Perine Masajı Nedir? Nasıl Yapılır?
Perine masajı, normal doğum sırasında oluşabilecek yırtıkları önlemek ve perine bölgesinin esnekliğini artırmak için yapılan bir masaj türüdür. Gebeliğin 34. haftasından sonra yapılması önerilen perine masajı, epizyotomi ihtiyacını azaltabileceği gibi doğumun daha az ağrılı geçmesine yardımcı olabilmektedir. Sizler için hazırladığımız bu yazıda perine masajı nasıl yapılır, perine masajı kaçıncı haftada yapılır gibi merak edilen soruların yanıtlarını derledik. Keyifli okumalar!
Perine Masajı Nedir?
Perine masajı nedir sorusunu yanıtlamadan önce perine bölgesinin nerede olduğundan bahsetmek daha doğru olacaktır. Perine, anüs ile vajina arasında kalan hassas bölgedir. Vajinal doğum sırasında bebeğin doğum kanalından ilerlerken baskı uygulaması nedeniyle yırtılmaya meyilli bir bölgedir. Yırtıklar küçük olduğunda kendiliğinden kısa bir sürede iyileşebilir ancak büyük yırtıklarda dikiş atılması gerekebilir. Perine masajı ise bu bölgenin esnekliğini artırmak ve yırtıkları önlemek için uygulanan bir masaj türüdür.
Perine Masajı Ne İşe Yarar? Perine Masajının Faydaları Nelerdir?
Perine masajı, temel olarak doğum sırasında perine bölgesinin herhangi bir travma yaşamaması için uygulanır. Perine masajının faydaları ise şu şekilde sıralanabilir:
- Perinenin esnekliğini artırır
- Doğumun daha az ağrılı geçmesine yardımcı olur
- Yırtıklar oluşsa dahi daha hızlı iyileşmesini sağlar
- Bölgenin kan dolaşımını artırır
- Epizyotomi ihtiyacını azaltır
- Forseps ve vakum kullanımı gibi tıbbi müdahale ihtiyacını azaltır
- Doğum sonrası perine ağrısını azaltır
Gebelikte Perine Masajı Ne Zaman Yapılır?
Doğum öncesi perine masajına başlamak için en iyi zaman 34. haftadır. Perine masajına başlamadan önce doktorunuzdan mutlaka onay alın. Zira vajinal enfeksiyon, rahim ağzı yetmezliği veya preeklampsi gibi bazı özel durumlarda perine masajı yapılması önerilmemektedir. Ayrıca masaja başlamadan önce tırnaklarınızı kısa kestiğinizden, ellerinizi en az 2 kere sabunla yıkadığınızdan ve mesanenizi boşalttığınızdan emin olun.
Perine Masajı Nasıl Yapılır?
Perine masajı yapmak için öncelikle rahat bir pozisyon alın. Bunun için dizlerinizi bükmüş bir şekilde yatağa oturabilir, sırtınızı küvete yaslayıp bir bacağınızı küvetin yüksek kısmına uzatabilir veya bacaklarınızı açarak tuvalette oturabilirsiniz. Kendinizi rahat ve güvende hissedeceğiniz pozisyonu bulduktan sonra vajina girişini görebilmek için ayna kullanın. Her iki baş parmağınızı vajina açıklığına doğru yaklaşık 4 – 5 cm sokun, işaret parmaklarınız ise kalçalarınızın üzerinde olsun. Baş parmaklarınızı ve işaret parmaklarınızı kullanarak, rektum yönünde hafifçe aşağı bastırın ve yaklaşık 5 dakika boyunca ‘yukarı dışarı’ hareketle masaj yapıp ‘U’ şeklinde bir esneme deseni oluşturun. Vajinanın içindeki bu bölgeye masaj yaparken dış deride bir karıncalanma/esneme hissi hissedebilirsiniz. Bu his, doğum sırasında perine bölgeniz açıldığında hissedeceğiniz hisse benzer olacaktır. Esnemeyi hissettiğinizde 30 – 60 saniye kadar bekleyip sonra bırakın. Masaj boyunca hareketiniz perine bölgesini esnetmeye yönelik olmalıdır ancak çok sert ve ani hareket edilmemelidir.
Perine Masajının Riskleri Nelerdir?
Perine masajı sırasında ağrı hissederseniz masaja ara verin. Bir süre bekledikten sonra yeniden masaja başladığınızda aynı ağrıyı hissediyorsanız masajı kesip doktorunuza danışın. Bunun dışında aşağıdaki durumlardan birine sahipseniz, perine masajı yapmayın.
- Gebeliğin 34 haftadan küçük olması
- Rahim ağzı yetmezliği
- Plasenta previa veya herhangi bir duruma bağlı vajinal kanama
- Preeklampsi
- Bebeğin gelişimi ile ilgili endişeler
- Pamukçuk veya Herpes gibi vajinal enfeksiyonlar
Bu içeriğimiz de ilginizi çekebilir:
Perine Yırtığı: Belirtileri, Nedenleri ve Tedavisi
Kaynak: 1