Tek Tüple Hamile Kalınır mı?

Fallop tüplerinden birini kaybeden birçok kadın, tek tüple hamile kalınır mı sorusunun yanıtı merak ediyor. Peki, tek tüple hamile kalma şansı yüzde kaçtır? Eğer ek bir sağlık sorunu yoksa tek tüple hamile kalınabilir. Diğer bir deyişle tek tüple hamile kalanlar azımsanmayacak kadar fazladır. Ancak ek sağlık sorunları varsa veya 1 yıl denemeye rağmen doğal yollarla gebe kalınamıyorsa alternatif tedaviler denenmelidir. Bununla birlikte iki tüp birden hasar gördüyse doğal yolla gebe kalınamayacağından tüp bebek tedavisi en uygun seçenektir.

Sizler için hazırladığımız bu yazıda, tek tüple hamile kalınır mı, tek tüple hamile kalma şansı yüzde kaç gibi merak edilen soruların yanıtlarını derledik. Hazırsanız başlayalım!

Fallop Tüpü Nedir?

Fallop tüpleri, rahmin her iki tarafından uzanan ince ve uzun yapılardır. Halk arasında rahim tüpleri, yumurtalık kanalları veya döl kanalları olarak da bilinen yapılar, rahim ve yumurtalıklar arasında köprü görevi görür. Daha detaylı anlatmak gerekirse, yumurtlama döneminde olgunlaşan ve serbest bırakılan yumurta fallop tüpleri tarafından yakalanır. Eğer yumurta burada sperm ile karşılaşır ve döllenme gerçekleşirse, döllenen yumurta fallop tüpleri aracılığıyla rahme iletilerek gebelik süreci başlatılır. Dolayısıyla gebeliğin gerçekleşebilmesi için fallop tüpleri oldukça önemlidir. Ancak bazen enfeksiyon gibi faktörler nedeniyle fallop tüplerinden biri veya her iki hasar görebilmektedir. Bazen de dış gebelik gibi sebeplerden ötürü fallop tüplerinden biri ameliyat ile alınabilmektedir. Peki tek tüple hamile kalma şansı yüzde kaç?

Tek tüple hamile kalma şansı azalsa da hala mümkündür. Özellikle annenin yaşı 35 altıysa, diğer üreme organları ve hormon düzeyleriyle ilgili başka bir hastalığı yoksa tek tüple hamile kalınabilir. Bu kadınlar ek bir sağlık sorunu olmadığı sürece gebe kalıp sağlıklı bir şekilde doğum gerçekleştirebilir. Ancak annenin yaşı 35 üstüyse, gebeliğe engel olabilecek başka sağlık sorunları varsa ve 1 yıl denemeye rağmen doğal yollarla gebelik elde edilememişse bir kadın doğum uzmanına danışmak ve gerekli görülürse üremeye yardımcı tedavilere başvurmak faydalı olacaktır. Öte yandan, çeşitli nedenlerle iki tüpü de zarar gören ve işlevsiz kalan kadınların gebe kalabilmek için en uygun seçeneği tüp bebek tedavisidir.

Tek Tüple Hamile Kalınır mı?

Çoğu kadın iki adet sağlıklı fallop tüpü ile doğar. Rahim tüpleri veya yumurtalık kanalları olarak da bilinen fallop tüpleri, olgun yumurtanın rahme transferinden sorumludur. Dolayısıyla fallop tüpleri gebelik için oldukça önemli bir organdır. Ancak geçirilen enfeksiyonlar, geçmişte yapılan abdominal ameliyatlar, tüpleri tıkayan miyomlar ve fallop tüpüne zarar vermiş ektopik gebelik öyküsü gibi pek çok durum, tüplerin hasar görmesine veya cerrahi olarak alınmasına neden olabilir. Böylesi bir tabloda çocuk istemi olan çiftler elbette tek tüple hamile kalınır mı sorusunun yanıtını merak ediyor. Peki, tek tüple doğal yolla hamile kalınır mı?

Tek tüple doğal yolla hamile kalınabilir. Bunun için adet döngüsünün düzenli olması, en az bir yumurtalığın ve kalan tek tüpün sağlıklı olması gerekir. Ayrıca gebeliği engelleyecek diğer yapısal veya kronik rahatsızlıklarında olmaması/kontrol altına alınması halinde tek tüple hamile kalmak mümkündür.

Fallop Tüplerinin Hasar Görmesine/Alınmasına Neden Olan Faktörler

Fallop tüpleri, rahim ve yumurtalık arasında köprü görevi gören bir organdır. Ancak bazı durumlar fallop tüplerinin hasar görmesine veya alınmasına neden olabilir.

Fallop tüplerinin hasar görmesine veya alınmasına neden olabilen faktörler şu şekildedir:

  • Pelvik enfeksiyon,
  • Ektopik gebelik,
  • Endometriozis sonucu yara izi,
  • Fallop tüpünü veya rahim girişini tıkayan miyomlar,
  • Tüpte tıkanıklık, yara izi veya hasara neden olan abdominal veya pelvik ameliyatlar.

Kaynak: 1, 2