Lohusalıkta Bu Durumlarla Karşılaşırsanız Endişelenmeyin!

Lohusalıkta Bu Durumlarla Karşılaşırsanız Endişelenmeyin!
12 Kasım 2018

Bu yazımızda; lohusalık döneminde karşılaşabileceğiniz bazı durumları derledik.

Kimi zaman tatlı dertler yaşadığınız ama çoğunlukla heyecan ve mutluluğu iliklerinize kadar hissettiğiniz hamileliğiniz sona erdi,  lohusalık dönemine hoşgeldiniz! Lohusalık; annenin vücudunda, özellikle genital ve pelvik organlarda birçok değişimin yaşandığı önemli bir süreçtir. Vücudunuz eski formuna dönerken, size garip gelen bazı gelişmelerle karşılaşabilirsiniz. Örneğin; kasılmalarınız hala devam edebilir. Fakat bu gelişmelerin pek çoğu, doğum sonrasında her kadında görülen ve aslında her şeyin sağlıklı bir şekilde işlediğini gösteren belirtilerdir. Biz de bu yazımızda,  lohusalık döneminde karşılaşabileceğiniz bazı durumları derledik. Bu arada; doğumdan 1 hafta sonra kadın doğum uzmanınıza muayene olmayı kesinlikle atlamayın.

Lohusalıkta Görülen Şikâyetler

Doğumdan Sonra Sancılar Hissedebilirsiniz

Doğumdan sonraki ilk günlerde sancılarınız devam edebilir. Bu sancıları özellikle ilk günlerde emzirirken, alt karın bölgesinde hissedebilirsiniz. Bunun nedeni; emzirirken göğüsten uyarılan refleksle, rahminizin eski boyutuna ulaşmak için yaptığı kasılmalardır. Yaşadığınız kasılmalar, aslında her şeyin sağlıklı bir şekilde ilerlediğini ve vücudunuzun yavaş yavaş eski haline dönmeye başladığını gösterir. Ağrılarınız çok şiddetli ise doktorunuza başvurup her ihtimale karşı muayene olmanızı veya hemşirenizden bilgi almanızı öneririz. Eğer ağrıya dayanamazsanız, doktorunuz ağrı kesici reçete edebilir.

Lohusalıkta Bu Durumlarla Karşılaşırsanız Endişelenmeyin!

Doğumdan Sonra Kanamalarınız 40 Güne Kadar Sürebilir

Doğumdan sonra vajinal kanamaların süresi kişiden kişiye göre değişse de ortalama 30 – 40 gün kadar devam eder. Bu süre, sezaryen doğumdan sonra da herhangi bir değişiklik göstermez. Kanamanın daha az sürmesi herhangi bir sorun olduğu anlamına gelmez. Başlarda adet kanamasına benzer yoğunlukta ve renkte olan kanamanız, zamanla miktarı azalarak kahverengi lekelenmeler şekline döner. Bu süreçte annenin pedini düzenli bir şekilde değiştirmesi ve hijyen kurallarına dikkat etmesi gerekir. Yeteri kadar hijyenik olmadığı için tampon kullanılması önerilmez.

Bu dönemde dikişlerde kanama olmaması beklenir. Eğer dikişlerinizde kanama varsa, muhakkak doktorunuza başvurmanız gerekmektedir. Ayrıca kanama miktarınızı günden güne gözlemlemelisiniz. Eğer dikkatinizi çekecek kadar yoğun bir kanamanız olursa yine hızlı bir şekilde doktorunuzla iletişime geçmeniz gerekir. Çünkü söz konusu kanama atoni kanaması (rahmin sertleşmemesi) olabilir ve acil müdahale veya operasyon gerektirebilir.

