'Sütüm Kokuyor' Diyorsan, Bu İçerik Tam Sana Göre!
Sütüm Kokuyor Ne Yapabilirim?
Anne sütünün kokması, pek çok emziren kadına sütünün bozulduğunu düşündürür. Hatta bu nedenle çoğu kadın emzirmeyi bırakmayı dahi düşünebilir. Oysa anne sütünün kokması, eğer süt uygun koşullarda saklandıysa çoğu zaman bozulmasından kaynaklanmaz. Sizler için hazırladığımız bu makalede; anne sütü neden kokar, sütüm kokuyor ne yapmalıyım, anne sütünün ekşi kokması neye işaret gibi merak edilen soruların yanıtlarını derledik.
Anne Sütü Neden Kokar?
Her anne sütünün kendine özgü bir kokusu olabilir. Bu koku, başta annenin beslenmesi olmak üzere sütünün içeriği ve daha birçok faktöre göre şekillenebilir. Ancak sabunsu ve metalik olarak tanımladığımız kokunun esas sebebi, genellikle lipaz enziminden kaynaklanır. Lipaz enzimi, vücudumuzda yağların yakımından sorumlu olan bir enzimdir. Anne sütündeki yağların küçülmesi ve bebek tarafından kolayca hazmedilecek kıvama gelmesine yardımcı olur. Aynı zamanda A ve D vitamini gibi yağda çözülen unsurların kolayca emilmesini sağlar. Bu enzimin anne sütünde fazla olması, sabunsu dediğimiz kokunun ortaya çıkmasına neden olabilir.
Anneler bu kokuyu genellikle sütünü depolamak için sağdıklarında veya dondurdukları sütü çözdürürken fark eder. Bu durumda genellikle sütün bozulduğu endişesine kapılırlar. Ancak anne sütü uygun koşullarda saklandıysa, çoğu zaman sütün kokmasının nedeni lipaz enzimidir. Bu durum bebeğin sağlığı için herhangi bir probleme neden olmaz. Dolayısıyla sağdığınız sütü gönül rahatlığı ile bebeğinize verebilirsiniz. Fakat bu durumda bazı bebekler, sütün bu kokusundan hoşlanmayıp içmeyi reddedebilirler. Eğer sütünüzü kokudan dolayı reddediyorsa ve imkânınız varsa, sütünüzü taze olarak içirmeniz en doğru yol olacaktır.
Anne Sütünün Bozulduğu Nasıl Anlaşılır?
Annelerin, bebekleri için belki de en değerli ve özel hediyesi sütleridir. Çünkü dünya üzerinde bebeklerin ihtiyacını bu denli kapsamlı bir şekilde karşılayabilen başka hiçbir besin yoktur. Üstelik sindirimi kolay, antikor açısından zengindir. Tüm bu fiziksel yararlarının yanı sıra, bebeğin ruhsal olarak da gelişmesini ve annesi ile bağ kurmasını sağlar. Fakat bu özel besin, uygun koşullarda saklanmadığı takdirde bozulabilen bir yapıya sahiptir. Peki, anne sütünün bozulduğu nasıl anlaşılır? Bozulan anne sütü, tıpkı tarihi geçmiş inek sütü gibi ağır, keskin ve rahatsız edici bir kokuya sahiptir.
Anne sütünün görüntüsü ve rengi ise yağ içeriğinin değişmesine paralel olarak farklılık gösterebilmektedir. Örneğin sağıp şişede beklettiğiniz anne sütünde, yağ üst kısma toplanabilir ve bu durum sütün bozulduğunu göstermez. Çalkalayıp bebeğinize içirebilirsiniz. Aynı şekilde anne sütünün rengi, annenin yiyip içtiklerine göre değişkenlik gösterebilir. İlaçlar, sebzeler, renklendirici katılmış gıdalar ve daha birçok etken, anne sütünün renginde hafif oynamalara sebep olabilir. Bu durum bebeğinizi emzirmeniz için engel değildir.
Doğumdan sonra sarımsı renkte olan ilk süt ise kolostrum olarak adlandırılır ve bebeğin ilk aşısı olarak değerlendirilir. Çünkü kolostrumun besleyici özelliği çok fazladır, çok sayıda antikor barındırır. Bu nedenle bebekler için çok değerlidir. Bazı anneler bu sütü renginden dolayı iltihaplı sanabiliyor ve sütü bebeğine verip vermemek konusunda tereddüt yaşayabiliyor. Kolostrum, yapısı itibariyle sarımtırak renktedir ve sütün bozuk olduğunu göstermez.
*Anne sütünün bozulduğu nasıl anlaşılır?
Anne Sütü Nasıl Saklanır?
Sağılmış anne sütünün saklanmasıile ilgili Sağlık Bakanlığı’nın 03.05.2012 yılında yayımladığı yazısında şu bilgilere yer vermiştir. Sağılmış anne sütü,
- 3 saat oda sıcaklığında ( 19 – 26 derece),
- 3 gün buzdolabında (4 derece),
- 3 ay derin dondurucuda (-18 derece)saklanabilir.
- İçeriğindeki olumlu etkileri azaltacağından, sağdığınız sütü çok uzun süreler dondurmamanız, hatta mümkünse taze olarak bebeğinize vermeniz önerilir. Özellikle prematüre bebeklerin taze anne sütü ile beslenmesi önemlidir. Ancak bebek yoğun bakımdaysa, sağmak / dondurmak gerekebilir.
- Anne sütü sağıldıktan sonra mutlaka özel ambalajlarda (süt torbalarında) saklanmaları gerekir. Her süt ambalajının üzerine ise sağıldığı tarih ve saat yazılmalıdır.
Donmuş Anne Sütü Nasıl Çözdürülür?
Depoladığınız anne sütünü en eski tarihli olandan başlayarak çözdürebilirsiniz. Bunun için dondurucudaki anne sütünü, normal buzdolabına bir gece önceden koymanız yeterlidir. Eğer çok acil çözdürmeniz gerekiyorsa, ılık su dolu kabın içinde benmari usulüyle sütünüzün çözülmesini sağlayabilirsiniz. Fakat bu aşamada anne sütünün su ile temas etmemesine dikkat etmelisiniz. Oda ısısına gelen anne sütünü ise bekletmeden bebeğinize içirmelisiniz. Çözdürdüğünüz sütü tekrar dondurmamalı, zorunda kalmadığınız müddetçe sütünüzü bebeğinize taze olarak vermelisiniz.