TAJEV 10 Yılda 4 Bin Sağlık Çalışanı ve 8 Bin Anneye Eğitim Verdi
TAJEV 10 Yılda 4 Bin Sağlık Çalışanı ve 8 Bin Anneye Eğitim Verdi
Türk Alman Jinekoloji Eğitimi, Araştırma ve Hizmet Vakfı (TAJEV) tarafından "Sadece Benim İçin" adlı sosyal sorumluluk projesi kapsamında 10 yıl içerisinde yaklaşık 4 bin sağlık çalışanı ve 8 bin kadına anne ve bebek ölümlerinin en aza indirilmesi amacıyla eğitimler verdiği açıklandı. TAJEV Başkanı Prof. Dr. Cihat Ünlü tarafından konuyla ilgili yaptığı açıklamada, "10 yıl içerisinde doğum sırasında yaşanan anne ve bebek ölümlerinde ciddi bir azalma olduğunu ancak batı ülkelerine oranla hala mesafe kat edilmesi gerektiğini" belirtirken konuyla ilgili olarak Sağlık Bakanlığının ve TAJEV'in önemli çalışmalarının olduğuna dikkat çekti.
Halk Toplantıları Düzenleyerek Kadınları Davet Ettik
Sosyal sorumluluk projesi kapsamında vakıf olarak yaptıkları çalışmalarda hem anne hem bebek ölümleri hem de doğumla ilgili konularda sağlık çalışanlar ile kadınlara eğitimler verildiği belirtildi. Yürüttükleri "Sadece Benim İçin" adlı sosyal sorumluluk projesi kapsamında 10 yılda 4 bin sağlık çalışanıyla 8 bine yakın kadına halk toplantıları düzenleyerek ve bu toplantılara davet ederek ulaştıkları ifade edildi. Toplumsal bir sorun olan anne bebek ölümlerinin de hastaların ayaklarına gidilmediği sürece tüm topluma ulaşılmasının mümkün olmadığını belirten Ünlü, yapılan konuşmaların interaktif olması gerektiği ve size soru sorabilmeleri gerektiği bu nedenle de yapılan bu tip toplantıların önemli olduğu vurgulanıyor.
8 Bin Kadına Ulaşıldı
Bugüne kadar yapmış oldukları toplantılarda en az 8 bin kadına interaktif olarak ulaştıklarını belirten Prof. Dr. Cihat Ünlü, kendilerine sorulan soruları birebir dinleyip çözüm ürettiklerin vurguladı. Özellikle kırsal kesimlerdeki anne adaylarının gebelik dönemi süresince en az 2 defa tansiyonlarını ölçtürmelerinin hastalıkların erken teşhisinde erken teşhisinde çok işe yaradığı belirtildi.
Anne Bebek Ölümlerinde En Riskli Kentler Güneydoğu İlleri
TAJEV Başkanı Prof. Dr. Ünlü, anne bebek ölümlerinde en riskli olan kentlerin Güneydoğu illeri olduğuna dikkat çekerken, konuyla ilgili olarak; "Hem doğurganlığın yüksek olduğu hem de çok sayıda göçmen alması dolayısıyla Güneydoğu illeri anne bebek ölümlerinde maalesef birinci sırada. Batı illerimiz bu konuda daha iyi rakamsal olarak. Güneydoğu ve Doğu Anadolu illerimizde bu oran hala yüksekliğini koruyor, batıda da düşme trendi devam ediyor." şeklinde açıklama yaptı.
Kürtajı Doğum Kontrol Yöntemi Olarak Önermiyoruz
Kadın sağlığının tümüyle bir bütün olduğuna işaret eden Prof. Dr. Ünlü, kürtajı hiçbir zaman doğum kontrol yöntemi olarak görmediklerini ve önermediklerini belirtti. Aile planlaması yönteminin kısırlaştırmak olmadığını, bununla birlikte her kadının dilediği zaman dilediği sayıda çocuk sahibi olmasını sağlamak gerektiğini ifade ediyor.