Anne Çalışmıyorsa 'Süt Parası' Alabilir mi?
Süt parası, sigortalı çalışan ya da eşi doğum yapan bireylere, devlet tarafından yenidoğan bebekleri için sağlanan bir ödenektir. Kişilerin, bir diğer adı da emzirme ödeneği olan süt parasını alabilmeleri için, çiftlerin doğumun gerçekleştiği tarihte evli olmaları gerekmektedir. Süt parasından (emzirme ödeneği) yararlanmak isteyen kadınların herhangi bir işte çalışmaları gerekmiyor. Eşinin sigortalı olarak çalışıyor olması, kadının emzirme ödeneğinden (süt parası) yararlanabilmesine olanak sağlıyor. Peki, Süt parası alma şartları neler, hangi şartlarda emzirme parası verilmez?
Süt Parası Ödeneğinden Yararlanma Şartları
Doğum yapan kadınlara verilen emzirme ödeneğinden (süt parası) yararlanmak isteyen kadınların herhangi bir işte çalışıyor olmaları gerekmiyor. Bu haktan yararlanabilmek için eşlerin sigortalı olması, yeni doğum yapan kadınında bu haktan yararlanmasına olanak sağlıyor. Süt parasından sigortalı olarak faydalanan kişilerin ya da Bağ-Kur'lu olanların son 1 yıl içerisinde en az 120 gün sigorta ya da bağ-kur priminin yatmış olması gerekiyor. Bağ-kurlu olanların prim borçları mevcut ise, süt parası ödeneği almaya hak kazanamıyorlar. Süt parası almak için, kadının doğum yapmasından hemen sonra Sosyal Güvenlik İl Müdürlüklerine kendileri giderek doğum raporu ve talep dilekçesiyle başvurmaları gerekiyor.
Bakmanızda Fayda Var: Doğum Yapan Çalışan Kadınların Hakları Nelerdir?
Kadın Çalışmıyorsa Ödenek Eşine Verilir
Doğun yapan kadınların kanuni hakları arasında yer alan geçici iş göremezlik ödeneği sadece sigortalı çalışan kadınlara verilirken, süt parası için kadında çalışma şartı aranmıyor. Hamilelikte ve bebek dünyaya geldikten hemen sonra kadın çalışanın ve ailesinin gelir seviyesini korumaya yönelik uygulamada yer alan süt parası yardımından yararlanacak kendisi çalışmayan kadının eşi sigortalı olarak çalışıyor ise, süt parası (emzirme ödeneği) babaya veriliyor.
*Doğum parası hakkında detaylı bilgi almak isterseniz, buraya tıklayabilirsiniz.
Emekli Kadınlarda Alabiliyor
Süt parasından yararlanan çalışan kadınların 4/a’lı ya da 4/b’li olarak sigortalı olmaları gerekiyor. Yani eski tabir ile SSK’lı (işçiler) ile eski Bağ – Kur’lular yani kendi hesabına çalışanlarında emzirme ödeneği (süt parası) alma hakları mevcut. Diğer taraftan kadın eğer kendisi çalışıyor ve sigortalı ise doğrudan kendi adına süt parası alırken, aynı şekilde emekli olmuş olan bir kadın sigortalı ile malullük aylığı ya da sürekli iş göremezlik geliri alan kadın sigortalılar da emzirme ödeneğinden yararlanabiliyorlar.
Emzirme Ödeneği Almak İçin Başvuru ve Gerekli Belgeler
Emzirme ödeneği almaya hak kazanan sigortalıların başvuru yapmak için bulundukları yerdeki il müdürlüğüne / sosyal güvenlik merkezine başvurması gerekmektedir. Başvuru için gerekli belgeler ise; talep dilekçesi ve doğum raporudur.
Süt Parası Nasıl Alınır? 2017 Emzirme Ödeneği Başvurusu Yapma - Detaylı bilgi için tıklayın...