Normal Doğum Ne Kadar Sürer?

Normal Doğum Ne Kadar Sürer?

Normal doğum ne kadar sürer, kaç saatte bir açılma olur gibi sorular, normal doğum planlayan pek çok annenin merak ettiği konuların başında gelir. Doğumun başlama zamanı, rahim ağzının açılmaya ve sancıların düzenli bir hâlde seyretmeye başladığı zaman olarak kabul edilmektedir. Bebeğin eşi olan plasentanın çıkışı ile de doğum eylemi son bulur. Bu zaman aralığının ne kadar olacağını etkileyen pek çok faktör vardır elbette. Her kadın ve her doğumun öznel olduğu unutulmamalıdır. Bu nedenle aşağıdaki yazımızda; tüm ayrıntılarıyla ortalama normal doğum süresi hakkında fikir edinebilirsiniz.

Doğum Süresini Etkileyen Faktörler

İlk kez doğum yapacak olan anne adaylarının doğumu, ikinci veya üçüncü çocuğunu doğuracak olan kişilere göre daha uzun sürer. Yapılan doğum sayısı arttıkça, doğum süresi kısalmaktadır. İlk doğum genellikle 10 - 14 saat kadar sürmektedir. İkinci veya sonraki doğumlar ise 5 – 8 saat arasında sürmektedir. Doğum esnasında anne veya bebeğe bağlı olarak gelişen problemler söz konusu olursa, bu süre uzayabilir. Ortalama olan bu doğum sürelerinin, o gün yaşanabilecek aksaklıklara ve kişiden kişiye göre değişebileceği ve her kadının /doğumun bireysel olduğu unutulmamalıdır.

Normal Doğumun Birinci Evresi

Doğal doğum da denilen normal doğumun birinci evresi, sancıların başladığı evredir. Doğum sancıları yalancı sancılar ile karıştırılmamalıdır. Yalancı sancılar şiddetini arttırmayan ve pozisyon değiştirerek geçen sancılarken, doğum sancılarında ağrı git gide artar ve herhangi bir pozisyon değişimi ile hissedilen bu sancılar geçmez. Birinci evre, kendi içinde latent faz ve aktif faz olarak ikiye ayrılmaktadır. Rahim ağzı 3-4 cm açılana kadarki süre latent faz, tam açılana kadarki süre aktif faz olarak adlandırılır. Doğumun en uzun süren evresi birinci evredir. 

Normal Doğumun İkinci Evresi

Normal (vajinal) doğumun ilk evresi tamamlanıp tam açılma sağlandığında, doğumun ikinci evresi başlar. Normal doğumun ikinci evresine ıkınma evresi de denilmektedir. Bu evre tam açılmadan, bebeğin doğumuna kadar geçen süredir. Eğer anne ilk bebeğini dünyaya getirecekse bu evre ortalama 50 dakika sürmektedir. Eğer ikinci veya üçüncü çocuğun doğumuysa, bu süre kısalmaktadır.

Normal Doğumun Üçüncü Evresi

Normal doğumun üçüncü evresi bebeğin doğumu ile başlar ve plasentanın çıkması ile son bulunur. Bu evre en kısa evredir. Normalde bebek doğduktan yaklaşık 5 – 10 dakika sonra plasenta da dışarı çıkar. En geç yarım saat içinde çıkmış olması gerekir. Plasentanın çıkmasıyla birlikte doğum bitmiş olur. Annenin kanaması kontrol edilir, ilaçları verilir. Epizyotomi (doğum kesisi) yapıldıysa, anneye dikiş atılır. Kesi ve dikiş sırasında bölge uyuşturulduğu için herhangi bir ağrı hissedilmez. Bir taraftan da hemşireler bebeğin fiziksel muayenesini yapar, temizler. Eğer bebek ve annede herhangi bir problem yoksa takip odasına alınır.