Nub Teorisi Nedir? Nub Teorisine Göre Cinsiyet Tahmini
Hamilelik sürecinin en keyifli anlarından biri de bebeğin cinsiyetinin öğrenildiği andır. Kız mı yoksa erkek mi olduğu aylarca merak edilir, çeşitli tahminler yürütülür. Aslına bakarsanız, bebeğinizin cinsiyeti rahminize düştüğü an bellidir. Ancak cinsel organının gelişmesi ve ultrasonda görünebilmesi için belli bir zaman geçmesi gerekir. Bu zaman en erken 12. haftadır. Fakat erken haftalarda yanılma payı yüksek olduğundan, ultrasonda bebeğin cinsiyetini netleştirebilmek için 16. haftadan sonrayı beklemek daha doğru olacaktır.
Heyecanlarına yenik düşen ve o kadar süre beklemek istemeyen ebeveyn adayları ise halk arasında cinsiyet tahmini için geliştirilen yöntemlere başvurabiliyor. Çin Takvimi ve Ramzi Teorisi bunlar arasında en bilinenleriyken, son zamanlarda Nub teorisi olarak bilinen yöntemin de bebek bekleyen çiftler arasında popülerleştiğini söyleyebiliriz.
Nub teorisi, hamileliğin 12. haftasından sonra cinsiyet tahmini için başvurulan bir yöntemdir. Bebeklerin cinsel organlarının geliştiği nub adlı bölgedeki çıkıntının açısına bakılarak cinsiyet tahmini yürütülen Nub teorisi ile ilgili tüm bilmeniz gerekenleri anlattık, keyifli okumalar!
Nub Teorisi Nedir?
Nub teorisi cinsiyet belirleme için hamileliğin 12. haftasından itibaren başvurulan yöntemlerden biridir. Nub, İngilizcede çıkıntı veya yumru anlamına gelir. Genital tüberkül olarak da bilinen nub çıkıntısı, bebeklerin bacak aralarında, yani cinsel organlarının geliştiği noktada 12. hafta civarı belirlemeye başlar. Bu çıkıntının bebek uzunlamasına yatarken oluşturduğu açının, cinsiyet konusunda ipucu verdiğine inanılır. Nub teorisine göre çıkıntının derecesinin omurgadan 30 derece yukarıda olması bebeğin erkek, 30 dereceden aşağıda olması ise bebeğin kız olacağına işaret eder. Buradan da anlaşılacağı üzere nub teorisinde omurga ve nub arasındaki açının, bebeklerin cinsiyeti hakkında ipucu verdiğine inanılmaktadır.
Nub Teorisine Göre Cinsiyet Tahmini Nasıl Yapılır?
Nub teorisine göre cinsiyet tahmini için en doğru yorumlamayı yapabilecek kişi kadın doğum uzmanıdır. Ancak görüntünün yanlış yorumlanma ihtimaline karşı doktorlar erken haftalarda bu tarz yorumlamalar yapmaktan kaçınabilir. Ayrıca nub teorisi cinsiyet tahmini için fetüsün sırt üstü düz bir şekilde yatıyor olması gerekir. Bu sayede çıkıntı net olarak görülüp daha doğru bir tahmin yürütülebilir. Fakat bebeğin doğru pozisyonda olması da her zaman mümkün değildir. Dolayısıyla bebeğin pozisyonu bazen nub teorisinin uygulanmasını imkânsız kılabilir.
Nub Teorisi Güvenilir mi?
Tıpkı diğer cinsiyet belirleme yöntemleri gibi nub teorisi de kesin sonuç vermez. Teori her ne kadar diğer cinsiyet tahmini yöntemlerine göre daha bilimsel görünse de yanılma payı bulunmaktadır. En doğru cinsiyet tahmini için hamileliğin 16. haftasından sonra yapılan ultrason muayenelerini baz almak gerekir.
Nub Teorisi ile Ramzi Teorisi Aynı mı?
Bebeğinin cinsiyetini erken haftalarda tahmin etmek isteyen anne baba adayları pek çok yönteme başvurabilir. En bilinenleri Çin Takvimi olsa da Nub ve Ramzi teorileri de cinsiyet belirleme konusunda sıklıkla tercih edilir. Hatta çoğu kişi bu iki teoriyi birbirine karıştırmaktadır. Yukarıda da değindiğimiz gibi nub teorisi bebeklerin genital bölgelerinde bulunan çıkıntıya göre cinsiyet tahmini yaparken Ramzi teorisinde koryon villusun nereye konumlandığına bakılır. Ayrıca nub teorisi en erken 12. haftada yorumlanabilirken Ramzi teorisinde 6 ve 8. haftalar önemlidir.
Anne Karnındaki Bebeklerin Cinsiyeti Nasıl Öğrenilir?
Nub teorisi, Ramzi teorisi veya Çin Takvimi gibi cinsiyet belirleme konusunda bilimselliği olmayan yöntemler, erken haftalarda bebeğinin cinsiyetini merak eden anne baba adaylarının sıklıkla başvurduğu yollardır. Ancak bebeğin cinsiyeti konusunda en güvenilir bilgiyi ultrason vermektedir. Ultrasonla birlikte rutin olarak yapılmayan, yalnızca riskli gebeliklerde başvurulan koryon villus örneklemesi, fetal DNA testi veya kordosentez gibi çeşitli test ve tetkikler de bebeğin cinsiyetini net olarak tespit edebilmektedir.
1. Ultrason
Gebe muayenelerinde rutin olarak yapılır. Radyasyon içermediği için anne ve bebek sağlığı açısından hiçbir riski yoktur. Eğer bebeğin pozisyonu uygunsa cinsiyet konusunda yanılma payı düşüktür.
2. Kordosentez
Rutin bir uygulama değildir. Yalnızca riskli gebelikler için önerilir. Kordondan alınan sıvı örneği incelenirken cinsiyeti net bir şekilde tespit eder.
3. Fetal DNA Testi
Fetal DNA testi hamileliğin 10. haftasından itibaren anneden alınan kan örneği ile yapılabilir. Riskli gebeliklerde bebekte kromozom anomalisi olup olmadığını tespit edebilmek için başvurulur. Bununla birlikte cinsiyeti de net olarak öğrenme şansı verir.
4. Koryon Villus Örneklemesi
Anne karnındaki bebeğin plasentasından ufak bir örnek alınmasıdır. Riskli gebeliklerde genetik hastalıklar ve kromozom anomalilerinin tespiti için uygulanır. Kromozomlar incelendiği için cinsiyet de net olarak öğrenilir.