Polip Nedir? Rahimde Polip Belirtileri, Tedavisi ve Polip Ameliyatı

Polip; insan vücudunun çeşitli bölgelerinde gelişebilen, genellikle küçük bir yapıya sahip lezyonlardır. Kadınlarda en çok rahimde ve rahim ağzında oluşan polipler genellikle iyi huyludur. Diğer bir deyişle poliplerin kanserleşme ihtimalleri oldukça düşüktür. Ancak polipler teşhis edilir edilmez tedavinin planlanması gerekir. Çünkü rahimdeki polip alınmazsa gebeliğe engel olabilir, kansızlık gelişebilir veya kişinin sosyal hayatı olumsuz etkilenebilir. Zira bilindiği gibi polipler, aşırı kanamaya neden olabilmektedir.

Bu yazımızda, rahimde polip belirtileri ve tedavisi ile ilgili bilmeniz gerekenleri derledik. Hazırsanız başlayalım!

Polip Nedir?

Polip; insan vücudunun çeşitli bölgelerinde gelişebilen, genellikle küçük bir yapıya sahip lezyonlardır. Bazı polipler milimetrik olabilirken bazıları birkaç santime kadar büyüyebilir. Henüz neden oluştuğu kesin olarak bilinmeyen polipler, genellikle iyi huylu oluşumlardır. Çok az bir kısmında kanserleşme görülebilmektedir.

Vücutta en sık polip rastlanılan organlar ses telleri, bağırsaklar, safra kesesi, rahim ve rahim ağzıdır. Rahim polipleri genellikle adet düzensizliği ve aşırı kanama ile belirti verir. Tedavisi ise çoğu zaman ameliyattır. Polipler gebelik üzerinde olumsuz etkiye neden olabileceğinden, özellikle bebek sahibi olmak isteyen kadınların öncelikle poliplerini aldırmaları daha sonra gebelik planlaması yapmaları önerilmektedir. 

Rahimde Polip Belirtileri Nelerdir?

Rahim poliplerinin en önemli belirtisi adet düzensizliğidir. Doğurganlık çağındaki sağlıklı kadınlar ortalama 28 günde 1 adet olurlar. Ancak adet arasındaki sürenin 21 – 35 gün arası olması da normal kabul edilir. Rahminde polip olan kadınlarda ise bu düzen hiç yoktur. Bununla birlikte rahim polipleri uzun süreli veya aşırı adet kanaması, cinsel ilişki sonrası kanama, menopoz sonrası kanama/lekelenme ve adet arasında ara lekelenme şeklinde de belirti verebilmektedir. Ayrıca rahim içi polipler embriyonun tutunmasını da zorlaştıracağından, doğal yollarla gebe kalamama da rahim içi polip belirtisi olabilmektedir. Özetleyecek olursak;

Rahimde Polip Belirtileri

  • Adet döneminde yoğun kanama,
  • Adet düzensizliği,
  • Menopoz sonrası kanama veya lekelenme,
  • Kahverengi vajinal akıntı,
  • Cinsel ilişki sonrası kanama ve
  • Gebe kalamamadır.

Rahim İçi Polipler Gebeliğe Engel Olur mu?

Rahimdeki polipler gebeliğe engel olabilir. Burada önemli olan poliplerin patolojik özellikleri, sayısı, boyutu ve yerleşim yeridir. Bazı polipler kanamaya neden olmazken, özellikle yoğun kanamaya neden olan polipler gebelik üzerinde olumsuz etkide bulunabilir. Diğer bir deyişle, polipler embriyonun rahme tutunmasını zorlaştırarak gebelik ihtimalini düşürebilirler.

Rahimde Perde Gebeliğe Engel Olur mu?

Rahimdeki Polip Alınmazsa Ne Olur?

Rahimdeki polip alınmazsa düzensiz ve yoğun kanamalar devam eder. Buna bağlı olarak kansızlık ve halsizlik gibi şikâyetler gelişebilir. Ayrıca rahim polipi alınmadığında, ilişkiden sonra kanama olacağı için kişinin cinsel yaşamı olumsuz etkilenebilir. Özellikle kanamanın yoğun olması ve ara lekelenmeler yaşamak, kadınların sosyal hayatını olumsuz yönde etkileyebilmektedir. Bununla birlikte rahim polipi çıkartılmazsa yıllar içinde az da olsa kanserleşme riski doğmaktadır. Oldukça seyrek görülen bu durum, genellikle menopoz sonrası dönemde olur. Ancak polikistik over sendromu olan veya aşırı kilolu olan kişilerde menopoz öncesinde de kanserleşme olabilir.

Tüm bunlara ek olarak, rahim polipleri gebe kalmayı da olumsuz etkileyebilir. Rahim polipi olup gebelik planlaması yapan ancak doğal yollarla gebe kalamayan kadınlarda öncelikle poliplerin alınması gerekmektedir.

Rahim Polipleri Nasıl Teşhis Edilir?

