Sağlık Bakanı Müjdeyi Verdi! Suda Doğum Merkezleri Yaygınlaşıyor

Sağlık Bakanlığı ve OECD verilerine göre; Türkiye, 2016 yılında en fazla sezaryen doğumun gerçekleştiği ülke olmuştu. Sağlık Bakanlığı ise bu durum karşısında harekete geçip, anne adaylarını normal doğuma teşvik etmek amacıyla bir dizi projeyi hayata geçirdi ve geçirmeye devam ediyor. Anne adaylarını normal doğuma özendirmek için hayata geçirilen son proje ise suda normal doğum merkezlerinin yaygınlaştırılma kararı oldu.   

  

Suda Doğum Merkezleri Yaygınlaşacak!

Anne adaylarını normal doğuma teşvik etmek amacıyla pek çok proje hayata geçiriliyor. Bu projelerin sonuncusu ise suda normal doğum merkezlerinin yaygınlaştırılma kararı oldu. Sağlık Bakanı Ahmet Demircan, Türkiye'de gerçekleşen doğumların %53'ünün sezaryen olduğunu ve bunun önüne geçebilmek için ülke genelinde suda doğum merkezlerinin yaygınlaştırılacağını söyledi ve ekledi: 'Suda doğum merkezleri yaygınlaşacak. Yeni hastanelerimizin odasını, odada doğum yapılabilecek şekilde düzenliyoruz. Hastamız odasında yatacak, ailesi gelip ziyaret edebilecek ve zamanı geldiğinde doktor, hemşire ve ebe yanına gelecek.'  

Suda Doğum Nedir?

Suda doğum; yurt dışında uzun zamandır popüler olan ancak Türkiye'de yeni yeni yaygınlaşmaya başlayan bir doğum yöntemidir. Doğum, ılık su içinde yine vajinal yolla gerçekleşir. Su sayesinde anne adayının stresinin azalması ve daha rahat bir doğum süreci amaçlanır. Suda doğumun faydaları hakkında daha fazla bilgi için buraya tıklayabilirsiniz.     

    

2016 Yılında En Fazla Sezaryen Doğum Türkiye'de Gerçekleşti

Sağlık Bakanlığı ve OECD verilerine göre; 2016 yılında sezaryen doğumun en fazla gerçekleştiği ülke Türkiye olmuştu. 2016 yılında doğan 1 milyon 248 bin 41 bebekten 676 bin 152'si sezaryen doğumla dünyaya geldi. Dünya genelinde 2016 doğum yöntemleri istatistikleri incelendiğinde; sezaryen doğumun en fazla gerçekleştiği ikinci ülke İtalya, üçüncü ülke ise İspanya olmuştu. Bu ülkeleri ise sırayla İngiltere ve Fransa takip etmişti. En az sezaryen doğumun gerçekleştiği ülke ise İsrail olmuştu. Finlandiya, İsveç ve Danimarka gibi İskandinav ülkeleri de sezaryen doğumu en az tercih eden ülkeler arasındaydı. Verilere daha detaylı göz atmak isterseniz buraya tıklayabilirsiniz.  

Normal Doğuma Teşvik İçin Daha Pek Çok Proje Hayata Geçirilmişti

Sağlık Bakanlığı, Türkiye'deki sezaryen doğum oranlarını düşürmek için pek çok proje gerçekleştirdi. 'Sezaryen Eylem Planı' hazırlanıp hayata geçirildi. Anne adaylarını bilgilendirmek ve normal doğuma özendirmek için kamu hastanelerinde gebe okuları ve bilgilendirme sınıfları açıldı. Doktorlara, tıbbi şartlar doğrultusunda normal doğum yapmaları için performans sistemi getirildi.