Polikistik Over Sendromu ile Hamile Kalınır mı?
Polikistik over sendromu, yumurtlama sorunlarına yol açabilen bir hastalıktır. Genellikle ergenliğe girdikten sonra ortaya çıkan bu hastalıkta yumurtlama fonksiyonları olumsuz etkilendiğinden adet düzensizliği ve gebe kalamama gibi sorunlarla karşılaşılabilir. Bununla birlikte, polikistik over sendromu olup hamile kalanlar da azımsanmayacak kadar fazladır. Bu nedenle polikistik over sendromunun direkt olarak gebeliği engellediği söylenemez. Sizler için hazırladığımız bu yazıda, polikistik over sendromu ile hamile kalmak için neler yapılabileceğinden bahsettik. Keyifli okumalar!
Polikistik Over Sendromu Nedir?
Polikistik over sendromu veya PCOS, yumurtlama sorunlarına yol açabilen hormonal bir hastalıktır. Bu hastalığa sahip olan kadınların yumurtalıklarında çok sayıda küçük kistik yapılar oluşur. Her ne kadar iyi huylu olsa da bu kistik yapılar vücudun işleyişini bozduğu için adet düzensizliğine ve dolayısıyla gebe kalmada güçlüklere neden olabilir. Tanısı ultrason muayenesi ve kan testleriyle kolayca konabilen polikistik over sendromu, genellikle adet düzensizliği ile belirti verir. Buna hormon dengesizliğinden kaynaklanan sivilcelenme, aşırı kıllanma ve kilo artışı gibi semptomlar da eklenebilir. Polikistik over sendromu tedavisi için ise öncelikle yaşam alışkanlıklarında değişikliğe gidilir. İyi beslenme, kaliteli uyku ve düzenli egzersizin yanı sıra fazla kilonun diyetisyen eşliğinde verilmesi gerekir. Bununla birlikte hastalığın vücutta yol açtığı sivilcelenme ve kıllanma gibi etkileri en aza indirgemek için doğum kontrol hapı önerilebilir. Hamilelik planlayanlar için ise farklı ilaçlar tedaviye dahil edilebilir.
Polikistik Over Sendromu Neden Olur?
Polikistik over sendromunun nedeni henüz kesin olarak bilinmiyor. Ancak uzmanlar, aşağıdaki faktörlerin polikistik over sendromuna zemin hazırlayabileceğini düşünüyor.
1. Genetik
Polikistik over sendromunun genetik olabileceği düşünülüyor. Bu nedenle annesinde veya yakın bir kadın akrabasında polikistik over sendromu olanların daha fazla risk altında olduğu biliniyor.
2. Androjen Yüksekliği
Polikistik over sendromuna sahip olan kadınların büyük bir kısmı yüksek androjen seviyesine sahip. Her iki cinsiyette de doğal olarak bulunan bu hormon kadınlarda fazla salgılandığında yumurtlama problemlerinden sivilcelenmeye, aşırı kıllanmadan adet düzensizliğine kadar pek çok etkiye yol açabiliyor.
3. Aşırı İnsülin
Araştırmalar, polikistik over sendromuna sahip olan kadınların genellikle yüksek düzeyde insüline sahip olduğunu gösteriyor. Yumurtlama fonksiyonları üzerinde etkisi olabilen insülinin fazlalığı, düzensiz yumurtalamaya veya hiç yumurtlamamaya yol açabiliyor.
4. Aşırı Kilo
Yapılan çalışmalar, aşırı kilonun polikistik over sendromu riskini artırabileceğini gösteriyor.
Polikistik Over Sendromu Belirtileri Nelerdir?
Polikistik over sendromu genellikle ergenlikten sonra gelişir ancak bazı kadınlarda daha sonra da ortaya çıkabilir.
Polikistik over sendromu belirtileri ise şu şekildedir:
- Düzensiz adet döngüsü
- Akne
- Yüzde veya vücudun diğer kısımlarında aşırı kıllanma
- Saçların incelmesi
- Kilo almak
- Ara sıra uzun süreli vajinal kanama
Polikistik Over Sendromu Tedavisi Nasıldır?
Polikistik over sendromu tedavisi için kadın hastalıkları uzmanı ile endokrin uzmanı birlikte bir plan çıkarabilir. Uygulanacak tedavi polikistik over sendromunu tamamen iyileştirmese de birçok semptomun ortadan kalmasına yardımcı olur. Bu noktada kişinin bazı yaşam alışkanlıklarının gözden geçirilmesi gerekebilir; sağlıklı beslenmesi, egzersiz yapması ve uykusuna dikkat etmesi istenebilir. Bununla birlikte fazla kilosu olan kişilerin diyetisyen eşliğinde zayıflaması önerilebilir. Medikal tedavide ise ilk olarak fazla salgılanan erkeklik hormonunu düzene sokacak ilaçlardan faydalanılır. Ayrıca kişinin insülin seviyelerini dengelemek için çeşitli ilaçlar reçete edilebilir. Hormon dengesinin bozulmasından kaynaklanan aşırı kıllanma veya sivilcelenme gibi etkiler için de doğum kontrol hapı reçete edilerek hastalığın vücuttaki olumsuz etkileri azaltılabilir.
Polikistik Over Sendromu ile Hamile Kalınır mı?
Polikistik over sendromu olan pek çok kadının yanıtını merak ettiği soru, polikistik over sendromu ile hamile kalınır mı sorusudur. Polikistik over sendromu yumurtlamayı etkilese de direkt kısırlığa neden olmaz. Zira polikistik over sendromu olup tedavisiz hamile kalanlar azımsanmayacak kadar fazladır. Bu hastalığa sahip olan kadınlar kendi başlarına, medikal tedavilerle veya tüp bebek tedavisi ile hamile kalabilirler. Sonuç olarak, polikistik over sendromu hamileliği zorlaştırabilir ancak direkt engel olmamaktır.
Polikistik Over Sendromu Olup Hamile Kalma Şansınızı Nasıl Artırabilirsiniz?
Polikistik over sendromu olan kadınlar için bazı ilaçların kullanımı hamilelik şansını artırabilir. Bu noktada doktorunuz test sonuçlarınıza göre hangilerini kullanmanız gerektiğini söyleyecektir.
Metmorfin: Kandaki insülin miktarını düzenlemeye yardımcı olan tip 2 diyabet ilacıdır.
Klomifen Sitrat: Yumurtlamayı uyarır. Kısırlık tedavilerinin çoğunda yıllardır kullanılmaktadır.
Letrozol: Yumurtlama sorunlarını gidermek için kullanılabilir.
Tüp Bebek Tedavisi: Yukarıda önerilerin ve ilaçların işe yaramadığı durumlarda başvurulabilir.
Bu içeriğimiz de ilginizi çekebilir:
AMH Nedir? Kadınlarda Hamilelik İçin AMH Kaç Olmalı?
Kaynak: 1