Sezaryen Doğum Sonrası Kanama Neden Olur ve Ne Kadar Sürer?
Sezaryen sonrası kanama, doğumdan sonra pek çok kadında görülen normal bir durumdur. Lochia olarak da bilinen bu kanama, rahmin doğumdan sonra astarını değiştirirken döktüğü doku, mukus ve kandan oluşur. Kanama ilk hafta yoğun, kırmızı ve pıhtı içeren bir tarzda gerçekleşebilir. Zamanla kanamanın azalması ve kahverengimsi bir hâl alması beklenir. Ortalama 6 hafta süren sezaryen sonrası vajinal kanama, bazı kadınlarda birkaç hafta daha uzun sürebilir. Sizler için hazırladığımız bu yazıda, sezaryen doğum sonrası kanama ile ilgili tüm bilmeniz gerekenleri derledik. Hazırsanız başlayalım.
Sezaryen Doğumdan Sonra Vajinal Kanama Ne Kadar Yoğundur?
Sezaryen doğum sonrası kanama yoğunluğu birkaç faktöre göre değişiklik gösterir:
- Doğumdan sonraki ilk haftalarda yoğun fiziksel aktivite kanama miktarını artırabilir.
- Gece uyurken vajinada kan birikeceği için sabahları daha yoğun kan gelebilir.
- Emziren annelerde oksitosinsalınımı rahmi uyaracağından kanama biraz daha fazla olabilir.
- Doğum sonraki ilk günler kanama yoğun olabilir. Zamanla azalarak bitmesi beklenir.
Sezaryen Sonrası Kanama Neden Olur?
Hamilelik boyunca bebeğin besin ve oksijen kaynağı olan plasenta, doğumla birlikte rahim duvarından ayrılır. Ancak ayrılırken geride yaklaşık 20 cm kadar bir yara bırakır. Oluşan bu yaranın iyileşmesi ise haftalar sürer. Doğumdan sonra hem plasenta yarasının iyileşmesi hem de rahim dokusunun yenilenmesi sonucunda da vajinal kanamalar gerçekleşir.
Sezaryen doğum sonrası vajinal kanama üç aşamada incelenebilir:
1. Lochia Rubra
Bu aşama doğumdan sonraki ilk 4 günü kapsar. Rahim orijinal boyutuna dönmeye başladığı için kramplar hissedilebilir. Kanama ise genellikle pıhtılı ve açık kırmızı renktedir.
2. Lochia Serosa
Bu aşama yaklaşık 10 gün sürer. Kan açık kırmızıdan pembe veya kahverengiye doğru dönebilir. Plasenta iyileşmeye devam ederken, emzirmeyen annelerde servikal sıvı boşalabilir.
3. Lochia Alba
Son ve en uzun süren aşamadır. Mukusa benzer bir yapıda ve görünümde olan Lochia Alba, sarımsı veya beyazımsı renkte olabilir.
Sezaryen Doğum Sonrası Kanama Nasıl Yönetilir?
Sezaryen sonrası kanama lohusa pedleri kullanılarak yönetilebilir. Bu pedler, normal hijyenik pedlerden daha büyük ve emicidir, kan kaybı miktarının kontrol edilmesine yardımcı olur. Ayrıca külot gibi giyilebilen modelleri doğum sonrası süreçte anneler için oldukça konforludur. Öte yandan, sezaryen doğum sonrası kanama için adet kabı veya tampon kullanılmamalıdır. Zira tampon veya adet kabı enfeksiyon riskini artırabilir. Kullanılan lohusa pedleri ise sık sık değiştirilmeli ve her değişim öncesi/sonrası eller yıkanmalıdır.
Doktora Ne Zaman Başvurulmalı?
Sezaryen sonrası kanama normal olsa da aşağıdaki durumların varlığında mutlaka muayene olmak gerekir:
- Ani ağır kanama
- Çok büyük kan pıhtısı (golf topundan büyük)
- Kahverengileşen kanamanın birden parlak kırmızıya dönmesi
- Baş dönmesi
- Ateş
- Titreme
- Kanın veya vajinal akıntının kötü kokulu olması
- Alt karın bölgesinde şiddetli ağrı
Bu içeriğimiz de ilginizi çekebilir:
Doğum Sonrası Aşırı Kanama (Atoni) Neden Olur?
Kaynak: 1