Rahim ve Yumurtalık Enfeksiyonu Gebelik İçin Tehdit Oluşturabilir
Rahim ve yumurtalık enfeksiyonu gebeliğe engel mi? Çoğu zaman karşılaştığımız hafif sağlık problemlerini önemsemeyiz ve somut bir zararını görmedikçe günlük hayatımıza devam ederiz. Halbuki bu hafife aldığımız küçük problemler, ileride ciddi sağlık sorunlarına neden olabilir. Örneğin; rahim ve yumurtalık enfeksiyonları, ufak belirtilerle kendini belli eder ve tedavi edilmezse sonu kısırlığa kadar gidebilir. Üreme sağlığımızı korumanın en basit yolu ise genital hastalıkların erken teşhisi ve tedavisidir. Ciddiye almadığınız vajinal akıntılar ve benzeri durumlarda geç kalmadan doktora başvurmalısınız. Aksi takdirde bu durum, gebelik oluşumu üzerinde olumsuz etkilerde bulunabilir.
Rahim ve Yumurtalık Enfeksiyonu Gebeliğe Engel mi?
Rahim Enfeksiyonu Gebeliğe Engel mi ?
Servisit olarak da bilinen rahim enfeksiyonu, rahim ağzında başlar ve tedavi edilmediği sürece genişleyerek ilerler. Rahim enfeksiyonu, kadınlar arasında çok sık karşılaşılan bir problemdir. Hatta çoğu kadın rahim enfeksiyonu olduğunun farkına varmadan yaşamına devam etmektedir. Rahim enfeksiyonunun nedeni çeşitli bakterilerin üremesi ve yayılmasıdır. Bazı durumlarda cinsel ilişki yoluyla da bu bakteriler kapılabilir. Erken teşhis ve müdahale olmazsa, sonuç kısırlığa kadar gidebilmektedir.
Belirtileri
Rahim enfeksiyonunun en belirgin belirtisi akıntıdır. Bu akıntı, genellikle adetten hemen sonra başlar. Bu akıntıya ek olarak kaşıntı, ilişki sırasında ağrı hissetme, bel ağrıları ve idrar yaparken yanma hissi de eklenebilir. Eğer ki enfeksiyon ilerlemişse ve ciddi bir düzeye gelmişse, bu belirtilere karın ağrısı, ateş, bulantı ve kusma gibi şikayetlerde eşlik eder.
Tedavisi
Enfeksiyon çok fazla ilerlememişse genellikle doktorunuzun vereceği antibiyotiklerle kontrol altına alınabilir. Hastalık, cinsel ilişki yoluyla bulaşmışsa, partnerin de tedavi olması gerekir. Fakat enfeksiyon ciddi boyutlara ulaştıysa ve antibiyotikler işe yaramıyorsa, lazer ile anormal hücrelerin ortadan kaldırılması yoluna gidilir.
Gebeliğe Etkisi
Genellikle rahim enfeksiyonu antibiyotiklerle kontrol altına alınır. Fakat nadir durumlarda rahim enfeksiyonu kronikleşebilir ve rahim ağzından içeriye spermlerin girmesine izin vermeyerek gebeliğe engel olabilir.
Yumurtalık Enfeksiyonu Gebeliğe Engel mi?
Kadın üreme sisteminin en önemli parçası yumurtalıklardır. Yumurtalık enfeksiyonu, çeşitli nedenlerden dolayı bulaşmış veya üremiş olan bakterilerin yumurtalıklarda bulunmasıdır. Bu bakteriler fallop tüpleri, dölyatağı iç katı ve dölyatağına da bulaşarak birçok organa etki edebilmektedir. Yumurtalık enfeksiyonunun en riskli durumu, hastalığın ciddiye alınmamasıdır. Çünkü ihmal edilen yumurtalık enfeksiyonu, ileride kısırlığa yol açabilmektedir.
Belirtileri
Yumurtalık enfeksiyonunun en belirgin belirtisi ağrıdır. Bu ağrılara ek olarak idrara çıkarken yanma hissi ve koyu renkli, kokulu akıntı da eşlik edebilir. Çok nadir durumlarda mide bulantısı, kusma ve ateş görülebilir. Bu belirtiler de görülürse en kısa sürede doktora başvurmanız gerekmektedir.
Tedavisi
Genellikle antibiyotik tedavisine başvurulur. Antibiyotik tedavisinde ilacın tam doz kullanılması oldukça önemlidir. Çünkü tam iyileşmeyen enfeksiyon, tedavi yarım bırakıldığında tekrar edebilir. İltihapların neden olduğu yapışmalar, apse ve kistler söz konusuysa ameliyat gereklidir. Su içmenin enfeksiyon riskini azalttığı gözlemlendiğinden, tedavi sürecinde ve sonrasında bol su içmeniz önerilir.
Gebeliğe Etkisi
Yumurtalık enfeksiyonları tedavi edilmediği ve ilerlediği durumlarda gebeliğe engel olabilir. Fakat yumurtalık iltihabı olduğu halde gebe olan birçok hastaya rastlanılmıştır. Yani yumurtalık enfeksiyonlarının kesinlikle gebeliğe engel olduğu yargısına varamayız. Fakat gebe kalamıyorsanız, yumurtalık enfeksiyonu olup olmadığınızı araştırmanızda fayda var.