Ter Testi ile Bebeklerin Gelişim Geriliği Tespit Edilecek!
Denizli Devlet Hastanesi yeni bir uygulamayı hayata geçirdi! Artık hastanede doğacak olan her bebeğe ter testi yapılarak, gelişim geriliğine de neden olan kistik fibrozis hastalığı tespit edilebilecek. Bu yeni uygulama ile her iki hastalığında erken teşhis edilmesi amaçlanıyor.
Ter Testi ile Gelişim Geriliği Tespit Ediliyor!
Bebeklere Ter Testi Nasıl Yapılıyor?
Bebeğin koluna sadece bir adet elektrot bağlanıyor ve o bölgede terleme sağlanıyor. Ter üzerinde çeşitli ölçümler ve testler yapılarak kistik fibrozis hastalığı olup olmadığı tespit ediliyor. Böylelikle kistik fibrozis hastalığının neden olabileceği gelişim geriliği önceden tespit edilebiliyor ve erken teşhis sayesinde gerekli tedavi yöntemlerine başlanabiliyor.
Kistik Fibrozis Nedir?
Kistik fibrozis hastalığı genetik ve kalıtsal bir hastalıktır. Normalde akışkan olan dış salgı bezleri, kistik fibrozis hastalığı olan kişilerde akışkan kıvamını yitirmiştir. Bu nedenle; kistik fibrozis hastalığı olan kişilerin akciğerleri, karaciğerleri veya pankreaslarındaki salgılar birikmeye ve tıkanmaya başlar. Oluşan koyu balgam, enfeksiyonlara neden olur ve bunun sonucunda sık tekrarlayan solunum yolu ekfeksiyonlarına rastalanılır. Sık görülen solunum yolu enfeksiyonları ise bir süre sonra akciğerlerin görevini yapamayacak kadar hasar görmesine neden olur. Yine kistik fibrozis hastalığı olan kişilerde gelişim geriliği görülme ihtimali, diğerlerine kıyasla daha fazladır.