Nişan Gelmesi Nedir? Belirtileri Nelerdir?

Nişan gelmesi, doğumun yaklaştığını gösteren önemli belirtilerden biridir. Halk arasında nişan olarak bilinen mukus tıkacı, aslında gebeliğin başlarından itibaren bebeği enfeksiyonlardan korumak amacıyla rahim ağzında birikmeye başlayan sümüksü bir yapıdır. Doğum zamanı yaklaştığında ise serviskte bir takım değişiklikler meydana gelir ve biriken mukus tıkacı vajinal yolla dışarı atılır. Böylece halk arasında nişan gelmesi olarak bilinen durum yaşanır.

Nişan gelmesi doğumun yaklaştığını gösteren bir belirtidir ancak doğumun tam olarak ne zaman gerçekleşeceğine dair net bir bilgi vermez. Bazı kadınlarda nişan geldikten bir iki gün sonra doğum gerçekleşebileceği gibi kimileri nişan geldikten haftalar sonra doğum yapar. Bununla birlikte genellikle berrak bir yapıda olan nişan rengi kırmızımsı, pembemsi veya kahverengimsi tonlarda da olabilir.

Sizler için hazırladığımız bu yazıda hamilelikte nişan gelmesi nedir, belirtileri nelerdir gibi merak edilen soruların yanıtlarını derledik. Keyifli okumalar.

Nişan Gelmesi Nedir?

Halk arasında nişan olarak bilinen mukus tıkacı, gebeliğin başından itibaren anne tarafından salgılanan sıvıların rahim ağzında birikmesi sonucu oluşur. Bu yapı serviksi tıpkı bir tıpa gibi kapatarak bebeği ve anneyi dışarıdan gelebilecek enfeksiyonlara karşı korumaya yardımcı olur. Doğum süreci yaklaştığında ise rahim ağzındaki gevşemeye ve hafif açılmaya bağlı olarak yerinden çıkar ve vajinal yolla vücut dışına atılır. Bu durum halk arasında nişan gelmesi olarak bilinmektedir. 


Nişan sümüksü bir yapıya sahiptir; kimilerinde kalın veya yumuşak olurken kimilerinde az veya daha yoğun olabilmektedir. Genellikle berrak bir yapıya sahip olan hamilelikte nişan rengi, pembemsi veya kırmızımsı tonlar da içerebilir. Hatta bazı kadınlarda kurumuş kan rengine benzeyen kahverengimsi tonlarda da nişan gelebilir.

Gebeliğin başından itibaren salgılanan sıvıların rahim ağzında birikmesi sonucu oluşan mukus tıkacı, yukarıda da değindiğimiz gibi doğum zamanı yaklaştığında dışarıya atılır. Zira doğumun yaklaşmasıyla birlikte rahim ağzı yumuşar ve hafifçe öne doğru bir pozisyon alır. Bu sırada iyice yumuşayan rahim ağzı daha sonra kendini geriye doğru çekerek kısalır ve incelir. Bir sonraki adımda ise doğum sırasında bebeğin çıkışının kolaylaşması için hafifçe genişlemeye ve açılmaya başlar. İşte tam da bu esnada, gebelik boyunca anne ve bebeği enfeksiyonlardan korumaya yardımcı olan mukus tıkacı vücut dışına atılır. Diğer bir deyişle, halk arasında nişan gelmesi olarak bilinen durum yaşanır.

Nişan Gelmesi Belirtileri Nelerdir?

Gebelikte nişan belirtileri kişiden kişiye değişiklik gösterir. Çünkü her kadında kıvamı, miktarı, rengi ve süresi farklı olabilmektedir. Kimilerinde tek seferde vajinal yolla dışarı atılırken kimilerinde kesik kesik gelir. Ya da bazılarında berrak iken bazı kadınlarda hafif kahverengimsi veya pembesi olabilir. Bu nedenle hamilelikte nişan belirtileri için kesin bir şeyler söylemek mümkün değildir.

Gebelikte Nişan Miktarı Ne Kadardır?

Gebelikte nişan miktarı her kadında farklı olabilmektedir. Yukarıda da değindiğimiz gibi bazı anne adaylarında yoğun bir şekilde gelirken bazılarında vajinal akıntıyla karıştırılacak kadar azdır.

Gebelikte Nişan Gelmesi Ne Kadar Sürer?

Hamilelikte nişan gelmesi parça parça olabileceği gibi tek seferde de gerçekleşebilir. Yani bazı anne adaylarında mukus tıkacı tek seferde vajinal yolla dışarı atılırken bazılarında akıntı gibi belli bir süreye yayılabilir.

Nişan Ne Zaman Gelir?

Nişan genellikle hamileliğin son ayında gelir. Doğumun ilk belirtilerinden biri olarak kabul edilse de nişan gelir gelmez doğum gerçekleşecek diye bir kural yoktur. Hatta çoğu zaman nişan gelmesinden günler hatta haftalar sonra doğum gerçekleşir. Dolayısıyla rahim ağzının yavaş yavaş doğuma hazırlandığının bir göstergesi olan nişan gelmesi, doğumun hemen olacağı anlamına gelmemektedir.

Doğum Nişanı Gelince Ne Yapılmalı?

Doğum nişanı gelince panik yapılmasına gerek yoktur. Yukarıda da bahsettiğimiz üzere, nişan gelmesi doğumun hemen gerçekleşeceği anlamına gelmez. Ancak yine de gebeliği takip eden doktora haber vermek ve önerilerini dinlemek gerekir. Bunun yanı sıra eğer nişan 36. haftadan önce gelirse, düzenli kasılmalar mevcutsa, kanama, sancı veya ağrı gibi semptomlar eşlik ediyorsa vakit kaybetmeden hastaneye başvurmak gerekmektedir.

Bu içeriğimiz de ilginizi çekebilir:

Doğumun Yaklaştığını Gösteren 12 Belirti!