Neden Hamile Kalamıyorum? Gebe Kalamamanın 11 Sebebi
Düzenli cinsel ilişkiye girseniz, yumurtlama takibi yapsanız ve hatta gebelik öncesi kullanılan vitaminleri eksiksiz bir şekilde alsanız dahi gebelik hemen gerçekleşmeyebilir. Zira yumurtlama düzensizlikleri, üreme sistemindeki yapısal sorunlar, düşük sperm sayısı ve daha pek çok faktör gebe kalamama sebepleri arasında yer alıyor. Düzenli cinsel yaşama rağmen en az 1 yıl gebe kalamama olarak tanımlanan kısırlık, birçok çiftte semptom da göstermiyor. Dolayısıyla çocuk sahibi olmak istiyor ve uzun bir süredir gebe kalamıyorsanız, neden hamile kalamıyorum diye merak etmiş ve araştırmalara başlamış olabilirsiniz. Biz de buradan yola çıkarak hazırladığımız yazıda, hamile kalamama nedenleri nelerdir, detaylıca ele aldık. Keyifli okumalar.
1. Yeterince Uzun Süre Denememek
Eğer hamile kalamıyorum diyorsanız dikkate almanız gereken ilk şey, gebelik için ne kadar süre denediğinizdir. Araştırmalara göre yumurtlama takibini iyi yapmış çiftlerin yaklaşık %80’i ilk 6 ayda, %90’ı ise 12 aylık süreçte gebelik elde ediyor. 35 yaşından küçükseniz ve 1 yıldır korunmasız cinsel ilişkiye rağmen gebe kalamıyorsanız muayene olma zamanınız gelmiş demektir. 35 yaşından büyük olan kadınlar ise vakit kaybetmemek adına 6 aylık denemeden sonra kadın doğum uzmanına muayene olmalıdır.
2. Yumurtlama Problemleri
Hamile kalabilmek için yumurta ve spermin buluşması gerekir. Eğer yumurtlama ile ilgili problemler varsa hamile kalmak pek mümkün olmayabilir. Örneğin polikistikover sendromunda yumurtlama düzensiz olduğundan gebe kalmak zaman alabilir. Yumurtlamayı etkileyen diğer faktörler ise aşırı zayıf veya kilolu olmak, tiroid fonksiyon bozuklukları, yumurtalık yetmezliği ve aşırı egzersizdir.
Bu içeriğimiz de ilginizi çekebilir:
Yumurta Rezervi Düşüklüğü Nedir?
3. Partnerdeki Sorunlar
Kısırlık yalnızca kadınları değil erkekleri de etkiler. Bebek sahibi olamayan çiftler incelendiğinde, %20 ila %30’unda erkekten kaynaklanan doğurganlık sorunları olduğu saptanmıştır. Üstelik bu sorunlar herhangi bir semptoma da yol açmadığından tedaviyi geciktirebilmektedir. Bu nedenle gebe kalamıyorum diyen kadınların eşlerinin sperm testi yaptırması büyük önem taşıyor.
4. Yaşa Bağlı Zorluklar
35 yaşından büyük kadınlar için hamile kalmak daha uzun sürebilir. Zira yaş arttıkça yumurtanın kalitesi ve miktarı düşer. Aynı şekilde erkeklerde de sperm kalitesi düşeceğinden 40 yaşından sonra çocuk sahibi olmayla ilgili sorunlar yaşanabilir. Bu nedenle düzenli adet olunsa dahi gebe kalınamadığında muayene olmak ve gerekiyorsa tıbbi destek almak gerekir.
