Normal Doğum Sonrasında İşinize Yarayacak 10 Önemli Bilgi

Normal doğum sonrası dikkat edilmesi gerekenler neler? Sabırsızlıkla beklediğiniz doğumunuz gerçekleşti, evinizin yeni üyesiyle tanıştınız... Eğer normal doğum yaptıysanız, en fazla 24 saat içinde hastaneden taburcu edileceksinizdir. Hastanede olduğunuz süre boyunca hemşireler sizinle ilgilenecek ve alışık olmadığınız bu süreçte sizin yanınızda olacaklar. Peki, eve döndüğünüz zaman neler yapmanız gerektiğini biliyor musunuz? İşte, Normal doğum sonrası dikkat edilmesi gerekenler ...  

Normal Doğum Sonrası Dikkat Edilmesi Gerekenler

 

1)Doğum Sonrası Dikiş Bakımını İhmal Etmeyin

   

Doğum sırasında doğum kesisi de denilen epizyotomi uygulandıysa, düzenli olarak bakımını yapmalısınız ve temiz, kuru kalmasına dikkat etmelisiniz. Doğum sırasında kesi uygulanmadıysa pansuman veya bakım yapmanız gerekmez.

2)Doktorunuzun Reçete Ettiği İlaçları Mutlaka Kullanın

 

   

Hastaneden çıkmadan önce doktorunuzun reçete ettiği ilaçları mutlaka alın. Bazı anneler emzirirken bebeğe geçer korkusu ile bu ilaçları kullanmaktan kaçınıyor. Halbuki reçete edilen ilaçlar, emziren annelerin kullanabileceği hafif ilaçlardır.

3)Spor ve Egzersize Kısa Bir Süre Sonra Başlayabilirsiniz

 

   

Normal doğum yapan kadınlar, sezaryen doğum yapan kadınlara göre çok daha çabuk toparlanırlar. Birkaç gün içinde normal hayatlarına dönebilirler. Bu nedenle doğum sonrasında spora başlamak için fazla beklemenize gerek kalmaz. Doktorunuzun da onayı olduğu sürece 1 ay içinde hafif egzersizlere başlayabilirsiniz.

4)Doğumdan Sonraki Kanama

 

   

Doğumdan sonra, loşi adı verilen kanamalar başlayacak ve 1 ay içinde azalarak kaybolacaktır. Loşi kanamaları için külot ped ya da normal ped kullanabilirsiniz ancak hijyen açısından tampon kullanmanız önerilmez.

5)Doğum Sonrası İlk Doktor Kontrolü

 

   

Doğumdan sonra mutlaka kadın doğum uzmanınıza kontrol için gitmelisiniz. Genellikle ilk kontrol 1 hafta sonra yapılır. Doktorunuz, siz hastaneden taburcu olmadan sizi bu konu hakkında bilgilendirecektir.

6)Bebeğin Kontrolleri, Tahlilleri, Aşıları

   

Doğumdan sonra bebeğiniz için aşı maratonu başlayacak. Hastaneden taburcu edilmeden önce başlayacak olan aşılar, düzenli aralıklarla devam edecektir. Hastane sizi bu konuda bilgilendirecek olsa da bebeğin aşıları, tahlilleri ve kontrol zamanlarını unutmamaya çalışın.

7)Doğru Beslenmeye Dikkat Edin

   

Doğumdan sonra hem kendiniz hem de bebeğiniz için sağlıklı beslenmeye dikkat edin. Protein, karbonhidrat alımını dengede tutun, meyve ve sebzeyi ihmal etmeyin. Doğru beslenmeniz, hem sizin kendinizi iyi hissetmenizi sağlayacak hem de sütünüzün artmasına yardımcı olacak.

8)Doğumdaki Dikişler

 

     

Doğum esnasında atılan epizyotomi dikişleri, genellikle kendi kendine eriyen malzemelerden yapılır. Doktorunuz aksini söylemediği müddetçe dikişlerinizi aldırmak için hastaneye başvurmanız gerekmez.

9)Kendinizi Huzursuz Hissediyorsanız Psikolog ile Görüşmekten Çekinmeyin

 

   

Doğumla birlikte yeni bir hayata başlıyorsunuz. Dolayısıyla hemen adapte olamayabilir ve doğumdan sonra kendinizi huzursuz, yorgun, mutsuz ve endişeli hissedebilirsiniz. Böylesi bir durumda uzman bir psikolog ile görüşmekten çekinmemelisiniz.

10)Süt Kanallarınızın Tıkanmaması İçin Önleminizi Alın

 

   

Emzirdikten sonra göğsünüzde bir sertlik ve hassasiyet oluşuyorsa, sütünüzü sağarak boşaltın ve göğsünüze sıcak havlu ile masaj yapın. Bu gibi önlemleri almazsanız memede enfeksiyon başlayabilir, anne üşüyebilir ve süt kanalları tıkanabilir.   Doğum sonrasında ihtiyacınız olacak tüm bilgilere buraya tıklayarak ulaşabilirsiniz.