Klomen Nedir? Neden ve Nasıl Kullanılır?
Klomen, kadınlarda yumurtalıkların uyarılmasını sağlayarak gebeliğin oluşmasına yardımcı olan bir ilaçtır. Ovulasyon uyarıcı ilaç veya yumurta çatlatma ilacı olarak da bilinen klomen, infertilite tedavilerinde sıklıkla tercih edilir. Genellikle günde 1 adet, 5 gün süreyle kullanılan ilaç, mutlaka doktor gözetiminde alınmalıdır. Aksi halde yumurtalıkların fazla uyarılmasına bağlı olarak OHSS gibi durumlar gelişebilmektedir. Sizler için hazırladığımız bu yazıda klomen tedavisi ile ilgili tüm bilinmesi gerekenleri derledik. Keyifli okumalar.
Klomen Nedir?
Klomen, hamile kalmak isteyen fakat yumurtlama problemi olan kadınlarda yumurta üretimini tetiklemek amacıyla kullanılan bir ilaçtır. Ovulasyon uyarıcı ilaç veya yumurta çatlatma ilacı olarak da bilinen klomen, yumurtanın olgunlaşmasına yardımcı olarak gebe kalma olasılığını yükseltir. Peki, Klomen bunu nasıl yapıyor? Yumurtlama, beyindeki hipofiz bezinden salgılanan Folikül Uyarıcı Hormon sayesinde gerçekleşir. Bu hormon düzenli salgılandığında kadınların yumurtlaması da düzenli olur. Ancak hormon yeterince salgılanmazsa östrojen hormonu da azalır. Böylece gebe kalmak zorlaşabilir. Klomen ise Folikül Uyarıcı Hormonun salgılanmasına yardımcı olarak yumurtlama fonksiyonunun oluşumunu sağlar ve bu sayede gebelik elde edilmesinin önüne açar.
Klomen Neden Kullanılır?
Klomen, başta doğurganlık problemleri olmak üzere birçok hastalığın tedavi edilmesi amacıyla reçete edilebilir. Bunlardan bazıları:
- Kısırlık,
- Yumurtlama bozuklukları,
- Açıklanamayan infertilite,
- Tüp bebek tedavisi,
- Aşılama,
- Polikistik over sendromu.
Klomen Nasıl Kullanılır?
Klomen, genellikle günde 1 adet olmak üzere 5 gün süreyle kullanılır. Ancak bazı kadınların günde 2 adet klomen (100 mg) kullanması gerekebilir. Kimilerinde ise süre 6 – 7 güne çıkabilir. Buradan da anlaşılacağı üzere klomen kullanımı kişiye özel planlanır. Dolayısıyla doz programının mutlaka doktor tarafından oluşturulması gerekmektedir.
Klomen’in Yan Etkileri Nelerdir?
Klomen, doktor gözetiminde kullanılan özel bir ilaçtır. Dozu ve kullanım süresi doktor tarafından belirlendiği sürece ciddi bir yan etkiye neden olmaz. Ancak uzun süreli kullanımlarda bazı yan etkiler ortaya çıkabilmektedir. Böylesi durumlarda klomenin en sık karşılaşılan yan etkileri şu şekildedir:
- Yumurtanın olması gerekenden fazla büyümesi,
- Kasıklarda veya karında ağrı olması,
- Göğüslerde dolgunluk hissi, gerginlik veya hafif sızı,
- Damarlardaki genişlemeye bağlı olarak gelişebilen kızarıklıklar,
- Ürtiker,
- Şişkinlik hissi,
- Mide bulantısı, kusma,
- Baş dönmesi,
- Ateş basması, bunalma hissi,
- Lekelenme,
- Bulanık görme,
- Karında sıvı toplanması,
- Uyku bozukluğu, gerginlik.
Klomen Başarı Oranı ovuKaçtır?
Klomen, yumurtanın döllenmeye hazır hale gelmesine yardımcı olan bir ilaçtır. Bu nedenle yumurtlama problemi yaşayan çoğu kadın, klomen kullanımı ile daha kolay gebelik elde etme şansına sahiptir. Yapılan araştırmalar, yumurtlama sorunu yaşayan kadınların yarısından fazlasının klomen ile hamile kalabildiğini ortaya koymaktadır. Ancak ilacı kullananların hepsinde aynı başarıyı elde etmek söz konusu değildir. Zira kişinin metabolizması veya sağlık durumu gibi klomen kullanımında başarıyı etkileyen birçok faktör söz konusudur.
Klomen ile Hamile Kalanlar Nasıl Bir Yol İzlemeli?
Klomen ile hamile kalanlar ile doğal yollarla gebe kalmış kadınlar arasında hiçbir fark yoktur. Klomenin etkisi gebelikle birlikte son bulur ve süreç, diğer hamile kadınlarla aynı şekilde devam eder.