Sezaryen Sonrası Enfeksiyon Belirtileri

Her cerrahi operasyonda olduğu gibi sezaryen ameliyatından sonra da enfeksiyon oluşma riski bulunmaktadır. Bu enfeksiyon sezaryen yara izinde olabileceği gibi, rahimde de olabilmektedir. Sezaryen doğumların yaklaşık %5’inde enfeksiyon ile karşılaşılmaktadır ancak doğru yara bakımı ile enfeksiyona yakalanma riski en aza indirilebilir. Bu makalemizde; sezaryen sonrası enfeksiyon belirtileri, sezaryen dikişlerinde iltihap ve dikişlerde akıntı hakkında tüm merak ettiklerinizi bulabilirsiniz.

Sezaryen Sonrası Enfeksiyon - Sezaryen Dikişlerinde İltihap

Sezaryen doğumdan sonra enfeksiyon, çeşitli nedenlere bağlı olarak gelişebilse de en yaygın sebebi hijyen yetersizliğidir. Buna ek olarak annenin aşırı kilolu olması, diyabet veya yüksek tansiyon varlığı, otoimmün hastalığın mevcut olması veya doğumun uzaması gibi durumların, sezaryenden sonra enfeksiyon riskini arttırdığı bilinmektedir.

*Estetik dikiş nedir? Tüm detaylar için buraya tıklayabilirsiniz.

Sezaryen Sonrası Enfeksiyon Belirtileri

Doğumdan sonra vücudunuzu gözlemleyerek enfeksiyon varlığını kolayca fark edilebilirsiniz. Örneğin;

  • Kesi bölgesinde şişlik / kızarıklık,
  • Yara yerinde kanama veya akıntı,
  • Kötü kokulu vajinal akıntı,
  • İdrar yaparken ağrı / yanma,
  • Vajinadan pıhtı şeklinde parçacıklar gelmesi,
  • Ateş

gibi belirtilerin olması durumunda mutlaka muayene olmanız gerekir.

Tüm ameliyat kesilerinde olduğu gibi, normal doğum kesisinde de (epizyotomi) enfeksiyon oluşma ihtimali bulunur. Doğumdan sonraki ilk 1 hafta, yara yerinde enfeksiyon oluşma riski daha yüksektir. Dikişler eridikten sonra enfeksiyon oluşmasına çok nadir rastlanılır. Yara yeri enfeksiyonu, bazı durumlarda dikişlerin tamamen açılmasına neden olabildiğinden, doğumdan sonraki süreçte yara yeri dikkatli bir şekilde takip edilmelidir.

*Avantajları ve dezavantajlarıyla sezaryen!

Doğum Sonrasında En Sık Görülen Enfeksiyonlar

Sezaryen ameliyatından sonra karşılaşabileceğiniz enfeksiyonları bilmek, erken teşhis ve tedavi için önemlidir. Şimdi, doğumdan sonra en sık karşılaşılan enfeksiyonlar ve belirtilerine göz atalım;

Yara Yeri Enfeksiyonu

Yara yeri enfeksiyonu, yukarıda da bahsettiğimiz gibi sezaryen kesisinin yapıldığı bölgede bakteri kaynaklı oluşan enfeksiyonlardır. Kesinin yapıldığı bölgede kötü koku, akıntı, kızarıklık, şişlik veya fazla hassasiyet varsa, kadın doğum uzmanınıza muayene olmanız gerekir.

Rahim İçi İltihabı

Zar yırtıldıktan sonra rahim çok daha duyarlı hale gelir. Vajinada yaşayan ve aslında zararsız olan bakteriler, hızla rahim içinde yayılabilir ve böylece rahim içi iltihabı gelişebilir. En önemli belirtileri alt karın bölgesinde ağrı hissetmektir. Ağrıya genellikle kötü kokulu akıntı ve ateş de eşlik eder. İstatiksel veriler incelendiğinde; sezaryen doğum yapan kadınlarda, normal doğum yapan kadınlara kıyasla rahim içi iltihabına daha sık rastlanmaktadır.

Septisemi

Kanda yayılan bir bakteriyel enfeksiyon sonucu olarak gelişen septisemi, hem normal hem de sezaryen doğumlardan sonra görülebilir. En önemli belirtileri; ateş, kalp atım hızında artış ve hızlı nefes alıp vermedir.

İdrar Yolu Enfeksiyonu

İdrarınızı yaparken ağrı-yanma hissediyorsanız, idrarınızın rengi bulanıksa veya kötü kokulu akıntılarınız oluyorsa muayene olmanız gerekir. Bu durum idrar yolu enfeksiyonunun habercisi olabilir. Tedavi için doktorunuzun yazacağı antibiyotik ve bol sıvı alımı yeterlidir.

Sezaryen Sonrası Dikiş Bakımı

Yara yeri bakımının en temel kuralı, bölgenin temiz ve kuru tutulmasıdır. İlk duşunuzu ayakta yapmanız önerilir. Eğer yara yerini kapatan ve bölgenin duştayken ıslanmasını engelleyen aparatlardan aldıysanız rahatlıkla duş alabilirsiniz. Aksi halde ilk 3 – 4 gün duş almanız tavsiye edilmez. Hastaneden ayrılmadan önce doktorunuzun reçete edeceği solüsyonla günde 1-2 defa pansuman yapmayı ihmal etmemeli, dikişlerinizi zorlayacak ağır işlerden uzak durmalısınız.