Doğum Anında Rahat Edebileceğiniz 13 Pozisyon

Kolay doğum deneyimi yaşamak için öncelikle doğum esnasında kendinizi rahat hissetmeniz şart. Bunu sağlayabilmek için de farklı doğum pozisyonlarını denemekten korkmamak gerekir.  Çünkü bebeğiniz doğum kanalına girmek için hareketlendiğinde, vücudunuzda gerçekleşen değişimlere cevap verebilmenin yolu, uygun  pozisyonlarını bulmaktan geçiyor. Eğer doktorunuz da onay veriyorsa, doğum esnasında kendinizi rahat hissedebileceğiniz aşağıdaki pozisyonları deneyebilirsiniz. Ama alternatif doğum pozisyonlarına geçmeden önce, doğru ve kolay doğum pozisyonlarının ne gibi faydaları olduğuna göz atalım.

Önemli Not: Kendinizi rahat hissettiğiniz pozisyonu doktorunuz onaylamadan uygulamayın. Çünkü her pozisyon, sizin veya bebeğinizin o anki sağlık durumuna uygun olmayabilir.

Kolay Doğum Pozisyonları

Doğru Doğum Pozisyonlarının Faydaları

  • Rahim kasının daha etkili çalışmasını olanak tanır.
  • Bebeğe daha fazla oksijen gitmesini sağlar.
  • Bebeğin doğum kanalından daha kolay geçmesine yardımcı olur.
  • Kendi doğumunuzu şekillendirmenize, dolayısıyla doğum esnasında kendinizi daha rahat hissetmenize olanak sağlar.

1)Eller ve Dizler Pozisyonu

Pelvisi açmak için en iyi pozisyonlardan biridir. Sırt ağrılarını hafifletir, bebeğin oksijen seviyesinin artmasını sağlar. Tek eksisi, elleriniz kolayca yorulabilir.

2)Oturma Pozisyonu

Bebeğiniz kendisini aşağıya çekmeye başladığında oturma ihtiyacı hissedebilirsiniz. Doğum sandalyesi veya doğum topu sayesinde bu pozisyondan faydalanarak pelvisinizdeki baskıyı azaltabilirsiniz. Oturma pozisyonunu almanız, hem size iyi bir dinlenme fırsatı yaratır hem de hem de perine bölgesini rahatlatarak yırtılma ihtimalini azaltır. Ancak yüksek tansiyonu olan anne adayları için uygun bir pozisyon olmadığı bilinmelidir.

3)Doğum Topu ile Çömelme Pozisyonu

Doğum topu, bel ve kalça bölgesindeki baskının azalmasına yardımcı olur. Doktorunuz onayladığı sürece doğum topunu çeşitli pozisyonlarda kullanabilirsiniz. Özellikle çömelme pozisyonu, kasılmalar sırasında anne adayına güç verir. Bebeğe daha fazla oksijen gitmesini sağlar ve bebeğinin gelişini kolaylaştırır. Eksisi ise, doğum esnasında olası bir kanama olursa, kanama miktarını arttırabilir.

4)Squat Pozisyonu

Squat pozisyonunu duvara karşı, sandalye yardımıyla veya partnerinizin desteği ile uygulayabilirsiniz.  Pelvisi açmaya yardımcı olur. Ancak eğil-kalk yapmak sizi yorabilir.

5)Yan Yatma Pozisyonu

Doğum sürecinde dinlenmeye ihtiyaç duyduğunuzda uygulayabileceğiniz bir pozisyon. Yatma sırasında bacaklarınızın arasına yastık koymanız, pozisyonun daha etkili olmasını sağlar. Epizyotomi gereksinimini azaltır, kasılmalar sırasında rahatlamaya yardımcı olur, bebeğe giden oksijen seviyesini arttırır, perine bölgesine erişimi kolaylaştırır. Bebeğin kalp atışının dinlenmesini zorlaştırması ve yer çekimi etkisinin olmaması ise dezavantajlarıdır.

6)Ayakta Durma

İster ayakta durun, ister yürüyün isterseniz ayaktayken yavaşça sağa sola sallanın. Yer çekiminin doğumu hızlandıracağı bir gerçektir. Bu pozisyonlar doğum kasılmalarının sebep olduğu ağrıyı hafifletir, bebeğin daha hızlı ilerlemesini sağlar, sırt ağrılarını azaltır. Yüksek tansiyonu olan kadınlar için önerilmeyen bu pozisyon, bebeğin kalp hızını izlemeyi biraz güçleştirebilir.

7)Üzerine Hücum Pozisyonu

Bebeği doğuma hazırlamak için uygulanan pozisyondur. Tek yapılması gereken, kasılma hissedildiğinde vücudu öne doğru kaldırmaktır. Pelvisin açılmasına ve bebeğin inmesine yardımcı olur. Ancak denge kurarken çok dikkatli olunması gerekir.

8)Merdiven Tırmanışı

Doğum sancılarınız aktif bir şekilde devam ederken bir anda yavaşlama olursa, merdiven tırmanışı pozisyonu bebeğinizin hareketlenmesi için onu cesaretlendirebilir. Pelvisin açılmasına yardımcı olur ancak doğum sancılarınız devam ederken sizin için yorucu olabilir.

9)Çömelme

Yer çekimi etkisi sağladığı için açılmaya yardımcı olur. Ancak bebeğin konumu çömelme için uygun olmayabilir. Dolayısıyla doktor onayı olmadan denenmemelidir.

10)Ayakları Çekerek Uzanma

Doğum yorucu bir eylem olabilir. Dinlenme ihtiyacı hissederseniz bu pozisyonu deneyebilirsiniz. Stresinizi azaltmaya yardımcı olur.

11)Doğum Taburesi

Doğum taburesini üzerine oturmak, kollarını desteklemek hatta ileri geri sallanmak için kullanabilirsiniz. Açılmaya yardımcı olur, stresi azaltır. Fakat olası kanamalarda kanama miktarını arttırabilir.

12)Doğum Çubuğu

Doğum çubuğunu, doğum esnasında kuvvet almak için etkili bir araçtır. Oturarak kullanabilir veya çömelirken destek almak için tercih edebilirsiniz. Fakat her hastanede olmadığını unutmamak gerekir.

13)Diz Çökme

Diz çökme, en popüler doğum pozisyonlarından biridir. Çünkü doğum sırasında size ihtiyacınız olan dinlenme fırsatını verirken, kasılma ağrılarını hafifletir. Ancak bebeğin izlenmesini zorlaştırabilir.

Doğum sırasında her anne ve bebek için doğru olan doğum pozisyonu değişiklik gösterebiliyor. Bu nedenle kendinizi rahat hissettiğiniz pozisyonunu mutlaka doktorunuzun onayını alarak denemelisiniz.

Kaynak: The Bump