Koronavirüs Anne Sütüne Bulaşıyor mu?

Koronavirüs Anne Sütüne Geçer mi?

Çin’in Hubei Eyaletinin Wuhan kentinden ortaya çıkan ve kısa bir süre içinde tüm dünyaya yayılan yeni tür koronavirüs (covid-19) şu sıralar tüm dünyanın alarma geçmesine neden oldu. Covid-19 olarak adlandırılan ve mutasyona uğradığı için daha önce keşfedilmemiş olan bu virüs, nefes darlığı ve kuru öksürük ile kendini belli ediyor. Özellikle yaşlılar ve kronik rahatsızlığı olanlar için hayati tehlike barındıran covid-19, hamileler ve emziren annelerin de korkulu rüyası oldu. Peki, koronavirüs anneden bebeğe geçer mi? Enfekte olan bir anne bebeğini anne sütü ile besleyebilir mi? Koronavirüs anne sütüne geçer mi?


Sivas Cumhuriyet Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Doç. Dr. Nilüfer Tuğut, koronavirüsün gebelik ve emzirmeye etkilerine dair değerlendirmelerde bulundu.


Koronavirüsün Hamileliğe Etkileri

Eldeki verilere göre, virüsün özellikle hamileliğin ilk üç ayında düşüğe neden olabileceğine dair bilgiler bulunduğunu belirten Doç. Dr. Nilüfer Tuğut, ‘Yeni tip koronavirüsün gebelik ve fetüs üzerine etkileri henüz tam olarak bilinmiyor. Çin’deki ilk yayınlarda, enfekte olan 20 gebeden 18’inin virüsü bebeğine bulaştırmadığı, yalnızca 2 bebekte enfeksiyon bulgusu saptandığı belirtiliyor. Virüsün gebelik üzerine etkilerini değerlendirildiğinde, gebelikteki fizyolojik değişimler nedeniyle semptomlar daha ağır hissedilebilir. Ancak bebeğe direkt anne üzerinden geçmeyeceği düşünülüyor. Bu virüsün yüksek ateşe neden olması ve hamileliğin ilk 3 ayında enfekte olunması durumunda, ateş nedeniyle düşük, fetal anomali veya erken doğum riski oluşabileceği öne sürülmektedir.’

Koronavirüs Teşhisi Konan Anne Bebeğini Emzirebilir mi?

Emziren annelerin bu süreçte bol bol elini yıkaması, maske kullanması ve sütünü sağarak bebeğe vermesi gerektiğini belirten Tuğut, ‘Amerikan Obstetrik ve Jinekoloji Derneği enfekte olan annelerden doğan bebekler için izolasyon gerektiğini belirtmektedir. Virüsün anne sütünden bebeğe geçip geçmediği henüz bilinmiyor. Fakat yakın kontakt ve tükürük ile geçebileceği düşünülüyor. Emziren anneler mutlaka maske takmalı, her fırsatta ellerini yıkamalı ve sütünü sağarak bebeğini beslemelidir.’ şeklinde açıklama yaptı.

Kaynak: Timeturk

Op. Dr. Burçak Erzin: ‘İlk İzlenimler Koronavirüsün Anne Sütüne Geçmediği Yönünde’

Kadın Hastalıkları ve Tüp Bebek Uzmanı Op. Dr. Burçak Erzik ise yaptığı açıklamada koronavirüsün anne sütüne geçme ihtimalinin düşük olduğunu belirtti. Enfekte olan annelerin dünyaya getirdiği bebekler incelendiğinde, ilk izlenimin virüsün bebeğe geçmediği yönünde olduğunu belirten Burçak Erzin, koronavirüs teşhisi alan annenin bebeğinden ayrı kalarak tedavi edilmesi gerektiğini belirtti. Ancak bu süreçte annenin sütünü sağarak bebeğe ulaştırabileceğini vurguladı.

Kaynak: CnnTürk

Özetle; koronavirüs ailesine mensup, yeni bir tür olan covid - 19 hakkındaki eldeki veriler, net yargılara varmayı mümkün kılmıyor. Ancak anne sütündeki antikorların bebeği enfeksiyonlardan koruduğu ve şu anki kısıtlı çalışmalara göre koronavirüsün anne sütüne bulaşma riskinin düşük olduğu biliniyor. Çoğu uzman yaptığı açıklamada; enfekte olan annenin emzirmeye devam etmesi halinde sağım yoluyla sütü bebeğine ulaştırmasının daha doğru olacağını belirtiyor.

Koronavirüsten Korunmak İçin Alınması Gereken 3 Önlem!

Sosyal İzolasyon

Sadece covid-19 değil, çoğu virüsün bulaşması damlacık yoluyla gerçekleşir. Yani, enfekte olan kişinin hapşırması/öksürmesi ile virüs havada kısa da olsa asılı kalır ya da yüzeylere bulaşır. Aynı ortamda virüse maruz kalan sağlıklı kişiler ise kolayca enfekte olabilir. Bu nedenle salgın hastalıkların baş gösterdiği zamanlarda mümkünse kalabalığa girilmemesi ve insanlarla olabildiğince temasın azaltılması gerekmektedir. Bulaşmayı önlemenin en net ve kesin yolu, sosyal izolasyondur.

El Yıkama Alışkanlığı

Gün içinde dokunduğumuz yüzlerce yerden elimize bulaşan mikroorganizmalar, elimizi ağzımıza, burnumuza veya gözlerimize değdirdiğimizde vücudumuza sızabiliyorlar. Bu nedenle fırsat bulduğumuz her anda ellerimizi yıkamak, el dezenfektasyonu kullanmak ve elimizi yüzümüzdeki herhangi bir organa değdirmemek, bulaşıcı hastalıklardan korunmanın bir diğer önemli yoludur.

Bağışıklığı Güçlendirme

İmmün sistem olarak da bilinen bağışıklık sistemimiz, vücudumuzu yabancı maddelere karşı koruyan, hastalıklara karşı bir savunma mekanizması geliştiren işleyişlerin toplamıdır. Eğer bağışıklık sistemimiz güçlüyse, virüslerin veya bakterilerin neden olduğu pek çok hastalığı hafif atlatırız. Bağışıklık sistemimizi güçlendirmenin en temel yolu ise sağlıklı beslenmeden geçiyor. Bunun yanında kaliteli ve yeterli uyku, sigara kullanmamak, egzersiz ve stressiz bir yaşam da bağışıklık sistemini güçlendirmenin diğer yollarıdır.


Koronavirüs Belirtileri Nelerdir?

Üst solunum yolu hastalıklarına benzer semptomlarla kendini belli eden covid-19’un bilinen en kesin belirtisi yüksek ateştir. Bu ateşle birlikte nefes darlığı, kuru öksürük, boğaz ağrısı ve halsizlik de görülebilir.

*Hamilelere özel koronavirüsten korunmak için 5 önlem!