Lohusalıkta Kabızlık Sorunu ile Karşılaşabilirsiniz

Kadınların çoğu doğumdan sonraki birkaç gün tuvalete çıkamamaktan şikâyet eder. Bu kabızlık pek çok nedene bağlı olarak gelişebilir. Hamilelik dönemindeki hormonların hala etkisini sürdürmesi veya gebelikte kullanılan demir hapları kabızlık sorununa yol açabileceği gibi doğum esnasında verilen ilaçlar da kabızlığa sebep olabilir. Bunu aşabilmek için yapabileceğiniz en iyi şey hafif tempolu yürüyüşler yapmaktır. Böylece gaz probleminin de önüne geçebilirsiniz. Ayrıca bolca sıvı tüketmeniz ve lifli gıdalarla beslenmeniz, kabızlık sorununu bir an önce yenmenize yardımcı olur. Tuvaletiniz geldiğinde beklemeden ihtiyacınızı gidermeye çalışın ancak kendinizi zorlamayın. Ikınırken dikişlerin açılması çok düşük bir ihtimal olsa da dikkatli olmakta ve kendinizi zorlamamakta fayda var. Ayrıca bu dönemde, hamileliğinizde vücudunuzda toplanan suları atmak için sık sık idrara çıkmak normaldir. Başlarda çok hafif yanma hissedebilirsiniz. Bu yanma hissi ilerleyen günlerde azalarak kaybolacaktır. Ancak idrarınızı yaparken canınız çok yanıyor veya geçmesi beklenirken şiddeti daha da artıyorsa, konuyla ilgili hekiminizi bilgilendirmelisiniz.

Lohusalıkta Bu Durumlarla Karşılaşırsanız Endişelenmeyin!

Dikişler İlk Birkaç Gün Ağrıyabilir

Doğum sırasında kontrolsüz yırtıkların oluşmasını önlemek için epizyotomi kesisi yapılabilir. Dikiş ise genellikle kendiliğinden eriyen malzemeler kullanılarak yapılır. Bu süreçte ilk birkaç gün dikiş bölgesinde ağrı hissedebilirsiniz. Uzun süre ayakta durmanız veya uzun süre oturmanız ,dikiş bölgesinin daha da ağrımasına neden olabilir. Ayrıca dikiş bölgesinin tam teri tarafa doğru oturmanız, ağrılarınızın şiddetlenmesini önler. Özellikle ilk haftalar bu bölgeyi temiz ve kuru tutmanız önerilir. Tuvaletten sonra bölgeye kesinlikle gaita (dışkı) bulaşmamasına dikkat etmelisiniz. Eğer doktorunuz önerdiyse, gün içinde birkaç kere ılık suda oturma banyosu yaparak ağrılarınızı hafifletebilirsiniz.

Ruh Halinizde Dalgalanmalar Yaşayabilirsiniz

Hamilelik döneminde yaşadığınız fiziksel ve hormonâl değişimler doğumdan sonra da bir süre devam edecek. Yukarıda değindiğimiz gibi rahminiz kendini toparlamaya başlayacak, hormonlarınız yavaş yavaş eski seviyesine inecek. Tüm bunlar ve doğum sonrasında dikişlerinizin veya göğsünüzün sızlaması, uykusuzluk, bebeğinizin bakımı vb. pek çok durum, size bir anda ağır gelebilir ve kendinizi yalnız hissedebilirsiniz. Doğum sonrasında hiç de azımsanmayacak kadar kadının yaşadığı bu depresyon halinin seviyesi kişiden kişiye değişebilmekte. Kendinizi toparlamaya başlar başlamaz bu ruh halinizdeki değişiklikler son bulacak. Bu süreçte eşinizle, annenizle ve gerekirse doktorunuzla konuşmalı ve içinize kapanmamalısınız. Gerekiyorsa uzman bir psikologdan yardım almalısınız.

Lohusalıkta Bu Durumlarla Karşılaşırsanız Endişelenmeyin!

Doğum sonrasında görülen depresyonun belirtilerini öğrenmek için buraya tıklayabilirsiniz.

  • Paylaş :

Editörün Seçtikleri
Popüler Yazılar
Gebe Sözlüğü
Gebe'ye Kaydol

Hafta hafta bedeninde ve bebeğindeki gelişmeleri ücretsiz takip et. Seni en iyi ifade eden seçeneğe tıklayarak, değişimleri haber almaya başla!

Gebe.com hesabım var

Günün Bebek İsimleri
Kız Bebek İsimleri
Ebru 1. Kaş. 2. Kâğıt süslemeciliğinde kullanılan, mottifli boyama yöntemi.
Erkek Bebek İsimleri
Cabbar 1. Zorlayan, cebreden. 2. Kuvvet ve kudret sahibi (Allah.) 3. Gökyüzünün güneyinde bulunan bir yıldız kümesi.