan herhangi biri doğurganlığı etkileyebilir.
Bu içeriğimiz de ilginizi çekebilir:
Çift Rahim Nedir, Gebeliği Nasıl Etkiler?
Ters Rahim Hamileliği Nasıl Etkiler?
Ters rahmin hamileliği olumsuz bir şekilde etkilemesi beklenmez. Ancak aşağıdaki tablolara yol açması nadir de olsa mümkündür:
1. Sırt Ağrısı
Rahmi ters olan kadınlarda rahim omurgaya doğru baskı yapabileceğinden sırt ağrısı yaşanması muhtemeldir. Ancak birçok hamile kadın rahim pozisyonlarından bağımsız olarak gebeliklerinde sırt ağrısı çeker. Ayrıca ters rahmin gebelikte sırt ağrısını daha da şiddetlendireceğine dair herhangi bir bilimsel veri yoktur.
2. Ultrason Muayenesinde Zorluk
Ters rahmi olan kadınlarda bebek biraz daha geride olacağından ultrason muayenesinde zorluk yaşanabilir. Böylesi durumlarda transvajinal ultrason ile daha iyi görüntüler elde edilebilir.
Ters Rahim Doğumu Etkiler mi?
Rahmin ters olması genellikle doğum veya doğum sancısı üzerinde hiçbir olumsuz etkiye sebep olmaz. Eğik rahmin doğum esnasında sırt ağrılarını şiddetlendirebileceğine dair spekülasyonlar olsa da bunu destekleyen hiçbir bilimsel kanıt yoktur. Doğumdan sonra ise rahim yine ters olacak şekilde konumlanabilir veya başka bir pozisyon alabilir. Bu, hamilelik sırasında ne kadar kilo alındığına ve bağların ne kadar esnediğine bağlıdır. Hangi pozisyonda olursa olsun ters rahmin doğum sonrası veya sonraki gebeliklerde herhangi bir soruna neden olması pek olası değildir.
Ters Rahim Tedavisi
Ters rahme sahip olduğunu öğrenen pek çok kadın ters rahim düzelir mi, ters rahim nasıl düzeltilir gibi soruların yanıtlarını merak ediyor. Öncelikle rahmin ters olması herhangi bir soruna yol açmıyorsa tedavi etmemek de bir seçenektir. Ancak eğik uterus tablosunun altında miyom, tümör, pelvik yapışıklık veya endometriozis gibi hastalıklar varsa bunları tedavi etmek gerekir. İşte, ters rahim tedavisi için hekimin önerebileceği bazı yöntemler:
1. Altta Yatan Rahatsızlığın Tedavisi
Eğer ters rahmin altında yatan farklı bir hastalık varsa, bunları tedavi etmek semptomların iyileşmesine yardımcı olabilir.
2. Egzersizler
Bazı hekimler rahmi manuel olarak ileri pozisyona getirme konusunda deneyimlidirler. Bu gibi durumlarda rahmin getirilen pozisyonda kalması için doktor tarafından bazı egzersizler önerilebilir.
3. Pesser Kullanımı
Pesser, vajinaya yerleştirilen küçük, halka şeklinde bir cihazdır. Doktorunuz, rahmi normal pozisyonuna getirmek için bu cihazın yerleştirilmesini önerebilir. Ancak uzun süreli kullanımında enfeksiyon gibi riskler barındırdığından genellikle kısa süreli kullanılırlar.
4. Ameliyat
Ameliyat ile rahmin normal pozisyona getirilmesi sağlanabilir. Rahmi yeniden konumlandırma ameliyatı olarak da bilinen bu ameliyatlar rahmi kalıcı olarak düzeltebilir ve ağrı gibi semptomların hafiflemesine yardımcı olabilir.
Bu içeriğimiz de ilginizi çekebilir:
Kalp Şeklinde Rahim (Arkuat Uterus) Nedir? Gebeliğe Engel mi?
Kaynak: 1