Bebekleri Hedef Alan Bir Enfeksiyon: Rotavirüs
Rota Virüs Aşı Fiyatları 2021 - Rota Virüs Belirtileri
Rota virüsüne bağlı gelişen rota virüs enfeksiyonu; özellikle bebekleri ve çocukları hedef alan, aşırı sıvı kaybına neden olan ve ishallerle kendisini belli eden bir hastalıktır. Her yaşta görülebilir ancak en çok 5 yaş altındaki çocuklarda rastlanır. Özellikle 6 – 15 aylık bebeklerde hastalık çok ağır seyreder. Genellikle kusma ve ishalle seyreden enfeksiyon; dışkı, ağız veya solunum yolu ile bulaşabilir. Bu nedenle dünyada en sık görülen enfeksiyonlardan biridir. Araştırmalara göre; ülkemizde ishal sebebiyle hastaneye getirilen çocukların %30 - 50'sine rota virüs enfeksiyonu tanısı konulmaktadır. Bu enfeksiyona yakalanan her 65 çocuktan birinin de hastaneye yatırıldığı bildirilmektedir. Eğer tedavi edilmez ve gerekli önlemler alınmazsa, hastalık ölümcül dahi olabilir. Rota virüs belirtileri neler, rota virüs nasıl bulaşır, rota virüs aşısı yaptırılmalı mı, rota virüs aşı fiyatları 2019 ile ilgili tüm merak ettiğiniz tüm soruların cevaplarını bulabilirsiniz.
*Aşı takvimine ulaşmak için buraya tıklayabilirsiniz.
Rota Virüs Belirtileri
Rota virüsün tipik belirtileri; şiddetli ishal, kusma, halsizlik, karın ağrısı ve yüksek ateştir. Enfeksiyon en çok ılıman iklimlerde ve kış aylarında görülür. Hastalığın kuluçka süresi 1-3 gündür. Rota virüs tanısı, dışkıda bulunan rota virüs antikorlarının görülmesi ile konabilir. Ağır ishal durumlarında ciddi sıvı kaybı oluşacağından, hastaneye yatış gerekebilir. Enfeksiyon özellikle 6 – 15 aylık bebeklerde ağır seyreder. Bunun nedeni, hem bebeklerin bağışıklık sisteminin yeteri kadar gelişmemiş olması hem de sıvı kaybını daha zor tolere etmeleridir. Rota virüs ciddi sorunlara yol açabileceğinden, ebeveynlerin bu belirtileri görür görmez hekime başvurmaları, hayati önem taşımaktadır.
Rota Virüs Nasıl Bulaşır?
Rota virüsü enfeksiyonunu en sık bulaşma şekli, enfeksiyonu taşıyan kişilerde direkt veya dolaylı temastır. Virüs, hasta çocukların kullandığı tuvaletler, tuttuğu oyuncaklar veya dokunduğu zeminlerden geçebiliyor. Bununla birlikte solunum yolu ile de bulaşabilen bir enfeksiyondur. Bu nedenle kreş veya okul gibi toplu yaşanan yerlerde salgın yaşanabiliyor. Hastalığın bulaşmasında çocuğun üzerine yapışan iç çamaşırı veya yatak çarşafı da önemli rol oynuyor. Çocukları bu tarz salgınlardan korumak için el temizliğine çok dikkat edilmesi gerekir. Sık sık eller yıkanmalı ve yıkarken en az 20 saniye ellerin ovalanması önerilir.
Rota Virüsü Aşısı Yaptırılmalı mı?
Rota virüs tedavisinde antibiyotik veya ishal durdurucu ilaçlar kullanılmaz. Gerekirse ateş düşürücü ilaçlar verilebilir. Tedavide amaç kaybedilen sıvıyı yerine koymaktır. Bunun için de su kaybı fazla olan bebek veya çocukların hastaneye yatışı gerçekleştirilir ve ağız veya damardan sıvı takviyesi uygulanır. Anne sütü ile beslenen bebeklerde hastalığın daha hafif seyrettiği bildirildiği için, anne sütü ile beslemeye devam edebilirsiniz. Rota virüsünden korunmanın tek etkili yolu ise aşıdır. Ancak aşının da %100 koruma sağladığı söylenemez.
Rota virüsü aşısının iki veya üç doz yapılan farklı tipleri bulunur. Üç doz olan; genellikle ikinci, üçüncü ve dördüncü ayda, iki doz olan ise; ikinci ve dördüncü veya üçüncü ve beşinci aylarda yapılır. Eğer bebeğinizde bağışıklık yetmezliği yoksa ve doktorunuz da öneriyorsa, rota virüs enfeksiyonuna karşı önlem için yaptırmanız tavsiye edilir.
Rota Virüsü Aşısı Hakkında Bilinmesi Gerekenler
- Rota virüs aşısına 6 – 12. haftada başlanmalı, aşının ilk dozu 3. aya kadar yapılmalıdır.
- Son aşının 6. – 8. ayda tamamlanması gerekir. İki doz uygulananda en geç 6. üç doz uygulananda en geç 8. ayda dozlar tamamlanmış olmalı.
- Rota virüs aşısı canlı aşı olduğundan, bağışıklık yetmezliği yaşayan bebeklere yapılması önerilmez.
- Farklı rota virüs aşılarıyla dozu tamamlamanız tavsiye edilmez. Hangi aşı ile başladıysanız, dozu o aşı ile bitirmelisiniz.
Rota Virüs Aşı Fiyatları 2021
Rota virüs aşısı, ulusal aşı takviminde yer almadığı için devlet tarafından karşılanmamaktadır. Ülkemizde iki ayrı firmaya ait rota virüs aşısı bulunmaktadır. Rota virüs aşısı fiyatları 2021 yılı Temmuz ayı için; tek dozu 250 - 300 TL arasıdır.
Rota Virüs Tedavisinde Ebeveynlere Öneriler
- Rota virüs enfeksiyonunun tedavisinde öncelik, kaybedilen sıvıyı yerine koymaktır. Bu nedenle çocuğunuzun bol bol sıvı almasına dikkat edin.
- İshali azaltan bir diyet uygulayabilirsiniz. Örneğin; haşlanmış patates, muz, yoğurt ve pirinçli gıdalar yedirebilirsiniz.
- İshali daha da şiddetlendirebilecek yağlı ve şekerli gıdalardan uzak durun. Yumurta ve sütü azaltabilirsiniz. Eğer bebeğiniz devam sütü kullanıyorsa, ishal maması olarak da bilinen özel devam sütüne geçin.