Rahim polipi olan kadınlar genellikle aşırı adet kanaması, ara kanama, cinsel ilişki sonrası kanama gibi şikâyetlerle doktora başvururlar. Bu aşamada hekim, öncelikle hastanın öyküsü dinler. Ardından tanı koyabilmek için çeşitli test ve tetkiklerden faydalanır. Rahim içi polip teşhisi için aşağıdaki yöntemlerden yararlanılabilir.

1. Transvajinal Ultrason

Vajinal yoldan ince bir cihaz ile rahim, yumurtalıklar, üreme tüpleri ve bunlara komşu organlar incelenir. Rahimde polip teşhisi için sık kullanılan yöntemlerden biridir.

2. SİS (Serumlu Rahim İncelemesi)

Rahim içine az miktarda tuzlu su verilerek yapılan transvajinal ultrasondur. Bu sayede rahim içi boşluğu çok net bir şekilde görüntülenir, polip ve myom gibi lezyonlar daha kolay saptanır.

3. Histeroskopi

Rahim poliplerinin hem teşhisi hem de tedavisi için tercih edilebilir. Bu işlem sırasında doktor rahim ağzından uterusa ışıklı bir teleskopla ince ve uzun bir tüp yerleştirir. Bu sırada tespit edilen polipler aynı seansta alınabilir.

4. Rahim Filmi (HSG)

Rahim boşluğunu görüntülemek için faydalanılan tetkiklerden biridir. Rahim filmi ile tüplerde tıkanıklık olup olmadığı, rahim şekli, myom veya polip gibi lezyonların varlığı kolaylıkla görüntülenebilir.

Rahimde Polip Tedavisi

Rahimde polip tedavisi, tamamen hastanın şikâyetlerine göre şekillenir. Eğer polip yoğun kanama vb. şikâyetlere yol açmıyorsa yalnızca takip önerilebilir. Ancak yoğun kanama varsa, prekanseröz veya kanseli olduğundan şüpheleniliyorsa mutlaka ameliyatla çıkarılmalıdır. Ayrıca gebelik planlayan kadınlarda da düşük gibi riskleri önlemek için gebelikten önce poliplerin çıkarılması önerilmektedir. Rahimde polip tedavisi için aşağıdaki yöntemlere başvurulabilir.

1. İlaçla Tedavi

Hormonları düzenlemeye yardımcı olan çeşitli ilaçlar ile geçici bir tedavi uygulanarak semptomlar hafifletilebilir. Ancak bu ilaçlar bırakıldığında şikâyetlerin yeniden başlayacağı unutulmamalıdır.

2. Histeroskopi

Hem tanı hem de tedavi için uygulanabilir. Milimetrik kameralarla rahim içine girilir ve polipler kesilerek alınır. Daha sonra prekanseröz hücreler içerip içermediğini anlamak için patolojiye gönderilir.

3. Kürtaj

Genellikle histeroskopi ile birlikte kullanılır. Rahmin içini görüntülemek içi histeroskopi kullanılırken, endometriumu kazımak ve polipleri çıkarmak için küretten faydalanılır.

Rahimde Polip Ameliyatı Nasıl Yapılır?

Rahimde polip ameliyatı genellikle genel anestezi altında yapılır. En sık tercih edilen yöntemler vajinal yoldan histerospoki ve küretajdır. Her iki yöntem de oldukça kısa süede tamamlanır. Polip ameliyatı ortalama 30 dakika sürmektedir. Ameliyat sırasında rahme veya vajinaya herhangi bir dikiş atılmaz. Yalnızca polipler alınarak kesin tanı için patolojiye gönderilir. Patoloji sonucu temiz çıkarsa ek bir tedaviye ihtiyaç duyulmaz. Ancak polip ameliyatı sonrası kontrollere bir süre daha devam edilmelidir. Zira kürtaj işleminde olduğu gibi histeroskopi yönteminde de rahmin delinmesi, enfeksiyon ve kanama gibi riskler bulunur.

Polip ameliyatı sonrası birkaç gün hafif kanamalar ve lekelenmeler olabilir. İlk adet kanaması genellikle 1 – 1,5 ay sonra gerçekleşir. Gebelik planlayan çiftlerin polip ameliyatından sonraki 3 ay korunması önerilir. Cinselliğe ise kanama bittikten 1 – 2 hafta sonra başlanabilir.

Rahimde polip ameliyatı sonrası yoğun kanama varsa mutlaka operasyonu yapan doktora muayene olmak gerekir. Ayrıca lekelenme tarzındaki kanamalar 1 haftadan uzun sürüyorsa, yine doktora danışmak faydalı olacaktır.

Rahim Poliplerinin Bitkisel Tedavisi Mümkün mü?

Rahim polipleri bitkisel tedavi ile yok edilemez. Piyasada poliplere yönelik satılan bitkisel kürlerin tedavi edici hiçbir özelliği yoktur. Ayrıca hacamat gibi alternatif tıbbi tedavilerin de polipler üzerinde herhangi bir etkisi bulunmamaktadır. Yoğun kanamaya yol açan poliplerin tek tedavisi lezyonların ameliyat ile kesilerek rahimden çıkarılmasıdır.


Hamilelikte Miyomun Riskleri ve Doğum Yöntemine Etkisi Nelerdir?