Yenidoğanlarda Moro Refleksi: Ne Zaman Başlar ve Geçer?
Yenidoğan bebeğinizi uyutmaya çalışırken bazen aniden ürktüğünü fark etmiş olabilirsiniz. Bu, sağlıklı her bebekte olması gereken moro refleksidir. İrkilme veya sıçrama refleksi olarak da bilinen moro refleksi, bebeğin baş pozisyonu aniden değiştiğinde, başı arkaya doğru düştüğünde, ani bir ses, ışık veya harekete maruz kaldığında ortaya çıkar.
Doğumdan hemen sonra ortaya çıkabilen moro refleksi, 1. ayda pik yapar. Bebeğin başını desteklemeye başladığı ve kaslarının geliştiği dönemde ise yavaş yavaş ortadan kaybolması beklenir.
Sizler için hazırladığımız bu yazıda, bebeklerde moro refleksi ile ilgili tüm merak edilenleri derledik. Keyifli okumalar.
Moro Refleksi Nedir?
Moro refleksi, yenidoğan bebeklerde görülen bir tür istemsiz tepkilerdir. İlk olarak 1918 yılında Avustralyalı doktor Ernst Moro tarafından tanımlanan bu refleks, irkilme veya sıçrama refleksi olarak da bilinir. Zira moro refleksi, genellikle bebek yüksek bir ses veya ani hareketten irkildiğinde ya da düşüyormuş hissi yaşadığında ortaya çıkar. Bu esnada bebek başını geriye doğru atabilir, kollarını ve bacaklarını uzatabilir, parmaklarını bükebilir, yüzünde şaşkın bir ifade olabilir ve ağlayabilir.
Bebeklerde Moro Refleksini Neler Tetikler?
Moro refleksini genellikle aşağıdaki uyaranlar tetikler:
- Yüksek, ani ses,
- Ani hareket,
- Düşme hissi, (kaldırılırken veya yatırılırken)
- Bebeğin kendi ağlaması.
Moro Refleksi Ne Zaman Başlar ve Ne Zaman Kaybolur?
Bebeklerde moro refleksi doğumdan itibaren görülebilir ve bebek dış uyaranlara karşı yabancı olduğu için ilk ayda pik yapar. İkinci ve üçüncü aylarda ebeveynlerinin varlığına daha aşina olacağı için moro refleksinde azalma olabilir. Dört ve altıncı aylar arasında ise kasları iyice gelişeceğinden hareketleri daha kontrollü olur. Bu nedenle altıncı ayda sonra bebeklerde moro refleksinin yavaş yavaş kaybolması beklenir.
Bebekler Uykuda Neden Sıçrar ve İrkilir?
Moro Refleksi Nasıl Test Edilir?
Çocuk doktorları, bebeğin gelişimini kontrol edebilmek için rutin muayeneler ve bazı testler yapar. Bu noktada, beyin ve sinir sistemlerinin iyi geliştiğinden emin olmak için reflekslerini de kontrol etmek isteyebilirler. Kontrol esnasında bebek yumuşak bir zemine veya kol üstüne yüz üstü bir şekilde yatırılır. Bebeğin başı vücudundan biraz yukarı kaldırılır ve nazikçe doktorun eline düşmesi sağlanır. Bu aşamada bebek kendini düşüyormuş gibi hissedeceği için moro refleksi açığa çıkar.
Moro Refleksi İçin Ne Yapabilirsiniz?
Moro refleksinin ilk kez gerçekleştiğini gören ebeveynler endişelenebilir ve bebeğin bir sağlık sorunu olduğunu düşünebilir. Ancak moro refleksi, sağlıklı her yenidoğan bebekte görülen ilkel bir reflekstir. Bu nedenle bebeğiniz aniden irkildiğinde veya sıçradığında korkmanıza ve herhangi bir şey yapmanıza gerek yok. Eğer moro refleksi bebeğinizin rahat bir şekilde uyumasını engelliyorsa aşağıdaki yöntemleri deneyebilirsiniz:
Kundaklayabilirsiniz
Bebeğinizin daha iyi uyumasına yardımcı olabilmek için onu kundaklayabilirsiniz. Bu sayede kolları sabitleneceği için aniden irkilme ve ürkmelerini önlemiş olursunuz. Ancak bebek yuvarlanma belirtileri gösterdiği anda kundaklamayı bırakmanız ve kundaklanan bebeği sırt üstü yatırmanız gerektiğini unutmayın.
Beşiğine Yavaş Koyun
Ani hareketler moro refleksinin tetikleyicilerinden biridir. Bu nedenle bebeğinizi beşiğine koyarken veya yerini değiştirirken ani hareketlerden kaçının. Uykuya geçtikten sonra beşiğine koyarken olabildiğince yavaş ve nazik davranın.
Ten Teması Kurun
Ten temasının, bebeklerin rahatlamasını ve sakinleşmesini sağladığı biliniyor. Siz de gün içinde bol bol bebeğinizle ten tene temas kurarak onun kendini güvende hissetmesini sağlayabilirsiniz.
Yenidoğan Refleksleri Nelerdir?
Kaynak 1