Ters Doğum Belirtileri Nelerdir?
Ters Doğum Belirtileri Nelerdir?
Her gebelikten bir tanesinde ters doğum pozisyonu görülebilir. Ters doğum yapmak bir bebek için komplikasyonlara neden olabilir. Fakat bebeğin ters şekilde geleceğini gösteren bazı belirtiler bulunur. Bu belirtilerin erkenden farkına varılması hem anneye hem de doktora bebeğin güvenli doğumunda oldukça yarar sağlayacaktır. Ama öncesinde ters doğum, diğer bir adıyla makat geliş nedir, onu inceleyelim.
Makat Geliş Nedir?
Ters doğum, diğer bir adıyla makat geliş, bebeğin doğum kanalına ters girmesi şeklinde tanımlanabilir. Doğum vakti yaklaştığında, bebeğin olması gereken pozisyon baş aşağıdır. Yani, ayaklar ve poponun yukarıda, baş kısmının aşağıda olması gerekir. Bunun tam tersi pozisyonlara ise makat geliş adı verilir.
Makat Gelişin Nedenleri
Aşağıdaki durumlarda ters doğuma daha sık rastlanılmaktadır.
- Amniyon sıvısı olması gerekenden fazla veya azsa,
- Erken doğum söz konusuysa,
- Çoğul gebelikse,
- Plasenta rahim ağzını kısmen veta tamamen kapattıysa,
- Rahimde miyom varsa,
- Rahim şekli normal değilse, bebeğin doğum kanalına ters girme olasılığı artar.
Ters gelişlerde normal doğum yapılabilir mi? Detaylar için buraya tıklayabilirsiniz.
Bebeğin Ters Pozisyonda Olmasının Belirtileri Nelerdir?
Bebeğin hareketlerinin konumu
Doktor yardımı olmadan annenin bebeğin pozisyonu anlayabileceği yol bebeğin tekmelerinin konumudur. Eğer bebek baş aşağı bir şekilde duruyorsa tekmeleri karın bölgesinin üstünde hissedilir. Bebek baş yukarı bir şekilde yani ters pozisyonda duruyorsa tekmeler daha aşağıda hissedilebilir.
Mesaneye baskı
Bebeğin baş aşağı bir şekilde yani normal pozisyonda olmasının belirtilerinden birisi de mesaneye daha az baskı yapması durumudur. Ters pozisyonda bebeğin yapacağı baskı artacaktır. Bu da anne adayının sıklıkla idrara çıkmasına sebep olacaktır. Gebeliğin son haftalarında idrar yapma şekline dikkat etmek ise bebeğin hangi pozisyonda durduğunu bilmeye yardımcı olacaktır.
Erken doğum
Eğer ki anne adayı vaktinden önce doğuma girer ise bu bebeğin anne karnında ters duruşundan kaynaklanabilmektedir. Böyle bir durum varsa bebeğin ters duruştan normal duruşuna geçmesi için ise yeterli zaman yoktur. Bu durumda anne adayının erken doğum yapılması gerekecektir.
Makat geliş hakkında daha fazla bilgi için buraya tıklayabilirsiniz.