Sezaryenin Nadir Karşılaşılan Komplikasyonu: Doğum Sonrası Fıtık
Doğum sonrası fıtık, sezaryen doğumun nadir görülen bir komplikasyonudur. Yapılan araştırmalar, sezaryen doğum yapan her 1000 kadından 2’sinde cerrahi müdahale gerektiren fıtık geliştiğini gösteriyor. Biz de buradan yola çıkarak hazırladığımız yazıda, sezaryen sonrası fıtık belirtileri ve tedavisi ile ilgili tüm merak edilenleri derledik. Keyifli okumalar.
Fıtık Nedir?
Özellikle bağırsak ve mide gibi iç organların zayıf kas ve dokular sebebiyle dışarıya doğru çıkıntı yapmasına fıtık denilmektedir. Sezaryen ameliyatı da karın duvarında güçsüzlüğe neden olabildiğinden, doğum sonrası bazı kadınlarda fıtıklaşma görülebilir. İnsizyonel (kesi) fıtık olarak da bilinen bu durum, sezaryen doğum yapan yaklaşık 1000 kadından 2’sinde cerrahi müdahale gerektirmektedir.
Sezaryen Sonrası Fıtık Neden Olur?
Baş – pelvis uyumsuzluğu, plasenta previa, bebeğin strese girmesi, makat geliş, bebeğin iri olması ve daha birçok sebep anne adaylarının sezaryen doğum yapmasına neden olabilir. Sezaryen, bilindiği gibi karın ve rahme yapılan kesiler ile gerçekleşen bir ameliyattır. Bu kesiler, karın duvarının güçsüzlüğüne neden olabildiğinden nadir de olsa doğum sonrası fıtık riski doğurur.
Yapılan araştırmalar, sezaryen doğum yapan her 1000 anneden 2’sinde cerrahi müdahale gerektirecek fıtık geliştiğini ortaya koyuyor. Ayrıca araştırmalar, orta hat insizyonlarının (yukarıdan aşağı), enine yapılan kesilere göre biraz daha fazla fıtık riski oluşturduğunu gösteriyor. Bununla birlikte sezaryen sonrası fıtık gelişme riskinin en çok ilk 3 yılda olduğu ve sezaryen sayısı arttıkça fıtık riskinin de yükseldiği biliniyor.
Doğum Sonrası Fıtık Belirtileri Nelerdir?
Sezaryen sonrası fıtığın en önemli belirtisi kesi bölgesine yakın bir yerde olağandışı şişliktir. Bu şişlik üzüm boyutunda olabileceği gibi daha büyük de olabilir. Bununla birlikte doğum sonrası fıtık belirtileri arasında aşağıdaki semptomlar görülebilir:
Şişlik
Yukarıda da değindiğimiz gibi doğum sonrası fıtığın en önemli belirtisi, kesi bölgesi veya çevresinde olağandışı şişlik oluşmasıdır. Bu şişliğin boyutu kişiden kişiye değişmekle birlikte genellikle cilt ile aynı renktedir.
Ağrı
Şişliğin olduğu bölgede ağrı ve hassasiyet olması sezaryen sonrası fıtığın bir işareti olabilir. Özellikle ağır nesne kaldırırken, öksürürken veya hapşırırken ağrı daha yoğun hissedilebilir.
Bulantı ve Kabızlık
Bağırsak gibi sindirim sistemi organları kesi fıtığı nedeniyle dışarıya doğru çıkıntı yaptığında sindirim sistemi de bundan etkilenir ve bulantı, kabızlık gibi semptomlara neden olabilir.
Sezaryen Sonrası Fıtık İçin Risk Faktörleri Nelerdir?
Sezaryen doğum sonrası fıtık nadir görülür. Ancak aşağıdaki risk faktörleri bu olasılığı artırabilmektedir:
- Sezaryen sayısı,
- Önceden geçirilen karın ameliyatları,
- Hamilelik öncesi veya sırasında aşırı kilo,
- Diyabet,
- Bağışıklığı etkileyebilecek steroid veya kemoterapi gibi tedaviler.
Sezaryen Doğum Kaç Kere Yapılabilir?
Sezaryen Sonrası Fıtık Nasıl Teşhis Edilir?
Doğum sonrası fıtık teşhisi genellikle fiziksel muayene ile konabilmektedir. Şişliğin daha net görülebilmesi için muayene esnasında hastanın öne doğru eğilmesi veya öksürmesi istenebilir. Bununla birlikte farklı rahatsızlıklar da sezaryen doğum sonrası fıtık ile benzer belirtiler gösterebileceğinden hem teşhisi doğrulamak hem de fıtığın tam yerini saptayabilmek için bilgisayarlı tomografi veya ultrason gerekebilir.
Sezaryen Doğum Sonrası Fıtık Tedavisi
Sezaryen sonrası fıtık tedavisi kişiden kişiye değişiklik gösterir. Eğer semptomlar şiddetliyse, komplikasyon riski yüksekse ve fıtığın boğulma riski varsa ameliyat ilk tercihtir. Duruma göre ameliyat açık veya kapalı yöntemle yapılabilir. Açık ameliyatta karna nispeten daha büyük büyük bir kesi yapılırken, kapalı ameliyatlarda birkaç küçük delik açılarak operasyon tamamlanır. Operasyon sırasında karna cerrahi ağ yerleştirilebileceği gibi yalnızca dikişlerle de fıtık giderilebilir.