Parmak Gıda Nedir? Bebekler İçin En İyi 10 Parmak Besin
Parmak gıda; bebeklerin elleriyle kavrayıp yiyebileceği, yumuşak bir forma sahip olan, kolay yenilebilir ve alerji riski düşük besinlerdir. Ek gıdaya geçtikten birkaç ay sonra verilebilecek parmak gıdalar, bebeklerin hem yiyeceklerin dokusunu, formunu ve kokusunu keşfetmelerini sağlar hem de motor becerilerinin gelişmesine destek olur. 8. ay civarında bebekler biraz yardım alarak kendileri yemeye başlayabilir ancak 9. ve 12. aylar arası parmak gıdalara başlamak için en iyi zamandır. Tatlı patates, havuç, avokado ve haşlanmış balık dilimleri ise bebeklere verilebilecek en iyi parmak gıdalar arasında yer alıyor. Gelin şimdi bebeğinizin rahatlıkla tüketebileceği sağlıklı ve lezzetli parmak besinler neler, birlikte inceleyelim.
Bebekler İçin En İyi 10 Parmak Gıda
Alerji riski düşük, kolay yenilebilir, yumuşak ve bebeğin tutabileceği her türlü besin parmak gıda olarak adlandırılabilir. Parmak gıdaya ortalama 8 ila 9. ayda başlansa da her bebeğin gelişim süreci farklı olabileceğinden, başlamadan önce doktora danışmak önemlidir. İşte, bebekler için en iyi parmak besinler…
1. Tatlı Patates
Tatlı patates bol miktarda protein, beta karoten ve C vitamini içerir. Alerji riski düşük olduğu için de ek gıdaya başlangıç dönemi için uygun bir sebzedir. Buharda pişirip kabuğunu soyduktan sonra ince uzun dilimler halinde bebeğinize servis edebilirsiniz.
2. Elma Dilimleri
Elma sert bir meyve olduğundan buharda yumuşatıp kabuğunu soyarak bebeğinize yedirebilirsiniz. Alerji riski düşük ve lezzetli bir meyve olan elmayı başlangıçta püre halinde, ilerleyen aylarda ise buharda pişmiş parmak gıda şeklinde hazırlayabilirsiniz.
3. Avokado
Avokado, bebeklerin kolaylıkla yiyebileceği yumuşak bir forma sahip olan oldukça faydalı bir besindir. İçerdiği sağlıklı yağlar ve lif sayesinde kabızlığın önlenmesine yardımcı olur. İri dilimler halinde kesip bebeğinizin önüne koyabilirsiniz.
4. Muz
Kadifemsi ve yumuşak dokusu nedeniyle dişsiz bebeklerin en sevdiği yiyeceklerden biri de muzdur. Ayrıca hazırlaması da oldukça kolaydır. Kabuğunu soyduktan sonra ince uzun dilimler halinde kesip bebeğinize servis edebilirsiniz.
5. Bal Kabağı Dilimleri
Yumuşak ve lezzetli bir besin olan bal kabağı, alerji riskinin düşük olması sebebiyle 1 yaş altındaki bebeklerin tüketebileceği meyveler arasında yer alıyor. Bebeğinizin menüsü için farklı bir alternatif aradığınızda bal kabağını haşlayıp parmak gıda olarak sunabilirsiniz.
6. Havuç
Sindirimi kolay bir sebze olan havuç da bebeklerin severek tükettiği parmak yiyecekler arasında yer alıyor. Haşlayıp ince uzun dilimler halinde bebeğinize servis edebilirsiniz. İlk ek gıdaya başladığınız dönemde ise püresini hazırlayıp yedirebilirsiniz.
7. Haşlanmış Balık Dilimleri
Bebekler 8. – 9. ay civarı balık yemeye başlayabilirler. Bu noktada ağır metal içermeyen, mevsime uygun ve kılçığı temizlenmiş balıkları haşlayıp dilimler halinde bebeğinize yedirebilirsiniz.
8. Köfte Parçaları
Protein ve demir kaynağı olan köfte, bebeklerin severek yediği ve kolay tükettiği bir besin. Siz de iyi pişmiş olması kaydıyla 8. aydan sonra bebeğinize köfte hazırlayıp ufak parçalara bölerek servis edebilirsiniz.
9. Makarna
Makarna, besin değeri çok yüksek bir yiyecek değildir. Bu nedenle bebeklerin menüsüne çok sık eklenmesi önerilmez. Ancak arada bir menüde değişiklik yapmak adına elbette hazırlanabilir. Siz de farklı bir menü hazırlamak istediğinizde iri bir makarna çeşidini haşlayıp bebeğinizin önüne koyabilirsiniz.
10. Yumurta Sarısı
Yumurta, vitaminler ve mineraller bakımından oldukça zengin bir besindir. Ancak alerjen olabildiği için beyaz kısmı 1 yaşına kadar önerilmez. Bununla birlikte yumurta sarısına 6. aydan sonra başlayabilirsiniz. Özellikle sabahları iyice haşladığınız yumurtanın sarısını kahvaltının rutini haline getirebilirsiniz.
Kaçınılması Gereken Besinler
Bebeğinizi ek gıdayla beslemek söz konusu olduğunda, en büyük sorun olan boğulma riskini minimalize etmek gerekir. Bu nedenle yemek sırasında mutlaka yanında olmalı ve nefes borusuna sıkışabilecek aşağıdaki gibi besinlerden büyüyene kadar uzak durmalısınız:
- Patlamış mısır
- Tane fındık, fıstık, ceviz veya kaju gibi kuruyemişler
- Küçük kuru meyveler
- Çiğ sebzeler
- Sert meyveler
- Üzüm gibi ufak taneli meyveler
- Çekirdekleri ayıklanmamış sebze ve meyveler
- Kılçığı temizlenmemiş balık
- Sakız
Bu içeriğimiz de ilginizi çekebilir:
Bebekler İçin Köfte Tarifleri: Lezzetli ve Sağlıklı 9 Bebek Köftesi