RSV (Respiratuar Sinsityal Virüs) Nedir? Belirtileri Nelerdir?
RSV, yani respiratuar sinsityal virüs, solunum yolu hastalıklarına neden olabilen oldukça bulaşıcı bir virüstür. Öksürük, hapşırma veya hasta kişiyle doğrudan temas yoluyla bulaşan RSV, grip ve soğuk algınlığı benzeri belirtilere neden olabilir. Bebeklerde, yaşlılarda ve bağışıklığı baskılanmış kişilerde ise başta akciğer iltihabı olmak üzere çok ciddi komplikasyonlara yol açabilir. Sizler için hazırladığımız bu yazıda RSV belirtileri, nedenleri ve tedavisi ile ilgili tüm bilinmesi gerekenleri derledik. Hazırsanız başlayalım.
RSV Nedir?
Respiratuar Sinsityal Virüs veya RSV, solunum yolu hastalıklarına neden olabilen oldukça bulaşıcı bir virüstür. Tüm yaş gruplarını tehdit etse de özellikle bebekler ve yaşlılarda ciddi komplikasyonlara yol açabilir. Öksürme ve hapşırma sonucu etrafa saçılan damlacıklar veya hasta kişiye direkt temas edilmesi yoluyla bulaşabilen RSV, grip ve soğuk algınlığı belirtilerine benzer semptomlara yol açar. Hapşırık, ateş, öksürük, burun akıntısı, boğaz ağrısı gibi belirtilere ek olarak özellikle bebeklerde nefes almada zorluk, uyuşukluk ve sinirlilik gibi semptomlar görülebilir. RSV hastalığının spesifik bir tedavisi yoktur. Çoğu insan RSV enfeksiyonunu bir veya iki hafta içinde atlatır. Bu sürecin daha konforlu geçirilmesi adına doktorlar çeşitli ilaçlar ile ağrı ve ateşin kontrol altına alınmasına yardımcı olabilir. Öte yandan, RSV hastalığının bağışıklığı baskılanan kişilerde, yaşlılarda, bebeklerde, kronik akciğer ve kalp hastalığı olan kişilerde başta akciğer iltihaplanması olmak üzere çok ciddi komplikasyonlara yol açabildiği unutulmamalıdır.
RSV Belirtileri Nelerdir?
RSV enfeksiyonu belirtileri genellikle virüse maruz kaldıktan dört ila altı gün sonra ortaya çıkar. Yetişkinlerde ve büyük çocuklarda soğuk algınlığı benzeri semptomlara neden olabilir. Yetişkinlerde ve büyük çocuklarda RSV belirtileri şu şekildedir:
- Boğaz ağrısı,
- Düşük dereceli ateş,
- Kuru öksürük,
- Burun tıkanıklığı,
- Burun akıntısı,
- Baş ağrısı,
- Hapşırık.
Şiddetli vakalarda ise RSV enfeksiyonu alt solunum yollarına yayılarak zatürre veya bronşiolite neden olabilir. Bu gibi tablolarda yüksek ateş, şiddetli öksürük, hırıltı, nefes alma güçlüğü ve oksijen yetersizliğine bağlı olarak cildin mavimsi bir renk alması gibi belirtiler görülebilir.
Bebeklerde RSV Belirtileri
RSV, yani respiratuar sinsityal virüs enfeksiyonundan en ciddi şekilde bebekler etkilenir. Yukarıdaki semptomlara ek olarak bebeklerde sıklıkla görülen RSV belirtileri ise şunlardır:
- Kısa, sığ ve hızlı nefes alma,
- Nefes almakta zorluk,
- Öksürük,
- Beslenmek istememe,
- Olağandışı uyuşukluk,
- Sinirlilik.
RSV Nasıl Bulaşır?
RSV vücuda göz, burun veya ağızdan girer. Virüsü taşıyan kişilerin solunum damlacıkları ile kolayca çevreye yayılır. Başka bir deyişle, RSV virüsü taşıyan birinin öksürmesi veya hapşırması ile hastalık çevredeki sağlıklı kişilere hızlıca bulaşabilir. Ayrıca virüs el sıkışmak gibi doğrudan temas yoluyla da başkalarına bulaşabilir. Oyuncak ve tezgah gibi sert nesnelerde saatlerce yaşayabileceği için kirlenmiş bir nesneye dokunduktan sonra ellerin ağza, burna veya gözlere dokundurulması da RSV'nin bulaşmasına neden olabilmektedir.
RSV Kaç Günde Geçer?
