Doğum Parası Kimlere Ödenir? Ev Hanımları Bu Haktan Yararlanabilir mi?

SGK ve SSK Doğum Parası Başvurusu Yapma

SSK'lı olarak çalışan kadınların doğum yapmaları halinde SSK'dan doğum parası alma hakları doğar. Sosyal Sigortalar Kurumu (SSK) tarafından verilen bu paranın Aile ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından ödenen Doğum Yardımı Parasından farklı bir uygulama olduğunu belirten uzmanlar, SSK doğum parasına başvuracak olan annelerin aynı zamanda doğum yardımına da ayrıca başvurmaları gerektiğini vurgularlar. SGK doğum parası ve analık iş görmezlik parası olarak da isimlendirilen SGK ve SSK Doğum parası başvurusu yapma / nasıl yapılır? Sorusuyla ilgili detaylı bilgiyi yazımızın devamında bulabilirsiniz.    

SSK Doğum Parası Almak İçin Başvuru Yapabilecek Kişiler

Halen yürürlükte olan SGK - SSK doğum parasını kimler alabilir? Sorusunun cevabıyla ilgili Doğum parası mevzuatında, doğum parası Analık İş Göremezlik Ödeneği olarak tanımlanmaktadır. İş Kanununun 74. maddesinde doğum yapacak bir kadının yasal izin hakları açık bir şekilde düzenlenmiş olup, söz konusu süreler içinde izin kullanmasının yasal hakkı olduğu belirtilirken, raporlu olarak çalışamadığı bu günler için SSK'nın doğum yapan kadına ödeme yaptığı belirtilir.   

  

 Eşi SSK’lı Olan ve Kendisi Çalışmayan Ev Hanımları SGK Doğum Parası Alabilir mi?

Söz konusu ödemenin sadece sigortalı (SSK'lı) olarak çalışan kadınlara özgü olmasından dolayı, yapılan ödeme sigortalı çalışan annenin yasal doğum izni kapsamında doğum öncesinde ve sonrasında çalışmadığı günler için yapılır. Bu nedenle ev hanımı olup, eşinin SSK'lı olması bu ödemeyi almaya hak kazandırmaz. Sosyal Güvenlik Uzmanları, isteğe bağlı sigortalı kadınların da bu haktan yararlanamadığını söylerlerken, SGK - SSK doğum parası alma hakkının sadece aktif çalışan sigortalı anneleri kapsadığını belirtirler.

SSK Doğum Parası Alma Şartları

SSK doğum parasını almaya doktordan ya da hastaneden alınacak raporla hak kazanılacağı için bazı şartların yerine getirilmesi gerekir. Bu şartlar uzmanlar tarafından şöyle sıralanmaktadır;

  • Halen Çalışıyor Olmak; Doktor tarafından verilen istirahat raporunun başlamış olduğu tarih itibariyle işyerinde halen SSK'lı çalışıyor olmak gerekir. Doğum iznin başladığı tarihten önce işten çıkarılan kadınlar bu haktan yararlanamazlar.
  • Pirim Gün Sayısı; Doğum yapılan tarihten itibaren geriye dönük bir yıl içerisinde SSK prim gün sayısı en az 90 gün olmalıdır.
  • Doğum İzni Boyunca Çalışmamak; Yasal izinli olduğunuz tarihler arasında işyerinde çalışmamanız gerekir.
  • Sadece Doğum Yapanlar; SKK doğum parası almanın diğer bir şartı ise, doğum olayının gerçekleşmiş olmasıdır. Diğer bir ifadeyle doğumun gerçekleşmediği gebelikler yani düşük yapanlar bu parayı alamaz. Bununla birlikte ölü doğum yapan annelerin bu parayı alabileceği belirtilir.


