Kısırlık Teşhisi Nasıl Konur
Kısırlık teşhisi nasıl konur? Kısırlık, kadında hiç gebeliğin oluşmaması ya da daha önce gebelik oluşmasına rağmen başka bir gebeliğin oluşmaması şeklinde ortaya çıkar. Yapılan araştırmaya göre, genelikle kadınların yüzde 25'i hayatlarının herhangi bir döneminde kısırlık vakası ile karşı karşıya geldiklerini ortaya koymaktadır. Kadınların doğurganlık açısından en verimli yaşının 25 yaş olduğu belirtilirken, 35 yaşından sonra kadındaki doğurganlık özelliğinin belirli ölçülerde azaldığının da altı çizilmektedir. Evli bir çiftin gebelik şansına ulaşması 3 aylık bir dönem de %57, 6 aylık bir süreçte %72, bir senenin sonrasın da %85 ve 2 sene sonrasın da ise %93 olarak belirtilmektedir. Uzmanlar tarafından evli çiftlerin bu süre içerisinde gebelik şansına ulaşamamaları halinde, kısırlık teşhisi için acele etmemeleri gerektiği ifade edilmektedir. Belirtilen süre ve şartların sağlanmasına rağmen gebeliğin gerçekleşmemesi durumunda doktora başvurulması önerilir. Doktorun çiftelere kısırlık tanısı koyabilmesi için belli sorular sorup gerekli testleri yaptırması gerekir.
Kısırlık Teşhisi İçin Çok Aceleci Davranmayın
Uzmanlar, çiftlerin yaşının 25 civarındaysa kısırlık teşhisi tetkiklerine başlamaları için daha çok erken olduğunu belirtiyorlar. Bu tetkikler için 2 yıl daha beklemeleri gerektiği, ancak yaşları 30 civarında olan hastalar için kısırlık tetkiklerinin başlamasının 6 veya 12 ay içerisinde gebeliğin oluşmaması durumunda gerçekleşebileceği belirtiliyor.
Kısırlık Nedenleri
Evli çiftlerin hiçbir doğum kontrol yöntemi uygulamamasına karşın bebek sahibi olamamalarının nedeni olarak gösterilen kısırlık, erkek ve kadın olarak iki başlıkta değerlendirilmektedir. Genel olarak erkeğe bağlı olan kısırlık sebepleri takriben %25 ile 45 oranın da, kadına bağlı olan kısırlık sebepleri ise %40 ile 55 oranındadır. Ayrıca her iki birey için kısırlığa bağlı olan sebepler ise %10 ile 15 oranında, hiçbir şekil de kısırlık sebebinin bilinmemesi de %10 ile 15 oranında olarak bilinmektedir. Diğer bir ifadeyle, kısırlık sebebinin çiftler için her iki birey içinde aynı derece de sorumluluk teşkil ettiği belirtilmektedir. Erkek adaylarda kısırlık nedeni olarak;
- Aşırı sıcakta çalışmak ya da bulunmak
- Kimyasal maddeye maruz kalmak
- Sürekli oturarak çalışmak
- Sigara ve Aşırı alkol tüketimi neden olarak gösterilmektedir.
Çiftlerle Yapılan Görüşmeyle Tetkiklere Başlanır
Kısırlık tetkiklerine başlama; genellikle çiftlerle yapılan detaylı bir görüşme sonrasında temel tetkiklere geçilmektedir. Genel olarak kısırlık (infertilite) tanısının konmasında en kolay tetkik, erkeğin değerlendirilmesinde kullanılan sperm tahlili yani “spermiogram” dır. Görüşmeler sırasında kadın ve erkeğe çeşitli sorular yönetilerek, doktorun gerekli gördüğü testler uygulanır.
Kadına Yönetilecek Sorular
- Kaç Yaşında olduğu
- Ne kadar zamandan beri çocuk istendiği
- Daha önceden bir gebeliğin olup olmadığı
- Adet Düzeni, kanama süresi, miktarı, ağrı ve diğer yakınmalarının olup olmadığı
- Bunların yanında vajinal akıntı, geçirilmiş enfeksiyonlar cinsel ilişki sırasında ağrı duyup duymadığı ve geçirdiği operasyonlar hakkında da bilgi istenir.
Bakmakta Fayda Var: Kadınlarda Kısırlık Nedenleri
Erkeğe Yöneltilecek Sorular
- Erkeğin genel sağlık durumu
- Daha önce geçirilmiş önemli hastalık ve operasyonun olup olmadığı
- Kabakulak enfeksiyonu geçirip geçirmediği, geçirdiyse hangi yaşta geçirdiği
- İnmemiş testis ya da estislerde travma öyküsünün olup olmadığı
- İmpotans (iktidarsızlık), Erken boşalma ve cinsel fonksiyon bozukluklarının olup olmadığına ilişkin sorular sorulamaktadır.
Bakmanızda Fayda Var: Erkeklerde Kısırlık Tedavisine Destek Olacak Besinler
Yapılan İncelemeler
- Fiziki muayene
- Yumurtlamanın belirlenmesi
- Bazal Vücut Isısı Çizelgesi
- Ultrasonda detaylı inceleme
- Erkeğe Sperm Analizi
Teşhis İçin Kullanılan Hormon Testleri
- Kadınlarda kandaki FSH (folikül uyarıcı hormon),
- LH (luteinize edici hormon),
- Östrodiol (Kadınlık hormonu),
- Prolaktin (Süt üretimini sağlayan hormon),
- Testosteron (erkeklik hormonu),
- DHEA-S (böbrek üstü bezlerinden üretilen hormon) ve progesteron (menstrual siklusun ikinci yarısında salgılanan hormon) düzeyleri belirlenir.
Bakmanızda Fayda Var: Kadınlarda Kısırlık Tedavileri