RSV hastalığı genellikle 1 – 2 hafta içinde kendiliğinden gerilir. Eğer akciğer iltihabı gibi komplikasyonlara yol açtıysa tedavi daha uzun sürebilir. Genellikle Kasım – Aralık aylarında başlayan RSV salgını Ocak ayında zirveye ulaşır. Nisan ayında ise ortadan kalkması beklenir.
RSV Enfeksiyonu İçin Risk Faktörleri Nelerdir?
RSV bebeklerde ve çocuklarda sık görülen bir enfeksiyondur. Çoğu bebek 2 yaşına gelene kadar respiratuar sinsityal virüs ile en az bir kere enfekte olur. Kreşe giden çocukların enfeksiyonu kapma riski daha yüksektir. Bununla birlikte bazı kişilerde RSV enfeksiyonu daha ciddi komplikasyonlara yol açabilmektedir:
- Bebekler (özellikle prematüre doğanlar ve 6 aydan küçükler),
- Doğuştan kalp veya akciğer hastalığı olan çocuklar,
- Kanser veya kemoterapi tedavisinden sonra bağışıklık sistemi zayıflamış çocuklar veya yetişkinler,
- Kas distrofisi gibi nöromüsküler bozuklukları olan çocuklar,
- Kalp hastalığı veya akciğer rahatsızlığı olan yetişkinler,
- Yaşlı yetişkinler (özellikle 65 yaş üstü).
RSV Enfeksiyonunun Sebep Olabileceği Komplikasyonlar
RSV, yani respiratuar sinsityal virüsün komplikasyonları şu şekildedir:
- Hastaneye Yatış: Şiddetli bir RSV enfeksiyonunda solunum problemlerini izleyip tedavi edebilmek ve intavenöz sıvılar verebilmek için hastanede kalmak gerekebilir.
- Akciğer İltihaplanması: Virüs alt solunum yoluna yayılırsa akciğer iltihaplanması ile karşılaşılabilir. RSV, özellikle bebeklerde ve küçük çocuklarda zatürre ve bronşiolitin en yaygın nedenidir. Ayrıca yaşlı yetişkinler, bağışıklığı baskılanmış kişiler ve kronik kalp/akciğer hastası olanlarda akciğer iltihaplanması oldukça ciddi seyredebilmektedir.
- Orta Kulak Enfeksiyonu: Mikroplar kulak zarının arkasındaki boşluğa girdiğinde orta kulak enfeksiyonu gelişebilir. Bu durum daha çok bebeklerde ve küçük çocuklarda görülür.
- Astım: Çocuklarda şiddetli RSV enfeksiyonunun ilerleyen yıllarda ortaya çıkan astım ile ilişkili olabileceği düşünülmektedir.
- Tekrarlayan Enfeksiyonlar: RSV’yi aldıktan sonra tekrar enfekte olmak mümkündür. Hatta aynı sezonda dahi yeniden hasta olunabilmektedir.
RSV Tedavisi Nasıl Yapılır?
RSV enfeksiyonunun spesifik bir tedavisi yoktur. Enfeksiyonların çoğu bir veya iki hafta içinde kendiliğinden geriler. Bu süreçte doktorun önerdiği ilaçlar ağrı ve ateş için faydalı olabilir. Ayrıca sıvı kaybının yerine konması için bol bol su içmek gerekir. Eğer RSV enfeksiyonu sonrası bakteriyel akciğer iltihabı veya orta kulak enfeksiyonu gelişirse antibiyotik kullanılır, bakteriyel enfeksiyonlar dışında tedavide antibiyotiğin yeri yoktur. Çok şiddetli RSV vakalarında ise tedavinin hastanede devam etmesi gerekebilir.
RSV Hastalığı Nasıl Önlenir?
RSV enfeksiyonu için herhangi bir aşı bulunmuyor. Ancak bazı yaşam alışkanlıkları, RSV hastalığından korunmaya yardımcı olabilir:
- Ellerinizi sık sık sabun ve suyla en az 20 saniye boyunca yıkayın.
- Yıkanmamış ellerinizle gözünüze, burnunuza veya ağzınıza dokunmayın.
- Çevrenizdeki hasta kişilerle sosyal mesafenizi koruyun. Tokalaşmayın, öpüşmeyin, aynı bardağı ve çatalı kullanmayın.
- Kapı kolu, telefon veya oyuncak gibi sık dokunulan yüzeyleri günlük olarak temizleyin.
- Hastaysanız evde istirahat edin, kalabalık alanlara girmekten kaçının.
Bu içeriğimiz de ilginizi çekebilir: