Lupus Hastalığı (SLE) Hamileliği Nasıl Etkiler?

Uzmanlar, önceleri lupus hastalığına sahip olan kadınların hamile kalmasının çok riskli olabileceğini belirtiyordu. Ancak gelişen teknoloji, hastalığın daha iyi anlaşılması ve tıbbi uygulamadaki değişiklikler, lupus (SLE) hastalığına sahip kadınların sıkı gözlem altında sağlıklı bir hamilelik süreci geçirebileceklerini ortaya koyuyor. Sizler için hazırladığımız bu yazıda lupus ve hamilelik ile ilgili tüm merak edilenleri derledik. 

Lupus Hastalığı (SLE) ve Hamilelik?

Lupus, hatalı çalışan bağışıklık sistemi nedeniyle ortaya çıkan kronik bir hastalıktır. Normal şartlarda bağışıklık sistemi, vücuda giren yabancı mikroorganizmaları tanımlamak ve bizi sağlıklı tutabilmek için yabancı olarak algıladığı bu maddelere saldırmak üzere tasarlanmıştır. Ancak Lupus hastalığında bağışıklık sistemi kişinin vücuduna ait olan eklem, kas, sinir, akciğer, böbrek gibi doku ve organları da yabancı algılayıp onlara karşı bir savunma mekanizması oluşturur. Bu da sürekli iltihaplanmaya ve ağrıya sebebiyet verir.

Önceden uzmanlar, lupus hastası kadınların hamile kalmamaları gerektiğini düşünüyordu. Fakat günümüzde bu düşünce kısmen değişti ve çeşitli riskleri olsa da SLE hastası kadınların sıkı muayeneler ile sağlıklı bir hamilelik süreci geçirebileceği ispatlandı. Yalnızca Lupus hastası olan kadınların planlı bir şekilde gebe kalması ve gebe kalmadan önce hastalığın kontrol altına alınması öneriliyor. Bununla birlikte kullanılan ilaçların da hekimle paylaşılması ve gerekirse farklı ilaçlara geçilmesi gerekiyor. Zira SLE hastalığı için kullanılan ilaçların bir kısmı gebelik döneminde güvenli bulunmuyor.

Lupus Hastaları İçin Gebelik ve Doğum

Lupuslu kadınların hamilelik öncesi, sırası ve sonrasında dikkat etmesi gerekenler şu şekildedir:

1. SLE Hastaları İçin Hamilelik Öncesi Dönem

Amerika Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezi, lupusun kontrol altına alınmadan ve en az 6 ay remisyona girmeden hamile kalınmamasını öneriyor. Zira hastalığın alevlenme döneminde hamile kalmak, semptomların daha da şiddetlenmesine neden olabilmekte; düşük, kan pıhtısı ve kan basıncının artması gibi riskleri artırabilmektedir.

Bununla birlikte SLE hastası olan kadınların planlı bir şekilde hamile kalması tavsiye ediliyor. Çünkü lupus için kullanılan bazı ilaçların gebelikten en az 6 ay önce kesilmesi ve farklı ilaçlara geçilmesi gerekebiliyor.

2. Lupus ve Hamilelik

Hamilelikle birlikte lupus hastalığının semptomlarında artış görülebilir. Özellikle ilaç değişiklikleri ve vücuda binen ekstra stres lupuslu anne adaylarında hastalığa bağlı alevlenmelere neden olabilir. Gebe kalmadan hemen önce semptomları şiddetli olan kadınlarda bu risk daha yüksektir. 

3. Doğum ve Doğum Sonrası

SLE hastası kadınlar vajinal yolla doğum yapabilirler. Ancak bu anne adaylarının hipertansiyon, sepsis ve anemi riski yüksek olduğundan doktor duruma göre sezaryen kararı verebilir.

Lupuslu anneler doğumdan sonra bebeklerini emzirmeye başlayabilir. Ancak hastalığa bağlı preeklampsi vb. komplikasyon geliştiyse ve bebek zamanından önce doğduysa, anne sütüne ek olarak mama takviyesi önerilebilir.

SLE hastası anneler hamileliği sırasında hipertansiyon geliştirdiyse, doğumdan sonra bir müddet daha tansiyon ilacı kullanmaları gerekebilir.

Lupus Hastaları İçin Hamilelikte İlaç Değişiklikleri

Lupus tedavisi için kullanılan bazı ilaçların gebelik döneminde kullanılması güvenli değildir. Bu nedenle doktorlar, SLE hastalığına sahip olan kadınların muayene olmadan gebe kalmasını önermemektedir.

Hamilelik sırasında güvenli olmadığı düşünülen SLE ilaçları şu şekildedir:

  • Metotreksat ve siklofosfamid gibi sitotoksik tedaviler,
  • İbuprofen gibi nonsteroid antinflamatuar ilaçlar,
  • Leflunomid gibi immünosupresanlar,
  • Varfarin gibi kan sulandırıcılar.

SLE Hastalarının Gebelikte Karşılaşabileceği Komplikasyonlar

Lupus hastalığına sahip çoğu kadın sağlıklı bir hamilelik süreci geçirir. Ancak bazı anne adaylarında çeşitli komplikasyonlar gelişebilmektedir. Bu komplikasyonların önüne geçebilmek için de SLE hastası olan kadınların hamilelik planlaması, hamilelik sırası ve doğumdan sonra kontrollerini asla aksatmaması gerekir.

Lupuslu anne adaylarının hamilelik sırasında karşılaşabileceği komplikasyonlar şu şekildedir:

Kaynak 1