Bebeğinizi Sağlıklı Bir Şekilde Kucağınıza Alabilmek İçin Hamileliğinizde Dikkat Ermeniz Gerekenler
Sağlıklı Bebek Sahibi Olmak İçin 7 Öneri
Sağlıklı hamilelik süreci geçirmek ve sağlıklı bir doğum gerçekleştirebilmek için 1. aydan 9. aya kadar dikkat etmeniz gereken bazı detaylar var. Bunlar;
1- Doktor Kontrolü
Adet gecikmesi yaşadığınız anda doktorunuza danışmalısınız.
- Hamileliğinizin dış gebelik mi yoksa rahim içi gebelik mi olduğunu kontrol ettirmelisiniz. 7. haftada ise bebeğinizin kalp atışlarınızı dinlemek adına tekrar doktorunuza gitmelisiniz.
2- Kan Tetkikleri
Bebeği ultrasonda gördükten sonra sağlıklı bir hamilelik yaşayıp yaşamadığınızı öğrenmek için bazı kan testleri yaptırmalısınız. Bu testler; kan sayımı, bazı parazit ve mikropları test etmek için uygulanmaktadır.
3- İkili Test
Bebekte kromozom anomali riski olup olmadığını öğrenmek için 11. – 14. haftalar arasında mutlaka iki test yaptırılmalıdır. Bu testi hangi yaşta olursa olsun bütün anne adaylarının yaptırması gerekmektedir.
4- Ultrason
Hamileliğin 18. – 23. haftaları arasında yapılan detaylı ultrason taramasını ihmal edilmemelidir. Detaylı ultrason taramasıyla bebeğin vücudunda yapısal bir fiziksel bir sakatlık olup olmadığına bakılmaktadır.
5- Şeker Yükleme Testi
Hamileliğin 24. – 28. haftaları arasında bazı doktorlar şeker yükleme testinin yapılmasını önermektedir. Ancak kimi doktorlar 75 gram şekerin anneye verilmesinin hem anne hem de bebek sağlığına olumsuz etkisi olduğunu belirtmektedir. Bu nedenle bu konudaki tartışmalar hala güncelliğini korumaktadır. Bu testin yapılma amacı hamilelikte ortaya çıkabilen gestasyonel diyabeti bulmaktır. Gestasyonal diyabet, artan hormonların etkisi ile yalnızca hamilelikte oluşmaktadır. Yaklaşık 100 hamilenin 6’sında bu hastalık görülmektedir. Bu konuyla ilgili doktorunuzla detaylı görüşmenizde fayda vardır. Doktorunuza danışmadan testi yaptırmamanızı öneririz.
6- Beslenme
-Hamilelikte vücut su toplamaya ve ödem oluşturmaya meyilli olduğundan dolayı özellikle tuz tüketimine dikkat edilmesi gerekmektedir.
-Tuz kadar önemli bir diğer konu ise şeker tüketimidir.
-Aşırı tatlı besinlerden uzak durulması önerilmektedir.
-Ayrıca, kan şekerini dengede tutmak için ise sık aralıklarla, az az yemek yenilmesi gerekmektedir.
-Hamilelik ilerleyip, bebek yukarı doğru çıktıkça anne adayının buna bağlı olarak; reflü, yemek korusunda yanma, gaz şikayetleri ve bağırsak problemleri de artmaktadır. Bu nedenle ilerleyen aylarda ağır yemeklerden kaçınılmalıdır.
7- Kilo Alımı
Annenin hamilelik öncesi “Vücut Kitle İndeksi” kilo alımında önem taşımaktadır. Genelde kilolu kadınlar hamilelikte çok kilo almamakta, zayıf olanlar ise aksine daha çok kilo almaya meyilli olmaktadır.
-Hamilenin alması gereken standart kilo 11 – 13 kg arasıdır.
-Hamileliğin sonuna gelindiğinde bu kilonun ortalama üç kilosunu bebek, bir kilosunu suyu, 500 gramını plasenta ve 500 gramını göğüslere dolan süt oluşturmaktadır.
-Tüm bunlardan sonra anneye kalan 2 – 3 kilo olmaktadır. Ancak çoğul hamileliklerde 15 – 16 kiloya kadar alınabilmektedir. Çok kilo almış olmanın getirdiği yük, anneye zarar verebilmektedir.
-Örneğin; gebelik öncesi, bel, omurga, sırt ve disk ile ilgili sorunları olanlarda hamilelik döneminde bu şikayetler daha da artmaktadır.
-Hamilelikte, öndeki yük gittikçe artmakta ve denge merkezi öne doğru kaymaktadır. Bu da bel çukurunun bozulmasına ve şikayetlerin ise artmasına neden olmaktadır.
*Vücut Kitle Endeksinizi hesaplamak için buraya tıklayabilirsiniz.