Salgın Nedeniyle Evde Kalan Hamileler İçin Öneriler
Çin’in Wuhan şehrinde ortaya çıkan ve hızla yayılan koronavirüs (covid-19), tüm dünyada endişeleri arttırmaya devam ediyor. Koronavirüs ailesine mensup olan ve mutasyona uğradığı için yeni keşfedilen Covid-19; nefes darlığı, yüksek ateş ve kuruk öksürük ile kendisini belli ediyor. Özellikle kronik rahatsızlığı olanlar ve yaşlılar için hayati tehlike arz eden koronavirüs salgınında, hamilelerin de risk grubunda olduğu belirtiliyor. Koronavirüse karşı en önemli önlemin sosyal izolasyon olduğu şu günlerde, hamileler de ‘evde kal’ çağrılarına uyarak dışarı çıkmamaya özen gösteriyor. Kadın Hastalıkları ve Tüp Bebek Uzmanı Doç. Dr. Kübra Boynukalın, bu süreci evinde geçiren hamileler için önemli uyarılarda bulundu.
‘İki Canlıyım Düşüncesiyle Fazla Yemeyin’
Koronavirüs salgınının ülkemizde yayılmasıyla birlikte, zorunda kalmayan vatandaşlar tedbir amacıyla evinden çıkmıyor. Bu duruma bağlı olarak hem beslenme alışkanlıklarımız değişiyor hem de hareketsiz geçirdiğimiz süre artıyor. Her birey için kilo kontrolünün önemli olduğunu ancak hamilelerin 9 aylık serüveni ideal kiloda tamamlamasının çok daha önemli olduğunu belirten Doç. Dr. Kübra Boynukalın, ‘Gereğinden fazla kilo, gebelik tansiyonu ve gebelik şekeri gibi riskler oluşturuyor.’ dedi.
Gebelik döneminin, kadınların beslenmesine çok daha fazla dikkat etmesi gereken bir süreç olduğunu vurgulayan Boynukalın, ‘Salgın sebebiyle günümüzün çoğunu evde geçirdiğimiz şu günlerde, gebelerimizin beslenme alışkanlıklarına ve kilo kontrolüne dikkat etmeleri gerekiyor. Fazla kilo, gebelik tansiyonu ve gebelik şekeri riski oluşturuyor. Bu risklerin de normal doğum isteyen annelerin bu isteğini zorlaştıran birer faktör olduğu unutulmamalıdır. Anne adayları şu günlerde hem hayvansal proteinleri hem de kuru fasulye ve nohut gibi bitkisel proteinleri tüketmeye ve dengeli beslenmeye dikkat etmelidir. Omega içeriği yüksek olan badem ve ceviz gibi yağlı tohumlar ile sağlıklı ara öğünler yapmalı, kan şekerini çok hızlı yükselten pirinç ve makarna yerine bulgur tercih etmelidir. İki canlıyım düşüncesiyle yemek yemek, evde kaldığımız şu süreçte yapılabilecek en büyük hatalardan biridir.’ dedi.
Unicef’in hazırladığı koronavirüs testinden 10/10 yapabilecek misin?
‘Tuzdan Uzak Durun’
Gebelik sürecinde en fazla karşılaşılan sorunlardan birinin de ödem olduğunu vurgulayan Doç. Dr. Kübra Boynukalın, ‘Anne adayı gebelik dönemi öncesinde kiloluysa ve gebeliğinde de hızlı bir şekilde kilo almaya devam ediyorsa, ödemle karşılaşması kaçınılmazdır. Salgınla mücadele için evde kaldığımız bu süreçte hareketsiz oluşumuz, ödem riskini daha da arttırmaktadır. Bu noktada gebelerimizin özellikle tuz tüketimini sınırlaması gerekmektedir. Günde en 8 sekiz bardak su içmeye dikkat edilmelidir. Ev içinde kısa yürüyüşler ve ağır olmadığı sürece egzersizler yapılabilir.’ şeklinde açıklama yaptı.
Koronavirüs anne sütüne geçiyor mu? Doç. Dr. Nilüfer Tuğut yanıtladı!
‘Evde Yapılabilecek Aktivitelere Yönelin’
Salgına karşı verdiğimiz mücadelede beden ve ruh sağlığımızın bir bütün olduğunu belirten Boynukalın, ‘Toplum olarak kaygı düzeyimizi arttıran bu salgın, hamileler için de doğacak bebeklerinin geleceğine dair endişelere neden oluyor. Ancak bu dönemde stresten olabildiğince uzaklaşmak gerekiyor. Stresin doğum riskini arttırdığını gebelik tansiyonunu etkilediğini hepimiz biliyoruz. Bu nedenle hamilelerin, stresi azaltacak ev içi aktivitelere yönelmesi gerekiyor. Zor günler geçiriyoruz ancak üstesinden gelemeyeceğimiz bir durum söz konusu değil. Anne adaylarına tavsiyem; koronavirüs odaklı yaşamamaları, sosyal medyadaki kaynağı belli olmayan iddialara inanmamaları ve örgü örmek, kitap okumak veya puzzle yapmak gibi kendilerini meşgul edecek aktivitelere yönelmeleridir.’