Kalp Şeklinde Rahim (Arkuat Uterus) Nedir? Gebeliğe Engel mi?
Kalp şeklinde rahim olarak da bilinen arkuat uterus, neredeyse her 200 kadından 1’inde görülen bir rahim şekli bozukluğudur. Normalde armut şeklinde olan rahim, arkuat uterus varlığında yukarıdan hafif bombeli bir görünüme sahip olur. Bu nedenle halk arasında kalp şeklinde rahim olarak adlandırılmaktadır.
Kalp şeklindeki rahim genellikle gebeliğe engel olmaz. Bariz şekil bozukluğu olmadığı sürece tedavi de gerektirmez. Ancak ciddi bir şekil bozukluğu varsa ve çok sayıda düşüğün nedeni olarak arkuat uterustan şüpheleniliyorsa o zaman ameliyatla düzeltilmesi gerekebilir.
Sizler için hazırladığımız bu yazıda, halk arasında kalp şeklinde rahim olarak da bilinen arkuat uterus hakkında bilinmesi gerekenleri derledik. Keyifli okumalar.
Kalp Şeklinde Rahim Nedir?
Rahim ya da tıp literatüründeki ismiyle uterus, daha önce doğum yapmamış kadınlarda 5 – 6 cm, doğum yapmış kadınlarda ise ortalama 6 – 7 cm büyüklüğünde olan bir üreme organıdır. Ucunda serviks denilen rahim ağzı ve yanlarında boynuza benzeyen follop tüpleri bulunur. Gebelik gerçekleştiğinde embriyonun doğuma kadar geliştiği yer olan rahim, aynı zamanda kas bakımından çok zengin bir organdır. Hatta pek çok kaynak, rahmin kadın bedenindeki en güçlü organ olduğunu belirtmektedir.
Rahim normalde armut şeklindedir. Ancak bazı kadınların rahimlerinde çeşitli şekil bozuklukları olabilir. Genellikle doğuştan olan bu rahim anomalilerinden en sık karşılaşılanı ise arkuat uterustur. Halk arasında kalp şeklinde rahim olarak da bilinen arkuat uterus, yaklaşık 200 kadından 1’inde görülmektedir. Bu rahim anomalisinde uterusun üst kısmı aşağıya doğru hafif çentik şeklindedir. Peki, kalp şeklindeki rahim nasıl anlaşılır?
Kalp Şeklindeki Rahim Nasıl Teşhis Edilir?
Rahmin kalp şeklinde olması genellikle herhangi bir belirti vermez. Hatta çoğu kadın rahmindeki bu anomalinin farkına bile yıllarca hayatını sürdürür. Bu nedenle kalp şeklinde rahim tanısı, genellikle başka sebeplerle yapılan ultrason muayenesi, MR ve rahim filmi gibi incelemelerde konmaktadır.
Kalp Şeklinde Rahim Gebeliğe Engel mi?
Arkuat uterus, yani kalp şeklinde rahim tanısı alan birçok kadın, ilk olarak bu durumun gebeliğe engel olup olmayacağını merak eder. Kalp şeklinde rahim gebeliğe engel değildir. Diğer bir deyişle, arkuat uterus tanısı alan pek çok kadın, gebeliğe engel olabilecek ek bir sağlık problemi olmadığı sürece hamile kalıp bebeğini sağlıklı bir şekilde doğurabilir. Özetle, kalp şeklinde rahimde gebelik mümkündür. Ancak rahimde bariz bir şekil bozukluğu varsa, bahsedilen çentik çok derinse ve tekrarlayan düşüğe bu çentiğin sebep olduğu düşünülüyorsa o halde cerrahi tedavi yöntemlerine başvurulabilir.
Rahimdeki Polipler Gebeliğe Engel Olur mu?
Kalp Şeklinde Rahmin Zararları Nelerdir?
Kalp şeklinde rahim zararları olan bir anomali değildir. Kadınların sağlığı için herhangi bir risk oluşturmaz. Hatta yukarıda da değindiğimiz gibi çoğu kadın arkuat uterusun farkına bile varmadan gebe kalıp doğum yapar. Ancak rahimdeki şekil bozukluğu çok bariz ise aşağıdaki riskler doğabilir;
- Düşük,
- Tekrarlayan düşükler,
- Erken doğum.
Kalp Şeklinde Rahim Tedavisi Nasıl Yapılır?
Kalp şeklinde rahim tedavisi için rahimdeki bombeli alanın çok derin olması gerekir. Zira rahimde hafif bir çentiğin olması tedavi gerektiren bir durum değildir. Böylesi bir tabloda hiçbir tedaviye gerek kalmadan sağlıklı bir şekilde hamilelik gerçekleşebilir. Aynı şekilde bu anne adayları vajinal doğuma engel olabilecek başka sorunlar olmadığı sürece rahatlıkla normal doğum yapabilirler. Ancak uterusun üst kısmındaki çentik derinse ve düşüklerin sebebi olarak bu çentikten şüpheleniliyorsa ameliyatla düzeltilmesi sağlanabilir.