5. Fallop Tüpleri ile İlgili Sorunlar
Fallop tüpleri rahim ve yumurtalıklar arasındaki köprüdür. Her ay olgunlaşan yumurta spermle buluşabilmesi için fallop tüplerine bırakılır. Herhangi bir nedenle fallop tüpleri tıkalıysa veya o bölgede geçmiş ameliyatlardan kalan yara izi mevcutsa, yumurta ve sperm buluşamayacağı için gebelik oluşmayabilir. Fallop tüpleri tıkalı olan kişiler pelvik ağrı yaşayabilir ancak kadınların önemli bir kısmında hiçbir semptom görülmez. Bu nedenle gebe kalamayan kişilere önerilebilecek bir diğer test de rahim filmidir. Bu esnada tüplerin tıkalı olup olmadığı anlaşılabileceği gibi tıkalı tüplerin açılması da sağlanabilir. Yani hem tanı hem de tedavi için rahim filmi önerilebilir.
6. Endometriozis
Endometriozis, rahim iç dokusunun rahmin dışında da gelişmesidir. En sık görülen semptomları ağrılı adet dönemleri ve pelvik ağrıyken, bazı kadınlarda hiçbir semptom görülemeyebilir. Bu nedenle çoğu kadın endometriozise sahip olduğunu kısırlık için yapılan test ve tetkikler sonucu öğrenir. Kadınların yaklaşık % 10 ila %15 kadarı endometriozisten muzdaripken, bu kadınların neredeyse yarısının gebe kalmakta güçlük çekeceği tahmin ediliyor.
7. Altta Yatan Tıbbi Durumlar
Gebe kalamama nedenleri arasında yer alan bir diğer faktör de çeşitli tıbbi durumlar olabilir. Örneğin tiroid fonksiyon bozuklukları, lupus gibi bazı otoimmün hastalıklar veya tam olarak kesinleştirilemese de depresyon gibi rahatsızlıklar gebe kalmayı zorlaştırabilir. Ayrıca cinsel yolla bulaşan hastalıklar da tedavi edilmediğinde hamilelik şansını düşürebilirler.
8. Bazı İlaçlar
Bazı reçeteli ilaçlar da doğurganlığı olumsuz etkileyebilir. Bu nedenle eğer gebe kalmaya çalışıyorsanız ve aynı zamanda düzenli ilaç kullanıyorsanız, bu ilaçların doğurganlık üzerine etkisini doktorunuza danışmalısınız. Ancak ilaçları kesinlikle kendi inisiyatifinizde kesmemeli, mutlaka doktorunuzun önerilerine uymalısınız.
9. Yaşam Tarzı
Sigara, alkol veya uyuşturucu gibi maddelerin doğurganlığı olumsuz etkileyebildiği biliniyor. Ayrıca kronik stres, kötü beslenme ve uykusuzluk gibi faktörler de dolaylı yoldan gebeliğin oluşmasına engel olabiliyor. Bunun yanı sıra aşırı kilolu veya zayıf olmak ya da aşırı egzersiz yapmak da doğurganlık üzerinde olumsuz etkilere yol açabiliyor.
10. Açıklanamayan Kısırlık
Gebe kalamama sebepleri arasındaki bir diğer unsur da açıklanamayan kısırlıktır. Sperm değerlerinin normal, yumurtlamanın düzenli ve tüplerin açık olması gibi her şeyin yolunda olduğu durumlarda gebeliğin gerçekleşmemesine açıklanamayan kısırlık denir. Açıklanamayan kısırlık olgularında yapılan test ve tetkiklerde gebeliğe engel olabilecek hiçbir durum saptanmaz. Ancak buna rağmen çiftler gebelik elde edememektedir.
11. Doğurganlık Tedavilerine Başvurmamak
Doğurganlık problemlerine sahip olup olmadığınızı anlamanın en iyi yolu kadın doğum uzmanına muayene olmaktır. Ancak pek çok çift, dışarıdan fark edilebilen herhangi bir semptoma sahip olmadığı için tedaviyi geciktiriyor. Bu da kısırlığa neden olan durumun daha da kötüleşmesine yol açabiliyor. Bu nedenle 1 yıldır denemenize rağmen gebe kalamıyorum diyorsanız, mutlaka muayene olmalısınız.
Bu içeriğimiz de ilginizi çekebilir:
Rahimde Perde Olması Gebeliğe Engel midir?
Kaynak: 1