Prematüre Bebeklerde Beslenme Nasıl Olmalı?
Prematüre Bebeklerde Beslenme
Prematüre bebeklerde beslenme, diğer bebeklere kıyasla daha hassas bir konudur. Çünkü normal zamanından erken doğan bebeklerin emme ve yutma refleksleri tam olarak gelişmemiştir.
İlk Günler Damar Yolu İle Beslenebilirler
Emme ve yutma reflekslerinin gelişmemiş olması nedeniyle ağızdan beslenemeyen prematüre bebekler, bunun yerine damar yolundan takılan serumla protein ve kalori verilerek beslenir. Doğumdan sonra bebeğin olabildiğince erken beslenmesi, hastaneden taburcu olduktan sonraki gelişimini de olumlu etkilemektedir.
Prematüre Bebeklerde Beslenme Sorunlarının Kaynakları
Prematüre bebekler, ilerleyen dönemlerde yeme ve beslenme sorunları ile karşılaşabilir. Uzmanlar bu sorunların aşağıdaki nedenlerden dolayı kaynaklandığı belirtilmektedir.
- Bebeğin uzun süre solunum cihazında kalması ve ağızdan beslenememesi,
- Prematüre bebeğin emme, yutma işlevlerinde gecikmeler,
- Bebeğin halsizlik nedeniyle zor ve yavaş beslenmesi (1500 gr altı)
uzmanlar, prematüre bebeklerin doğumdan hemen sonra istenilen hızda kilo almalarının mümkün olmadığı ifade ediyor. Çok düşük doğum ağırlığında olan bebeklerin, yenidoğan bakım ünitelerinde kaldıkları süre boyunca büyümeyi hemen yakalayamadıkları belirtiliyor. Bu bebeklerin büyük bir kısmında büyüme, ilk aylarda yavaş gelişir. Erken doğan bebekler, normal boy ve ağırlığına genellikle ergenlik döneminde erişirler.
Bakmanızda Fayda Var: Prematüre Bebek Bakımı Nasıl Olmalıdır?
Yenidoğan Prematüre Bebeğe Protein Takviyesi Doğumdan Sonra Verilir
Prematüre bebekler doğdukları andan itibaren ne kadar kısa süre içerisinde ağızdan beslenmeye başlarlarsa o hızlı kilo alır ver büyürler. Erken doğan bebeklerin normal büyümeyi yakalayabilmeleri için, doğum sonrasındaki dönemde kaybedilen ağırlığın tekrar kazanılması ve anne karnında büyüme hızına yakın bir hızda kilo alımına devam etmesi gerekir. Bu nedenle bebeğe doğumdan sonra hemen protein verilmeye başlanır.
Belli Bir Süre Sonra Ağızdan Beslenmeye Geçilmeli
Bebeğin beyin gelişimi için de kritik olan bu dönemde, büyüme geriliğinin önlenebilmesi için beslenme tekniğinde bebeğin gebelik haftası ve yaşı göz önüne alınmalıdır. Emme ve yutma fonksiyonunun 32-36. gebelik haftasında geliştiği göz önüne alındığında, başlangıçta orogastrik tüple (burun veya ağızdan mideye indirilen) beslenen bebeğin, daha sonra ağız yoluyla beslenmesine geçilmesi gerekir.
Anne Sütü Prematüre Bebekler İçin Çok Önemlidir
Anne sütü, her bebekte olduğu gibi prematüre bebeklerde de büyük önem taşımaktadır. Prematüre bebekler için en iyi gıda olan anne sütü, içerdiği büyümeyi destekleyici vitaminler ve antioksidanlar nedeniyle bebeği enfeksiyonlara karşı korur ve bağışıklık sistemini geliştirir. Anne sütüyle beslenen prematüre bebeklerde, görme fonksiyonu diğer bebeklere oranla daha iyi gelişir. Anne sütü, prematüre bebeğin gelişimine sağladığı pek çok katkının yanı sıra; bebeğin bağırsak florasını düzeltir, mide boşalması hızını artırır ve sindirimi kolaylaştırır. Ancak, çok düşük doğum ağırlığında dünyaya gelen prematüre bebeklerin sadece anne sütü ile beslenmeleri durumunda, büyüme ve gelişmelerinde beklenen düzeyde bir artış görülmez. Bu sebeple bebeklere günlük verilen anne sütünün zenginleştirilmesi gerekir. Anne sütü zenginleştiricileri, toz ve sıvı olmak üzere iki tiptir. Anne sütü miktarının yeterli olmadığı durumlarda sıvı şeklindeki zenginleştiriciler daha çok kullanılırken, bu zenginleştiricilerin ne kadar süreyle kullanılması gerektiği konusunda kesin bilgi bulunmamaktadır. Bebeğin büyüme hızı normale gelene kadar kullanılması önerilir.
Bakmanızda Fayda Var: Anne Sütü Bebeği Enfeksiyonlardan Koruyor
Prematüre Bebeklerde Ek Gıdaya Geçiş Zamanı
Prematüre bebekler hastaneden taburcu olmadan önce ya da taburcu edildikten sonra, 4 ile 6 hafta içinde büyüme parametreleri yönünden değerlendirilmeleri gerekir. Doktorlar prematüre bebeklerde ek besinlere 4-6. aylarda başlanması gerektiğini belirtiyor. Bebeklerin beslemelerinin iyi düzeyde olduğunu söylemek için;
*İlk üç ay; 25-30 gram ağırlık artışı ve haftada 0.5 - 1.0 cm boy uzaması olması,
*3-12 ay arasında; günde 10-15 gram kilo alması ve haftada 0.5 cm boy uzamasının gerçekleşmesi gerekir.