 

SSK'ya Tabi Olmayan Ev Kadınları, Memur ve BAĞ-KUR’lular Doğum Yardımı Alabilir

Doğum yapan çalışmayan ev kadınları ile BAĞ-KUR’lu ve kamuda çalışan memurlar SKK doğum parası alamasalar da doğum yapan her anneye verilen doğum yardımı alma hakkına sahiptirler. Doğum yardımı başvurusu ve detaylı bilgi için aşağıdaki linki tıklayabilirsiniz.   Doğum Yardımı Nasıl Alınır? Detaylar için tıklayın...  

SGK Doğum Parası (Analık İş Göremezlik Ödemesi) Nasıl Alınır?

SGK Doğum Parası diğer bir adıyla Analık İş Görmezlik Ödemesini almak ve SGK ve SSK Doğum parası başvurusu yapmak için öncelikle doğum yaptığınız hastanede doktorunuzun ya da hastanenin işgörmezlik belgesini e rapor sistemine işlemeleri gerekiyor. (Konuyla ilgili hastane personeli sizi yönlendirecektir.) Bu işlemin ardından çalışmış olduğunuz işyerinize bu belgeyi onaylatmanız gerekir. (Söz konusu onaylama işlemi iş yerinizin kullandığı SSK rapor modülü üzerinden yapılır.) Şayet işyeriniz e rapor sistemini kullanmıyor ise, bu durumunda hastaneden alacağınız iş görmezlik raporunu işyerinize teslim etmeniz gerekir. İşyerinizin SGK İl Müdürlüğü veya İlçe Müdürlüğüne yazacağı resmi yazışmayı takip ederek işgörmezlik paranızı alabilirsiniz.

Doğum Parası Ne Kadardır?

Doğum parası aylık kazancınızın 2/3’ü kadardır. Örneğin aylık kazancınızın net 900 TL olduğunu varsayılırsa alacağınız doğum parası miktarı 600 TL olacaktır.  

Doğum Parası Ne Zaman - Kaç Günde Yatar?

Doğum parası ödemesi uzmanlar tarafından genel olarak doğumunuzu takip eden 1 hafta ile 10 gün içerisinde yapıldığı belirtilir. Doğum parasını alabilmek için öncelikle başvuru yapmanız gerekir. Başvurunuzu yaptıktan sonra paranız PTT üzerinden yatırılmaktadır. Paranızın yatıp yatmadığını sık sık takip etmeniz gerekir. Şayet takip işini sıkı tutmazsanız paranız geri iade edilir ve yeniden ödeme çıkartmak için uğraşmanız gerekebilir. Doğum paranızın (Analık İşgörmezlik Ödeneğini) yatıp yatmadığını e devlet uygulaması üzerinden (aşağıdaki linki tıklayarak) takip edebilirsiniz.    

SGK Doğum Parası Sorgulama - E Devlet

SGK doğum parasını sorgulamanın en kolay yolunun e devlet sistemi üzerinden yapılan sorgudur. (www.turkiye.gov.tr). E Devletten SGK doğum parası iş göremezlik belgesi nasıl sorgulanır? Doğum parası sorgulama işlemini yapabilmek için ilk önce e devlet şifrenizin olması gerekiyor. Eğer yoksa bulunduğunuz yerdeki PTT şubesinden nüfus cüzdanınızla alabilirsiniz. SGK analık iş göremezlik ödemesini sorgulama aşamaları şu şekilde gerçekleşir;

  • E devlet şifresi edinin.
  • https://www.turkiye.gov.tr/ (e devlet kapısı) web adresini ziyaret edin. (aşağıdaki linki tıklayabilirsiniz)
  • Adres çubuğunda yeşil anahtar (güvenli) olduğundan emin olun. Bu işaretin olmadığı hiç bir siteye asla şifrenizi girmeyin.
  • Şifrenizle E Devlet Kapısı / https://www.turkiye.gov.tr/adresine giriş yaparak "Sosyal Güvenlik Kurumu" alanına tıkladıktan sonra 4A/4B İşgörmezlik Ödemesi Görme seçeneğini seçin ya da aşağıdaki linki tıklayın...

  SSK Doğum Parası E Devletten Sorgulama İşlemi İçin Tıklayın...