Bebeğinizin Süt Dişlerini Saklayın!
Süt Dişleri Saklanmalı mı?
Bebeğinizin süt dişleri düştüğünde onların ileride her hangi bir hastalığın tedavisinde ihtiyaç duyacağınızı hiç düşündünüz mü? Şüphesiz çoğu kişinin cevabı hayır olmuştur. Peki, Süt dişleri saklanmalı mı? Yapılan araştırmalar süt dişlerinin veya 20 yaş dişlerinin yakın bir gelecekte ailede genetik uyumlu kişilerin birçok hastalığının tedavisinde kullanılabileceğini gösteriyor. İnsan organizmasının kendi kendini yenileme kapasitesine sahip olduğunu belirten bilim insanları, bunun kök hücrelerle sağlandığını belirtiyorlar. Tüm dokularda bulunan, çok uzun süre yaşayabilen ve hiçbir genetik hata oluşturmadan yeni hücreler üretebilen kök hücreleri, tüm vücut dokularında ve kan hücrelerinde bulunuyor. Buna karşın günümüzde sadece süt dişi pulpası, göbek kordonu ve kemik iliğinden elde ediliyor. Kök hücre kaynağı olarak süt dişi pulpasının önem taşıdığını belirten uzmanlar, Amerika'da annelere çocuklarının süt dişlerini atmaması ve (gerektiğinde ileride kullanılmak üzere özel merkezlere gönderilerek) saklanması konusunda belirli kuruluşlar tarafından çağrıda bulunulduğunu söylerler.
Kök Hücrenin En Büyük Özelliği Doku Üretme ve Yenileme
Kök hücrenin en büyük özelliğinin doku üretme ve yenileme potansiyeli olduğunu ifade eden uzmanlar, bebeğin kordon kanından elde edilen hücrelerin hematopoetik hücreler olduğu ve bu hücrelerin kan hücrelerine dönüşebilme eğilimleri olduğunu, buna karşın süt dişinden elde edilen kök hücrelerin daha çok kalp, kemik, kıkırdak, kas, sinir hücre ve dokularına dönüşebilme potansiyeline sahip olduğunu söylerler. Kordon Kanı Saklamak İçin Neler Yapılır? Detaylar için tıklayın...
Kök Hücreler Pek Çok Hastalığın Tedavisinde Kullanılıyor
Kök hücrelerin; silinçsel fonksiyonların kaybı (Alzheimer), sinir sistemi hastalığı MS (Multiple scleroz), kalp hastalıkları, Parkinson, bazı kanser türleri, bağışıklık yetmezliği, göz hastalıkları, felç gibi birçok hastalığın tedavisinde kullanıldığı belirtiliyor. Bilim insanları önümüzdeki 10 yıl içerisinde parkinson, nörolojik hastalıklar, diyabet ve kas hastalıkları gibi pek çok hastalığın tedavisinde dişten elde edilecek kök hücrenin kullanılmasının amaçlandığını belirtiyorlar.
Diş Kök Hücresi Anne Babalar ve Kardeşlere Uyum Sağlıyor
Diş kök hücresi, kardeşlere yüzde 25, anne babalara ise yüzde 50 oranında uyum sağlıyor. En değerli dişler hangileridir? Dişlerden ne kadar kök hücre elde edildiğinin aslında çok önemli olmadığı, çünkü eğer istenirse, bu hücreleri sayıca çoğaltmanın mümkün olacağı belirtilir. Dişlerden ne kadar kök hücre elde edilebilir? Yetişkin kök hücrelerinin farklılaşmış ve gelişmiş olmasından dolayı, süt dişinden elde edilen kök hücreler kadar farklı doku tipi oluşturma şansının olmadığı söylenirken, özellikle süt dişlerinin ya da 16-20 yaş arasındaki bir gencin çürük olmayan 20 yaş dişlerinin saklanmasının büyük önem taşıdığına dikkat çekilir.
Hangi Dişlerden Kök Hücre Elde Ediliyor
Kök hücre elde edilen dişlerin bebeklerde / çocuklarda tüm süt dişleri ve enfekte olmadan alınması gereken tüm dişler (ortodontik olarak alinan premolar dişler vb) ile ergenlerde yirmi yaş dişlerinden kök hücre elde edilmesi mümkündür. Dişlerin tercihen diş hekimi tarafından çekilmesi, çekilen dişlerin, özel sıvı içerisinde sterilite şartlarında maksimum özen gösterilerek korunması öneriliyor.
Süt Dişlerinden Kök Hücre Nasıl Alınıyor?
Kök hücrelerin alınması ve saklanması için özel bir sistemin gerektiğini söyleyen uzmanlar, öncelikle çekilen ya da çıkan dişlerin canlı kök hücre içermesinin çok önemli olduğunu vurguluyorlar. Çekilen dişte canlı hücrelere rastlanması ve enfeksiyon tespit edilmemesi durumunda özel bir enzim solüsyonu içerisine konularak çoğaltılan kök hücreler, yapılan işlem sonrasında -196 derecede dondurularak sıvı nitrojen tanklarında saklanıyor.
Eksik Doku ve Organ Kayıplarının Tedavisinde Büyük Umut Vadediyor
Kök hücrelerin insanlık için büyük umutlar vadettiğini belirten uzmanlar, eksik doku ve organ kayıplarının telafisinden çekilen bir dişin yuvasına yerleştirilen kök hücrelerle birkaç ay içerisinde yeni bir diş bile elde edilebileceği söylüyorlar. Diş bankalarında saklanan süt dişi kök hücreleri sayesinde protezin tarihe karışacağı, diş hekimliğinin sadece koruyucu hekimlik olarak devam edeceği yapılan iddialar arasında yer alıyor.
Süt Dişi Bankası Türkiye'de Var mı?
Dünyada İlk Diş Bankası 2007 yılında ABD'nin Boston şehrinde kurulmuş olup, Türkiye'de de bir şubesinin olduğu edinilen bilgiler arasında.
Dişleri Saklamak İçin Ne Gibi İşlemler Gerekiyor?
Çekilen dişleri sallamak için öncelikle diş çekim tarihinin belirlenmesi gerekiyor. İtinalı olarak gerçekleştirilen bir diş çekiminin ardından, dişler diş bankasında çalışan uzmanlar tarafından getirilen özel solüsyon içeren bir kitin içerisine konuluyor ve Amerika'daki merkeze gönderiliyor. Burada yapılan incelemelerde eğer dişlerde yeterli miktarda canlı kök hücre tespit edilirse size bir sertifika gönderiliyor. Yapmış olduğunuz sözleşme 20 yıl geçerli oluyor. Bu bankada diş saklamanın fiyatı / maliyeti ise, 1250 $ civarında olduğu söyleniyor. Sağlıklı Dişler İçin Bebeklere Özel Besin Önerisidetaylar için tıklayın...